Overleg:De avonturen van Kuifje

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Albumnummering[brontekst bewerken]

De nummering van de albums op dit lemma begint met nul, terwijl deel 0 in de lemmas van de strips zelf als 1 gezien wordt. Welke nummering kiezen we?--Narayan 26 sep 2009 13:41 (CEST)[reageer]

Op de Franse en Engelse wiki wordt gestart vanaf nummer 1, ik zou opteren om deze nummering ook hier te gebruiken, misschien met een noot die uitlegt dat "in het land van de soviets" niet echt een nummer heeft.--Narayan 26 sep 2009 13:49 (CEST)[reageer]
Ik heb de nummering aangepast zodat ze van 1 t.e.m. 24 gaat. Jellevc 30 jan 2010 23:44 (CET)[reageer]
Lijkt me redelijk. De Franse albums hebben ook deze nummering op de kaft, dacht ik. Het lijkt me dan ook logisch dat dit de echte nummering is. Bedankt Jellevc voor de aanpassingen. In de lemma's zelf is duidelijk genoeg dat nr. 1 niet echt tot de rest behoort veronderstel ik. Ik vraag me wel een beetje af of het in deze context dan ook zinvol is om het laatste album cursief te zetten. --MichielDumon 30 jan 2010 23:56 (CET)[reageer]
Voor mij hoeft dat cursieve niet per se, maar zinvol vind ik het wel. Als we het over buitenbeentjes hebben: Sovjets mag er dan ook wel een zijn omdat het nooit in kleur is uitgegeven, Alfa-kunst is het pas echt aangezien het zelfs nooit is afgewerkt. Genoeg reden om die laatste wel cursief te zetten en, bijvoorbeeld, Sovjets niet.Jellevc 31 jan 2010 00:21 (CET)[reageer]

Werk aan artikels van alle albums[brontekst bewerken]

Even een heads-up om erop te wijzen dat er nog veel werk is aan alle artikels van De avonturen van Kuifje. Ik heb Sovjets en Afrika al lichtjes onder handen genomen, maar af te leiden uit de povere kwaliteit van die artikels neem ik aan dat er ook aan die van de andere albums nog veel verbeterd kan worden. Jellevc 31 jan 2010 00:25 (CET)[reageer]

Mooie verbeteringen inderdaad. Vaak kan het plot wel eens een poets gebruiken. Af en toe verander ik wat aan de achtergronden, maar naar de plots heb ik nog niet echt gekeken. Je aanpak is alvast een verbetering en maakt het plotdeel encyclopedischer. En plot moet beschrijvend zijn en niet de bedoeling hebben een spanningselement te bevatten of een groot deel van het verhaal aan de lezer over te laten. --Narayan 31 jan 2010 02:59 (CET)[reageer]

Verbeterpunten[brontekst bewerken]

Toen ik dit artikel eens wat nader bekeek, merk ik toch heel wat kritieke punten op. Misschien kan hier bediscussieerd worden wat eventueel verbeterd kan worden?

Kopje Inleiding[brontekst bewerken]

Ik denk dat de inleiding nog wat beter kan. Ik lees nu: "De avonturen van Kuifje (Les Aventures de Tintin) is de titel van de reeks stripalbums over de reporter Kuifje, getekend door de Belgische schrijver/tekenaar Hergé". Maar is de reeks ondertussen al niet meer dan de stripreeks alleen?

Kopje Geschiedenis[brontekst bewerken]

  • Vanwaar werd de info gehaald dat Hergé Kuifje op zijn broer baseerde?

Kopje Realisme[brontekst bewerken]

  • De zinsnede "Het resultaat is een hoogstandje met een zeer precieze technische uitwerking" is nogal erg jubelend, lijkt me niet echt encyclopedische stijl?

Kopje Personages[brontekst bewerken]

  • Heel wat onbeduidende personages krijgen op de Nederlandstalige wikipedia een artikel. Terwijl ik als interwiki enkel maar links naar een personageslijst op de anderstalige wikipedias terugvind. Ik ben een voorstander van een uitzuivering van de echt belangrijke personages, en de andere personages op een lijst te plaatsen.

Kopje Invloed[brontekst bewerken]

  • Er wordt hier over 3 stripreeksen boudweg geponeerd dat zij "duidelijke overeenkomsten tonen". is dit niet wat erg POV? Waarop zijn deze beweringen gebaseerd?

Verwijzingen in andere stripreeksen[brontekst bewerken]

Dit kopje kan schier eindeloos aangevuld worden. Wat maakt de hier aangehaalde voorbeelden zo relevant?

Kopje Trivia[brontekst bewerken]

Het kopje trivia kan m;i. serieus opgeschoond worden. Mijn bedenkingen:

  • Kan het stukje over de parodieën niet ingevoegd worden in "verwijzingen in andere stripreeksen"?
  • Ik vraag me af of die prijzen op veilingen hier wel relevant zijn. wat maakt heb zo speciaal? Indien E, hoort dit ook niet meer thuis op de pagina van de desbetreffende strip?
  • De Belgische staat zou een munt van 20 euro hebben uitgegeven. Wordt zoiets ook niet uitgegeven door de Koninklijke Munt?

