Overleg:Edith Eger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bronnen[brontekst bewerken]

Alle bronnen zijn haar eigen website, eigen boeken of interviews met haar. Voor dit artikel is geen enkele gezaghebbende, onafhankelijke bron. Ik acht dat een probleem. Paul Brussel (overleg) 6 nov 2020 18:32 (CET)

Wat bronnen betreft. Het wordt als een feit gebracht dat Mengele haar uit de barak haalde en voor zich liet dansen. Zijn daar onafhankelijke, gezaghebbende bronnen voor of is die bewering alleen gebaseerd op wat Eger heeft verteld? Als het laatste het geval is, dan dient dat op die wijze vermeld te worden. Achter die bewering over Mengele staan twee bronnen. Daarin komt die bewering niet voor. En zijn er onafhankelijke bronnen dat ze op haar dertiende al in het Hongaars olympisch team zat voor turnen? Dat kinderen in olympische turnteams zitten is namelijk volgens mij iets van latere jaren, maar ik sluit het niet uit. HT (overleg) 7 nov 2020 07:25 (CET)
En er is meer dat een onafhankelijke, gezaghebbende bron verdient. Zo zou haar volledige achternaam Eger-Elefánt zijn. Waarop is dat gebaseerd? In Amerika kan je je achternaam officieel laten aanpassen. Heeft ze dat gedaan? Heet ze dan officieel Eger? Het is in elk geval de naam waaronder ze nu bekendstaat. Ze heeft nogal sterke verhalen. Zo lag ze met een gebroken rug, longontsteking, buiktyfus én pleuritis onder dode lijken. Ook hier lijkt dat haar eigen verhaal te zijn. Ondanks die gebroken rug heeft ze bij het vervoer van haar lichaam geen dwarslaesie opgelopen. Dus graag een onafhankelijke, gezaghebbende bron, anders behoort ook dit tot haar eigen verhaal, een primaire bron dus. HT (overleg) 7 nov 2020 09:04 (CET)
Dank voor de correcties en tips HT. Ik heb de New York Times op twee plaatsen als bron toegevoegd, neem aan dat dat een gezaghebbende bron is. De familienaam Elefánt heb ik weggelaten, was ervan uitgegaan dat de familienaam achter haar gehuwde naam zou horen. Enne, wat die gebroken rug betreft, mijn man heeft ooit zijn rug gebroken en daar een week mee rondgelopen zonder een dwarslaesie te krijgen. Groet, Kattiel (overleg) 7 nov 2020 15:57 (CET)
Vreselijk dat je man een gebroken rug heeft gehad, en goed te weten dat je er in je dagelijkse bezigheden niet direct iets van hoeft te merken. Heb desondanks een aantal belevenissen over haar leven wat neutraler gebracht en daarmee niet meer als een vaststaand feit. Al die bronnen gaan terug op alleen Eger. In een encyclopedie als deze is nu eenmaal meer nodig om een gegeven als feit te brengen. Maar de weergave in het lemma is er naar mijn mening niet mooier op geworden. HT (overleg) 7 nov 2020 22:23 (CET)
Nogmaals, ik zou toch wel heel erg graag gezaghebbende, onafhankelijke bronnen willen zien voor dit artikel: vooralsnog is alles gebaseerd op getuigenissen van het subject zelf. Dat is en niet encyclopedisch en niet aanvaardbaar op WP:NL. Ik zie dat er van de aanmaker op die pertinente vraag van mij geen enkele reactie komt. Paul Brussel (overleg) 7 nov 2020 22:32 (CET)
Eigenlijk zou bij haar levensverhaal tijdens en vlak na WOII bij bijna alles "zou" moeten komen te staan, maar dat is niet encyclopedisch. Een andere opzet van het lemma lijkt mij noodzakelijk. HT (overleg) 8 nov 2020 00:43 (CET)
Wat de verhalen betreft van Eger. Ze vertelt onder meer in de in het lemma als bron weergegeven tv-interview van de School voor Transitie dat ze in Auschwitz meerdere keren een douche nam. Volgens de gegevens op de officiële website van Auschwitz waren er voor de gevangenen geen douche-installaties aanwezig; zie de info daarover op de site van Auschwitz (hier) en het interview tussen 4.22 en 4.58 min. (hier). HT (overleg) 8 nov 2020 10:26 (CET)
