Overleg:Cuckolding

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Cuckold[bron bewerken]

Misschien is het wel goed van een artikel te schrijven omtrent het woord "cuckold". De term komt oorspronkelijk helemaal niet uit de bdsm sfeer.

Het woord is afgeleid van het oudfranse woord voor koekoek: "cucu", de vogelsoort wiens vrouwelijke vertegenwoordigers hun eieren in "andermans" nest leggen om door hen te worden groot gebracht. Het woord sloeg op de(getrouwde)trouwe, monogame man van een overspelige vrouw. Oorspronkelijk impliceerde de term ook wel dat de man niet op de hoogte was van zijn vrouw's extra-maritale indiscreties. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Russiandragon (overleg · bijdragen) 4 jul 2009 08:41

Niets van doen met sadomasochisme[bron bewerken]

De eerste zin van het artikel lijkt mij niet te kloppen: "Cuckolding is een term uit de wereld van het sadomasochisme, die is komen overwaaien uit de Verenigde Staten." Er is meestal sprake van dominantie (bij de bull) en onderdanigheid (bij de cuckold) maar er hoeft helemaal geen sprake te zijn van sadisme en masochisme. Dat de term over is komen waaien uit de Verenigde Staten lijkt mij ook dubieus. De term werd namelijk in Engeland al gebruikt rond 1250 en de Verenigde Staten zijn pas in 1776 ontstaan. Zijn er bronnen die de beweringen ondersteunen? Alice2Alice (overleg) 4 nov 2016 15:52 (CET)

‘A cuckold’ wordt in het Nederlands als een hoorndrager vertaald en betekent in wezen, zoals hierboven staat, de man van een overspelige vrouw. ‘Being cuckolded’ was een heel populair thema in de komedies van de Restoration in de 17de eeuw, die meestal over intriges en geheime driehoeksverhoudingen gingen. Als seksuele praktijk, dat wil zeggen, opzettelijk en met wederzijdse instemming, lijkt het mij een veel recenter fenomeen. Het woord bestaat dus alleszins reeds sedert de Middelengelse fase, maar het hier besproken fenomeen niet noodzakelijk. Northerner (overleg) 4 nov 2016 21:02 (CET)