Overleg:Delftsche Studenten Schaak en Bridge Club ''Paris''

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Schaking[brontekst bewerken]

De bron schrijft:

,,Slechts een vrouw of twintig is lid van Paris. En dan is het ook nog louter het bridge dat hun interesseert." Daarom zijn de uitstapjes naar het Leidse Minerva ook zo populair. Daar houden de mannelijke Delftse schakers en bridgers de naam van de ondervereniging hoog; het was de Griekse held Paris die in de klassieke oudheid de bloedmooie maagd Helena wist te schaken.

Hieruit wordt mij niet duidelijk of dit daadwerkelijk de aanleiding voor de naamgeving was, of meer een grappend verband door de schrijver. Encycloon (overleg) 22 feb 2021 11:10 (CET)

Ik vond het woord "schaking" wel toepasselijk :). Wellicht suggestief, maar het is idd onwaarschijnlijk dat de schaking van Helena de reden van de benaming is. Scholten (p.262-3) suggereert dat de keuze voor Paris terug te voeren is op de strijd van de Grieken en Trojanen. De schakers uit de negentiende eeuw die voor deze naam kozen zouden zich mogelijk met beroemde voorvaderen identificeren. "Met name de Trojanen waren gedurende lange tijd zeer gewenst als voorvader. Het is dan ook niet verwonderlijk dat pogingen gedaan zijn de herkomst van het schaken op de Trojaanse oorlog terug te voeren. Paris werd zo een enkele maal als uitvinder afgeschilderd."
Scholten vervolgt met de observatie dat in de "civilisatiespurt van de verhoofsing", men via Troje teruggrijpt naar resp. zich spiegelt aan de klassieken, en dat mogelijk het schaken in de negentiende eeuw gezien moet worden in het kader van het classicisme, omdat het een van de ridderdeugden was.
Ik heb geen moeite met de huidige tekst, maar indien gewenst kan iets van deze toelichting toegevoegd worden... Chescargot ツ (overleg) 22 feb 2021 11:41 (CET)
Ja, je hebt gelijk dat in de tekst niet staat omdat "die de mooie Helena schaakte". Kan wel zo blijven staan dan. Encycloon (overleg) 22 feb 2021 11:46 (CET)

Paris (Delft)[brontekst bewerken]

Waarom niet gekozen voor de titel Delftsche Studenten Schaak- en Bridge-club Paris? Paris (Delft) is een lege huls. Ldhank (overleg) 23 feb 2021 08:26 (CET)

Eens betreffende lege huls. Maar dit alternatief is wel oerlang voor een titel. Misschien Paris (Delfts schaak- en bridgevereniging)? Chescargot ツ (overleg) 23 feb 2021 08:43 (CET)

Op hun Facebook-pagina noemen ze die lange variant, dus dat zou ik op zich geen slechte keuze vinden. Niet helemaal vergelijkbaar, maar conform WP:BENOEM#Geen afkortingen schrijven we bijvoorbeeld ook VVD voluit. Encycloon (overleg) 23 feb 2021 09:26 (CET)
Uitgevoerd Uitgevoerd Chescargot ツ (overleg) 23 feb 2021 10:37 (CET)