Overleg:Contraremonstranten

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit artikel staat helaas enkele storende onjuistheden.

1. Johan van Oldenbarnevelt was geen Arminiaan. Recent door Prof. Van Deursen nog eens duidelijk uit de bronnen toegelicht. (Van Deursen in zijn biografie over Maurits)

2. De contramonstranten waren niet het lagere volk. Dat gold juist voor de remonstranten. De contrarenontranten waren de middenklasse in de Rebubliek. De handelaren, de kooplui, de arbeiders, etc. De remonstranten vonden vooral aanhang onder de allerlaagste regionen van de samanleving. (Van Deursen: Bavianen en Slijkgeuzen)

3. De contraremonstranten waren geen richting of partij. Zo hebben zij zichzelf niet gezien. De remonstraten wel. Na de dood van Arminius (1609) gingen zij tot partijvorming over. Arminius zelf heeft daar steeds tegen gewaarschuwd. Die kant wilde hij niet op!!! (Bron: Van Deursen: Slijkgeuzen en Bavianen).

4. Dat ook heel wat regenten kennelijk met de remonstraten meededen kwam veelal niet door de theologische visie van Arminius, maar door zijn visie op de kerk. Arminius gaf aan de overheid het primaat over de kerk. Daar wilde de contraremonstranten eigenlijk niet van weten. Zij wilden een ker die vrij is van de overheid in haar eigen zaken. Dat stond de heren regenten natuurlijk niet echt aan!!

Tot zover maar enkele opmerkingen --Wvr 27 sep 2004 08:26 (CEST)[reageer]

Er staat (nu althans) "het gewone volk", wat inderdaad de middenklasse en niet het lagere volk of "gepeupel" inhoudt.--Joostik (overleg) 22 mei 2011 15:59 (CEST)[reageer]