Overleg:Eddie Izzard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Beveiliging[brontekst bewerken]

Naar aanleiding van de bewerkingsoorlog die gevoerd werd op de pagina, over het gebruik van mannelijke, dan wel vrouwelijke voornaamwoorden in dit artikel, heb ik het artikel voor een week beveiligd om de BWO te stoppen. Ik zou graag de betrokken partijen (in het bijzonder collega's Wimpus en Scenarioschrijver20) willen uitnodigen om op deze overlegpagina te overleggen over die wijzigingen, alvorens opnieuw aanpassingen te doen aan het artikel. Met vriendelijke groet, Daniuu 27 dec 2020 18:25 (CET)

Ik had al in de bewerkingssamenvatting aangegeven dat Scenarioschrijver20 eerst eens een voorstel moet doen, voordat hij/zij allerlei persoonlijke voornaamwoorden gaat veranderen:
"Zo maar voornaamwoorden (pronouns is Engels, niet Nederlands) blind veranderen levert een inconsistente tekst op (lees de tekst eerst maar eens door). Doe eerst maar een voorstel op de overlegpagina.").
Ik heb dat in de terugdraaiing erna verder verduidelijkt:
"Lees maar eens: "Ze ontkent dat ze homoseksueel is, en zegt dat ze ofwel hetero is, of een "mannelijke lesbienne". Ze heeft zichzelf ook eens beschreven als "een lesbische vrouw, gevangen in een mannenlichaam", maar het lijkt er niet op dat zij bedoelde dat ze transgender en lesbisch is" Da[t] is natuurlijk hartstikke absurd voor de lezer.Doe maar een voorstel op de overlegpagina En aangezien deze meneer genderfluïde schijnt te zijn, is dit vrouwelijk gevoel dan niet tijdelijk[?]"
Dat is toch het hele probleem. Bepaalde anonymi lezen wat over een recente voorkeur van Izzard en gaan en masse, zonder te kijken of de tekst nog wel consistent is, "hij"/"hem" vervangen door "zij"/"haar". Het is dan helemaal frappant dat er dan in het lemmma zelf staat dat hij niet transgender is. Het wordt dan een heel inconsistent stuk als je de rest dan niet zou aanpassen. En dan is natuurlijk on nog het probleem dat Izzard zich identificeert als "genderfluïde". In dit verhaal over de genderfluïde Iris, is Iris de ene dag de "vrouw" Iris en de andere dag de "man" Mitch: "Aan het woord is Iris Oldenzeel. Zij is genderfluïde: er zijn dagen waarop ze ze zich vrouwelijk voelt – dan gebruikt ze haar geboortenaam. Er zijn ook dagen waarop ze zich meer mannelijk voelt en dan noemt ze zichzelf Mitch. Op de dag van het interview wil ze aangesproken worden met Iris." Zal Izzard zijn voorkeur met welke voornaamwoorden hij wil dat andere mensen naar hem verwijzen, dan af en toe wijzigen en moeten de bewerkers van Wikipedia nauwlettend in de gaten houden wat het op die dag weer is? Dat lijkt mij ondoenlijk (en Wikipedia is geen nieuwssite). Dus laten we het nu even gewoon houden bij de voornaamwoorden van Izzard zijn biologische geslacht en later, als de rook is opgetrokken, kijken hoe het er dan voorstaat. Wimpus (overleg) 27 dec 2020 19:30 (CET)

Het lijkt mij alsof Wimpus erg vasthoudt aan, als deze persoon als een hij op de aarde is gekomen dan zal die dat altijd zo blijven. Beetje een J.k. Rowling achtige gedachtengang. Zoals ik ook had aangegeven zal Eddie die statements gemaakt hebben toen zij er nog zo over dacht, mocht je vinden dat dat onduidelijk zal worden wanneer wij de voornaamwoorden aanpassen, dan stel ik voor om sowieso dat hele stuk te herschrijven of er een context bij te geven. Genderfluide mensen zijn niet mensen die altijd van voornaamwoorden wisselen, er zijn ook genderfluide mensen die 1 vorm van voornaamwoorden houden. Dus om nou iedereen die genderfluide is over 1 kam te scheren vindt ik vrij onrespectvol. Ik stel zelf voor om het stuk die jij als onduidelijk vindt te herschrijven, desnoods laten checken door een derde partij. Maar wel om de voornaamwoorden aan te passen. En via deze link vindt je ook meerderen nieuwsartikelen die het bevestigen: https://www.google.com/search?q=eddie+izzard&sxsrf=ALeKk02SVVfGVy9YtA1h9stm2aSUHuknvg:1609167307708&source=lnms&tbm=nws&sa=X&ved=2ahUKEwiZ4Imu9_DtAhVPuqQKHWhLD10Q_AUoA3oECAUQBQ&biw=1536&bih=754

