Overleg:Denaturatie (biochemie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Klopt dit wel?[bewerken]

Boven 42 °C denatureren dus de eiwitten. Een mus heeft een lichaamstemperatuur van 41 °C. Bestaat die dan uit andere eiwitten? Drirpeter 8 okt 2007 20:05 (CEST)

Een mus moet dan wel andere eiwitten hebbeb. Overigens is het lariekoek dat hoge koorts bestreden moet worden, omdat het gevaarlijk zou zijn. Een lichaamstemeratuur boven de 42 graden is weliswaar gevaarlijk, maar het is onmogelijk om die temperatuur zonder hulp van buitenaf te halen. Boven 41,6 graden Celsius verliest het lichaam sneller warmte dan het kan aanmaken. Dat is dan ook de hoogste temperatuur die behaald kan worden met koorts alleen. Pas wanneer van buitenaf warmte wordt toegevoerd (zonnesteek!) kan die hogere temoeratuur worden bereikt. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 84.106.235.151 (overleg · bijdragen) 29 jun 2013 10:37 (CEST) PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.
Waardevolle info, zeker dat verhaal over die 41,6 graden zou ik graag (ook) in het artikel "Koorts" verwerkt zien (mits deze info natuurlijk correct is).Voel u vrij om deze informatie aan het artikel toe te voegen, voorzien van bronvermelding. Om Wikipedia een betrouwbare encyclopedie te laten zijn is het belangrijk om beweringen, zeker die waaraan door sommigen getwijfeld wordt, te staven met goede bronnen. Op Wikipedia:Bronvermelding kunt u daar meer over lezen. Met vriendelije groet, Itsme (overleg) 1 jul 2013 02:26 (CEST)

Artikel opsplitsen[bewerken]

Dit artikel begint met de constatereing dat "denaturatie" twee verschillende betekenisen heeft. Die betekenissen zijn echter zodanig verschillend, dat ik niet begrijp waarom dit nog steeds één artikel is.

Er is al een artikel Denatureren, maar dat is een redirect naar hier. Aangezien het denatureren als ongeschikt maken voor consumpte een handeling is, lijkt me het werkwoord Denatureren een goede titel voor een artikel dáárover. Het huidige Denaturatie zou, na beperking tot het eiwittenverhaal, omgenoemd kunnen worden naar bijv. Denaturatie (eiwitten). Beide artikelen zouden dan een {{Zie ook}} naar de ander kunnen hebben.

» HHahn (overleg) 17 mei 2011 14:25 (CEST)

goed opgemerkt, merk echter op dat niet alleen eiwitten, maar ook nucleinezuren kunnen denatureren. Denaturatie (biochemie) ligt daarom wellicht meer voor de hand. Josq (overleg) 17 mei 2011 14:30 (CEST)
Kijk, daar heb je het al. Goed dat ik er zelf niet aan begonnen ben... » HHahn (overleg) 17 mei 2011 16:44 (CEST)

Ik heb het toch meer zelf opgesplitst. Graag nog even kritisch bekijken! Ik heb die "nucleïnezuren" alleen even genoemd maar weet daar verder niets van af (behalve dat ik me van de HBS herinner dat ze in DNA (desoxyribonucleïnezuur) zitten). » HHahn (overleg) 18 mei 2011 16:35 (CEST)

Uitstekend, klopt helemaal volgens mij! Bij DNA wordt met denatureren doorgaans gedoeld op het scheiden van de twee strengen van de dubbele helix (verbreken van baseparen). Josq (overleg) 18 mei 2011 16:47 (CEST)
Ik zat alleen even met de interwiki's. Die wijzen merendeels naar artikelen over brandspiritus. Alleen de Duitse niet. Ik heb ook in de Duitse WP de interwiki naar NL aangepast. Hopelijk maken de interwikibots er geen zootje van (ik heb nog steeds geen idee wat voor algoritmes die hanteren). » HHahn (overleg) 18 mei 2011 16:56 (CEST)
Aanvulling: Ik heb het niet aangedurft, alle verwijzingen -- die nu naar een DP verwijzen(!) -- aan te passen. Ik had de indruk dat de meeste verwijzingen het biochemische verhaal betroffen, en daar blijf ik liever af. Dus als je even niets te doen hebt, bij voorbaat bedankt...! » HHahn (overleg) 18 mei 2011 16:58 (CEST)