Overleg:Draad (hout)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Er staat dat je houtdraad kunt zien en hoe het kan lopen en dat het niet de nerf is, maar wat IS houtdraad nu eigenlijk? Wammes Waggel 16 jan 2007 09:59 (CET)

Het staat er: draad is richting. - Brya 14 jun 2008 07:38 (CEST)
De nerf van hout wordt veroorzaakt door jaarringen, zie Nerf. Het zou dus niet gaan over de jaarringen. Verwezen wordt naar "houtelementen", maar je komt terecht bij xyleem. Niet logische link want er wordt aldaar niet uitgelegd dat houtelementen = xyleem. Xyleem gaat over houtvaten of vaatbundels. Dus deze laatste worden "draad" genoemd? Inderdaad niet duidelijk wat houtdraad ís. --VanBuren 14 jun 2008 22:37 (CEST)
Welke houtelementen zijn betrokken bij de houtdraad? Verschil tussen naaldhout en loofhout? Kortom veel onduidelijkheid. Rasbak 15 jun 2008 09:53 (CEST)
Nogmaals: draad is rchting. Overigens nerf heeft niets met jaarrringen vandoen.Brya 15 jun 2008 12:22 (CEST)
Brya, je geeft de indruk specialist te zijn op -veel te weten over- dit onderwerp. Het zou helpen als je wat meer uitleg zou willen geven. Alleen maar roepen dat "draad" gelijk is aan "richting" helpt niet erg. Volgens VanDaleOnline is "richting" = het richten naar een bepaalde kant. Wat moet ik me bijvoorbeeld voorstellen als je het hebt over een "golvende draad"? Dat gaat blijkbaar niet naar een bepaalde kant. Het is een onbepaald. Daar kun je dan niet spreken over richting. Bij het woord "draad" denk je veel eerder aan een duidelijk gedefinieerde lineaire vezel. De termen draad en richting zijn tegenstrijdig. Wat zijn lengte–elementen van het hout"? --VanBuren 15 jun 2008 12:46 (CEST)
Tja, lengte-elementen zijn de elementen die in de lengte liggen.
Richting is richting. Bij een golvende draad golft de richting.
Andere betekenissen van het woord draad zijn beperkt relevant: het gaat hier om deze betekenis. - Brya 15 jun 2008 13:09 (CEST)
Houtdraadbout
En dan is er, ter verhoging van de verwarring, nog de houtdraadbout (volgens Van Dale is dat een "bout die over een gedeelte van de lengte van schroefdraad is voorzien"). Overigens geeft Van Dale (12e druk, 1992) als enige betekenis van "houtdraad": "schroefdraad voor houtschroeven". Tijd voor een doorverwijspagina? Wammes Waggel 22 jun 2008 18:24 (CEST)
Tja, daar heb je wel een punt, in feite is houtdraad de verkeerde titel voor het lemma: het fenomeen heet "draad" en wordt meestal alleen in samenstellingen gebruikt. - Brya 24 jun 2008 07:55 (CEST)