Overleg:Donau-Zwaben

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Deze pagina is in eerste aanleg een bewerking (grotendeels vertaling) van de overeenkomstige Engelse pagina. De bedoeling is ook de Duitse en de Hongaarse pagina te gebruiken voor info. 13 feb 2009 15:51 (CET)

Wat is de correcte naam[brontekst bewerken]

Schwaben of Zwaben? Donauschwaben of misschien wel Donauzwaben? PAvdK 20 feb 2009 10:03 (CET)[reageer]

Donau-Zwaben. Zo gespeld (heb ik ooit nagevraagd bij Taaladvies.net ("We adviseren de schrijfwijzen: Krim-Tataren, Donau-Zwaben, Finland-Zweden en Oostzeefins.")
De reden dat ik hier nu kom, is deze zin:
De Duitser van het Karpatenbekken en de Transsylvanische Saksen worden niet tot de Donauschwaben grekend.
Dat is raadselachtig: bijna alle genoemde gebieden liggen immers in het Karpatenbekken. Ik neem aan dat gedoeld wordt op de Karpaten zélf, dus op de Zipsers in Slowakije, die een veel langere geschiedenis hebben, net als de Transsylvanische Saksen.
En wat is dan verder het verband met de Donausueben?? PAvdK (overleg) 23 mei 2011 10:02 (CEST)[reageer]
Dat is er niet. Ik had de term Donausueben nog nooit gezien, maar dat waren dus de Sueben langs de bovenloop van de Donau, waaruit de Zwaben zouden voortkomen. In de vroege Middeleeuwen dus. Dat heeft niets te maken met Duitse immigranten in het 17de- en 18de-eeuwse Oost-Europa. Fransvannes (overleg) 24 mei 2011 11:14 (CEST)[reageer]
Overigens: als dat allemaal geen Donau-Zwaben zijn, wat juist is, waarom gaat het artikel dan vervolgens door met een uiteenzetting over... de Transsylvanische Saksen!Fransvannes (overleg) 18 mei 2011 09:29 (CEST)[reageer]
Het lijkt me nog een aardige klus om de tekst over de Saksen er weer uit te halen (en in een ander artikel te zetten). Daarnaast vertrouw ik mezelf niet op dit vlak, dus ik begin er maar niet aan. Dus als je de moed kunt opbrengen, lijkt me dat nuttig voor het artikel.
Er is een nieuwe druk uit over de Malenkij robot met veel info, die goed gebruikt zou kunnen worden. Ik zal het allemaal nog eens lezen en proberen samen te vatten.
mvrgr, PAvdK (overleg) 24 mei 2011 16:23 (CEST)[reageer]