In het lemma staat dat ze gras at om te overleven. Kan, in de literatuur is bekend dat mensen in hongernood inderdaad over kunnen gaan tot het eten van grassen, maar het staat er in het lemma toch wat raar, aangezien gras in een mensenlichaam niet verteert. Volgens Eger gingen anderen over tot kannibalisme, blijkbaar omdat er niet voldoende te eten was. Dan komt de vraag op hoe Eger overleefde? Mensenvlees eten deed ze naar eigen zeggen niet en gras eten helpt niet. HT (overleg) 8 nov 2020 10:55 (CET)
Beste Paul Brussel, ik zie geen pertinente vraag in je bericht van 6 november, alleen een constatering. Elly en HT denken mee en dragen suggesties aan, waarvoor dank, daar ben ik mee aan het werk gegaan. Ik zoek nog verder naar goede bronnen. Helaas kan ik de allereerste bron die ik vond en waar onder meer informatie in stond over de dodenmars niet terugvinden. Vriendelijke groet, Kattiel (overleg) 8 nov 2020 11:03 (CET)
In KZ-Außenlager Gunskirchen op de Duitstalige WP staat: "In drei Gruppen verließen diese Häftlinge – darunter auch Frauen und Kinder – das Hauptlager (Mauthausen) zwischen dem 16. und 28. April 1945. Für die geschwächten Häftlinge wurden diese Fußmärsche ins 55 Kilometer entfernte Gunskirchen zu Todesmärschen." Kattiel (overleg) 8 nov 2020 11:14 (CET)
@Kattiel Dank voor je toevoeging direct hierboven over de dodenmars, maar waar het om gaat is of er een onafhankelijke, gezaghebbende bron is dat Eger aan die dodenmars heeft deelgenomen. Een bron zou kunnen zijn de administratie van KZ Gunskirchen of die van Mauthausen of een van de subkampen. Anders blijft het toch haar eigen verhaal. HT (overleg) 8 nov 2020 12:18 (CET)
Zoals ik in de BWS schreef hielden de nazi's geen administratie bij wie ze op dodenmars stuurden. Daarom moet je afgaan op "oral history". Dat is niet verkeerd, mits je dat bij de tekst zet. Ik heb nu in de tekst opgenomen dat dit komt uit het interview in de Volkskrant. Groet, Elly (overleg) 8 nov 2020 12:32 (CET)
@Ellywa Nee, dat schrijf je daar niet. Je schrijft alleen dat je veronderstelt dat ze er geen hadden. Het gaat ook niet om de dodenmars an sich, maar over de data dat ze het ene kamp verlieten en bij het andere binnenkwamen. Aan de hand van de lijsten kan dan een conclusie worden getrokken over die dodenmars. @Allen Even nog over de dodenmars zelf en wat Eger erover vertelt. Ze schrijft dat haar leven op die mars gered werd door meisjes die haar in haar armen droegen toen ze op de grond gevallen was. Als reden gaven ze dat Eger op haar eerste dag in Auschwitz met hen haar brood had gedeeld, dat ze van niemand meer dan Mengele had gekregen. Eger vertelt tevens dat ze na het vertrek uit Auschwitz in meerdere subkampen van Mauthausen had gezeten, vervolgens op een wandeltocht naar een ander KZ werd gestuurd, en daar op die tocht - bijna een jaar na haar komst naar Auschwitz - de meisjes tegenkwam die ze in elk geval al kende van haar eerste nacht in Auschwitz en met wie ze het brood deelde. Dat is nogal een groot toeval en vereist om die reden meer dan alleen Eger als bron om e.e.a. als feit te brengen. HT (overleg) 8 nov 2020 15:54 (CET)

Aanhef[brontekst bewerken]

Een aanhef is bedoeld als samenvatting. Voor nu komen daar geen e-waardige gegevens in voor. Haar e-waardigheid is hoogstens dat ze twee zelfhulp boeken geschreven heeft. Dat zou dan in de aanhef verwerkt moeten worden. HT (overleg) 7 nov 2020 07:25 (CET)

PM bronnen[brontekst bewerken]

Nog te verwerken, ik heb momenteel geen tijd, kan het later doen als niemand het oppakt. Elly (overleg) 7 nov 2020 14:57 (CET)

Dankjewel Elly. Het Jewish Jounal had ik al als bron vermeld, de New York Times heb ik toegevoegd. Groet, Kattiel (overleg) 7 nov 2020 15:57 (CET)
Hier nog een primaire bron https://collections.ushmm.org/search/catalog/irn508182 Elly (overleg) 9 nov 2020 07:30 (CET)