Er valt vast wel nog wat toe te voegen bij deze kritieken, maar laten we dit als een startpunt beschouwen!--Narayan (overleg) 1 feb 2012 19:41 (CET)[reageer]

Reactie[brontekst bewerken]

Beste Narayan, bedankt voor je opmerkingen. Er kan zeker nog veel beter aan dit artikel. Mocht ik ooit eens heel wat tijd hebben, dan gebruikte ik alle bronnen die ik heb om er wat meer van te maken :-). Ik zal even reageren op een aantal puntjes:

  • Het is inderdaad al meer dan een stripreeks, maar dit artikel heeft - denk ik - net als opzet om over de strips te gaan. De adaptaties staan ook vermeld.
  • Ik ben vertrouwd met die informatie over Hergés broer. M.a.w. ik kwam het al in tal van boeken tegen. Als ik het nog eens tegenkom, zet ik het als bron. Ik heb even gezocht naar een bron voor Hergés broer. Gevonden en de tekst wat in het artikel verwerkt. --MichielDMN 🐘 (overleg) 2 feb 2012 08:06 (CET)[reageer]
  • Realisme: POV, inderdaad. Kan en mag objectiever.
  • Personages: ik hou je niet tegen, maar we hebben samen al gemerkt dat dat bijvoorbeeld bij Smurfen niet steeds in dank werd afgenomen.
  • Verwijzingen in andere strips horen eerder thuis in de lemma's over die strips. Zeker als er een lemma bestaat.
  • Parodieën kun je in een apart kopje zetten, denk ik. De parodieën zijn vaak goed bekend en kunnen hier m.i. wel in.
  • Prijzen op veilingen: het geeft natuurlijk wel aan hoeveel Kuifje waard is. We kunnen niet alle verkopen opsommen (enfin, dat lijkt me te gek), maar de grote bedragen misschien wel. Als je dit naar de albumlemma's haalt, dan verlies je de globale marktwaarde van Kuifje wel wat.
  • De Koninklijke Munt is een deel van de staat, toch? Ik heb weet van nog een andere munt, 10 euro als ik me niet vergis.

Voilà. Meer meningen uiteraard welkom. --MichielDMN 🐘 (overleg) 1 feb 2012 21:17 (CET)[reageer]

Voor zover ik weet worden munten uitgegeven door de staat en geslagen bij de munt. Toch? Richard 2 feb 2012 11:18 (CET)[reageer]
  • Bedankt voor de reactie!

Nog enkele reacties:

  • Kan van die prijzen geen apart kopje(marktwaarde, verkoopsucces, of iets in die aard) gemaakt worden?
  • Waar stopt de verwijzing in een stripreeks en begint de invloed die Kuifje op die reeks had? Horen deze categorieën niet bij elkaar?
  • Met de personages ga ik de strijd maar wijselijk niet aan:).
  • Andere voorstellen om dat lelijke trivia kopje weg te werken?

--Narayan (overleg) 3 feb 2012 20:27 (CET)[reageer]

Even antwoorden:

  • Wat mij betreft wel. Het kan ook 'n update gebruiken. De prijzen voor Kuifje halen vrij vaak het nieuws, terwijl het recentste hier van 2009 is.
  • Nee: een verwijzing is bv. een optreden van figuren uit de reeks in een andere; invloed betekent dat de teken- en/of verhaalstijl werd overgenomen. Het voorbeeld Piccolo in veldgroen is een compleet andere tekenstijl, maar verwijst wel volop naar Hergés werk. Geen echte invloed, wel verwijzingen.
  • De dingen onder trivia vallen min of meer onder één noemer, iets als erkenningen of 'n eerbetoon.

--MichielDMN 🐘 (overleg) 3 feb 2012 23:18 (CET)[reageer]

    • Ondertussen heb ik deze onderverdeling uitgevoerd. De introzin die ik toevoegde kan misschien nog wat beter, voel je vrij om te veranderen. Als ik eens wat meer tijd heb zal ik op zoek gaan naar nog wat voorbeelden.--Narayan (overleg) 5 feb 2012 17:18 (CET)[reageer]

Tabel Lijst van albums[brontekst bewerken]

Zowel de titel van de tabel als de kopjes binnen de tabel, zijn een beetje dubbelzinnig:

  • Lijst van albums verwijst eigenlijk naar de oorspronkelijke, Franstalige publicaties. (misschien toevoegen in de titel)
  • Kolom Weekblad Kuifje: gaat dit echt om het weekblad Kuifje of over zijn Franstalige tegenhanger?
  • Laatste drie kolommen: zelfde opmerking: gaan die over de Franse of de Nederlandse albums?

Salilus (overleg) 14 jan 2017 10:50 (CET)[reageer]