Overleg:Dorp

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Voor mijn gevoel is de volgorde van grootte (oplopend) vlek, gehucht, dorp, stad, metropool. Vanwaar wordt hier gesteld dat een vlek groter is dan een dorp? Ik ben het er mee eens dat een dorp zich meestal onderscheidt door het hebben van een kerk. Harm 6 okt 2003 23:28 (CEST)[reageer]

Dat van vlek heb ik overgenomen van Vlek (nederzetting). Elly 6 okt 2003 23:43 (CEST)[reageer]
Da's duidelijk ... weer wat geleerd ;-) ... dank voor de verwijzing. mvg Harm 7 okt 2003 00:05 (CEST)[reageer]
Toch zou ik dat van 'vlek' uit dit artikel weg willen halen, omdat niemand dat woord tegenwoordig meer zo begrijpt. Het artikel Vlek (nederzetting) zelf kan natuurlijk blijven bestaan. Laban 8 apr 2005 18:37 (CEST)[reageer]

Hoe zit dat met die kerk? De meeste steden hebben toch ook een kerk en een markt? Dat vind ik geen aanwijzing voor een dorp.

Daarbij definieren wij Amersfoort bijvoorbeeld als een stad maar voor iemand uit NYC is Amersfoort op z'n best een dorp.

Eens met Laban: het begrip 'vlek' was mij in dit verband zelfs volstrekt onbekend, heeft waarschijnlijk betekenis in een regio- of dialect, en m.i. onvoldoende inhoud om indit artikel een rol te spelen.
Heb het artikel rijkelijk aangevuld met criteria voor onderscheid van dorp. AB. 12 juli 2009 – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 86.93.183.208 (overleg · bijdragen)

het begrip 'vleck' {dorp met stedelijk karakter maar zonder stadsrechten} kom ik tegen op www.fryslan.nl/binfo/chk/histgeo/histgeo_nederzettingstypologie.htm een regiogebonden begrip dus? hele interessante website overigens AB. 14 juli 2009 – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door ? (overleg · bijdragen) 14 jul 2009 19:27 83.83.47.103


Wereldbol De voorbeelden en het perspectief in dit artikel behandelen voornamelijk Nederland en geven misschien geen wereldwijd standpunt over het onderwerp weer.
Probeer dit artikel alstublieft te verbeteren aan de hand van deze tips of bediscussieer het probleem op deze overlegpagina.

'Meest voorkomende woonplaatsen'[brontekst bewerken]

'Dorpen ... waren tot de industriële revolutie ... de meest voorkomende woonplaatsen.' Het zal toch wel nog steeds zo zijn dat er meer dorpen in de wereld bestaan dan steden? Dat is wat anders dan dat inmiddels de meeste mensen in steden wonen. Ni'jluuseger (overleg) 19 mei 2021 12:36 (CEST)[reageer]