Scenarioschrijver20 (overleg) 28 dec 2020 15:56 (CET)

"Dus om nou iedereen die genderfluide (sic) is over 1 (sic) kam te scheren (sic) vindt (sic) ik vrij onrespectvol (sic)." Voor iemand die weinig respect heeft voor de Nederlandse taal, heb je het wel veel over de vermeende respectloosheid van je opponenten. We weten niet hoe de voorkeur van Izzard zich gaat ontwikkelen. Heb je enige objectieve bronnen daarover (en dan niet alleen een link met een aspecifieke zoekopdracht in Google)? Wimpus (overleg) 28 dec 2020 17:06 (CET)

Weinig respect voor de nederlandse taal? Of 1,2 keer een slordigheidsfoutje maken zit een enorm verschil in. Bij jou is het gewoon respectloosheid, van iemand die vastzit met z'n mindset in 1920's. Ik vindt meerdere nieuwsartikelen die vertellen wat Izzard graag wilt en zelf gezegd heeft goede bronnen. Het is nu net alsof jij voor Izzard wilt bepalen wat zij wilt.

Scenarioschrijver20 (overleg) 28 dec 2020 17:41 (CET)Scenarioschrijver20

"Weinig respect voor de nederlandse taal? Of 1,2 keer een slordigheidsfoutje maken zit een enorm verschil in. Bij jou is het gewoon respectloosheid, van iemand die vastzit met z'n mindset in 1920's. Ik vindt meerdere nieuwsartikelen die vertellen wat Izzard graag wilt en zelf gezegd heeft goede bronnen. Het is nu net alsof jij voor Izzard wilt bepalen wat zij wilt."
1. Weinig respect -> Tussen weinig respect hebben
2. nederlandse taal -> Nederlandse taal
3. ? of -> en het
4. 1,2 keer -> een à twee keer
5. maken zit -> maken, zit
6. , van -> van
7. 1920's -> in de jaren 1920
8. vindt -> vind
9. wilt -> wil
10. "zelf gezegd heeft goed bronnen" -> onduidelijk wat dit betekent
11. wilt -> wil
Doe nog maar eens een poging. Wimpus (overleg) 28 dec 2020 17:59 (CET)
Scenarioschrijver20, jaren geleden schreef iemand al op jouw overlegpagina: "Aan het niveau van je Nederlands te zien, ben je ofwel 10, ofwel nog geen drie jaar in Nederland." In dat slechte Nederlands is sindsdien geen verandering gekomen. Als respect echt zo belangrijk voor jou is (en die indruk wek je zeker), waarom schotel je jouw gesprekspartners dan keer op keer soms bijna onbegrijpelijke bijdragen voor? Waarom breng je niet de beleefdheid op om die eerst te ontdoen van alle spel- en stijlfouten? Marrakech (overleg) 28 dec 2020 19:14 (CET)

Jammer dat in een discussie er nu wordt gekozen voor het aanvallen van mij. Er wordt niet ingegaan op argumenten die ik maak, maar meer op wat voor spel en gramamtica foutjes er een keer doorheen glippen. Zal zeggen dat het meeste daarvan komt uit te snel typen. Maar ben nog nooit onbegrijpelijk geweest. Niet iedereen heeft een universitaire scholing gehad. Zouden we nu weer terug kunnen gaan naar het hoofdpunt van deze discussie? Scenarioschrijver20 (overleg) 28 dec 2020 21:16 (CET)Scenarioschrijver20

Voornaamwoorden[brontekst bewerken]

Eddie Izzard zou genderfluïde zijn en ik heb hierboven aangegeven dat de voorkeur voor de voornaamwoorden waar een genderfluïde persoon mee aangeduid wil worden, kan veranderen/niet stabiel is. Deze pagina (scrol vervolgens naar beneden naar "1st January 2021 update") die gaat over desbetreffende voornaamwoorden bij Izzard, geeft aan dat hij recentelijk de volgende uitspraak heeft gedaan in een interview: "I didn't push for it [on the programme]. This isn't the big thing. I've been out for 35 years. When I was called 'she' on getting my honorary degree at Swansea [in 2019], no one gave a monkey's. Why didn't anyone pick up on it before? It's whatever people want - if they call me she and her, that's great - or he and him, I don't mind. I prefer to be called Eddie, that covers everything." Op grond van deze uitspraak lijkt Izzard het weer niet erg te vinden als er met "he and him" naar hem wordt verwezen. Overigens was mijn andere bezwaar dat zomaar blind de voornaamwoorden veranderen in de tekst leidt tot een inconsistente tekst. Wimpus (overleg) 13 jan 2021 10:59 (CET)