Overleg:Engelse sleutel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hernoemen[brontekst bewerken]

Het lijkt me een slecht idee een merknaam te gebruiken voor een algemeen gebruikt stuk gereedschap, terwijl er goede alternatieven voor bestaan: engelse sleutel, verstelbare steek- of moersleutel,...

Akkoord, ik de om verplaatsing verzocht.Nico (overleg) 22 nov 2012 15:19 (CET)
Volgens OnlineVanDale is 'bahco' een correct Nederlands woord voor een 'verstelbare sleutel'. Zie [1]. Het staat ook in de woordenlijst van het Taaladvies: [2] zonder hoofdletter, dus niet als eigennaam. VanBuren (overleg) 24 nov 2012 15:24 (CET)
een engelse sleutel is wel een verstelbare sleutel maar zeker niet de afgebeelde bahco. Een engelse sleutel is van oorsprong de sleutel die in het Amerikaans "monkey wrench" heet, in het Duits een "Englander". Bij "gebruik" staat de sleutel precies verkeerdom getekendGJ_D (Gerrit Jan Dreijer) (overleg) 5 okt 2016 10:28 (CEST)

Gebruik[brontekst bewerken]

Bij het gebruik staat dat de afgebeelde sleutel tegen de klok dient gedraaid te worden. Ik zou eerder denken met de klok mee. Misschien is een illustratie behulpzaam. Iets gelijkend op wat afgebeeld is op: http://www.artofmanliness.com/2013/03/05/toolmanship-your-complete-guide-to-wrenches/ Christophelambrechts (overleg) 27 apr 2017 09:43 (CEST)

Volgens de op die pagina gebruikte afbeeldingen heb je gelijk. Zo stond het oorspronkelijk ook in het artikel en dat is nu wederom het geval. Ook een onder het mom 'foute figuur' verwijderde afbeelding heb ik teruggeplaatst. Richard 1 mei 2017 13:33 (CEST)
PS: zie ook de opmerking van Gerrit Jan Dreijer in het voorgaande kopje. Richard 1 mei 2017 13:35 (CEST)

Nogmaals plaatje bezien[brontekst bewerken]

Ik zie graag nogmaals overwogen of de afbeelding de juiste pijlrichting aangeeft.

Dit is de tekst, welke alleen in de laatste regel fout is naar mijn mening:

? ? "Het contactoppervlak van de vaste bek staat op deze manier het verst van de basis van de sleutel, zodat de laagste buigspanning in de beweegbare bek optreedt. De vaste bek is beter bestand tegen buigspanning dan de beweegbare bek, doordat laatstgenoemde slechts ondersteund wordt door de geleidevlakken in het stelmechanisme, en niet door de volledige dikte van de sleutel. De sleutel in de afbeelding hiernaast moet dus met de klok mee gedraaid worden." ? ?

Mijn uitleg: Waar het om gaat is de kracht welke door twee nokken van de moer op de beide sleutelhelften wordt uitgeoefend. De verstelbare helft is het zwakst qua buigkracht, en kan bij te grote kracht uit de gleuf van het huis getrokken worden. Hierdoor is het gewenst dat de moernok bij het draaien zo dicht mogelijk bij de basis van de verstelbare arm terecht komt, zodat de krachtarm hierop het laagst is. Dit wordt bewerkstelligd door de sleutel in het plaatje TEGEN de klok in te draaien. Laat je niet misleiden door het plaatje op www.artofmanliness.com, ik vind dat een verkeerde voorstelling.

Erik d 26 nov 2019 23:47 (CET)

Beste Erik, ik ben een andere Richard, maar je IP-adres in combinatie met je naam neerzetten is misschien niet zo handig. Je kunt gewoon ondertekenen met de ondertekenknop of vier tildes ( ~~~~ ). Ik zie dat Richardw niet zo vaak online is, daarom reageer ik (ik zag dit toevallig). Is er op Wikimedia Commons geen plaatje dat beter voldoet? Verder laat ik het overleg aan Richardw over. Beiden succes. Groet, - Richardkiwi - Overleg 27 nov 2019 14:13 (CET)
Bij het plaatsen van je vraag, dat in etappes gebeurde, gaf je zelf aan dat je niet helemaal zeker van je zaak bent. Zoals het er nu staat, kom ik het op vaker tegen, waaronder op meerdere plaatsen op de eerder genoemde pagina van artofmanliness.com – waar ook uitgelegd wordt waarom het zo is. Dat afdoen met 'ik vind dat een verkeerde voorstelling' is geen argument. Naast de in het artikel gebruikte afbeelding vind ik op Commons deze afbeelding, die ook de in het artikel genoemde draairichting aangeeft. Ik zeg niet dat wat jij beweert pertinent onjuist is, maar ik zou dan wel een onafhankelijke bron willen zien die jouw visie onderbouwt.
Verder ben ik inderdaad veel minder actief op Wikipedia dan vroeger het geval was. Reacties van mijn kant kunnen dan ook lange(re) tijd op zich laten wachten. Richard 27 nov 2019 16:44 (CET)

Dank beide Richards, sorry voor het niet helemaal snappen van het gebruikte protocol hier. Twee plaatsen om te reageren, twee gebruikt voor de zekerheid.

Hoi Richard, Dat er overal plaatjes zijn die een bepaalde draairichting van het gereedschap adviseren, en ook uitleggen, wil mij na 62 jaar niet meer zeggen dat dat de juiste voorstelling is. Sommige tekst klopt, maar dan spreekt het plaatje weer anders. Ik heb inmiddels mijn best gedaan om het in een geheel eigen plaatje te zetten, zonder het van een 'professionele' site te moeten halen. Zo kan ik het mijn eigen uitleg meegeven, mits de kijker natuurlijk de meest fundamentele basis van de mechanica kent, de relatie tussen kracht en krachtarm.

Helaas, ik heb geen idee hoe een plaatje alleen voor deze overleg-pagina te uploaden, dus heb ik het maar met WeTransfer beschikbaar gemaakt. Dit is maar een paar dagen beschikbaar, dus graag downloaden en beoordelen. En uiteindelijk mag je het natuurlijk vrij gebruiken. Het niet zeker zijn kwam voort uit het onvermogen om een plaatje mee te sturen, de visuele uitleg ontbrak daardoor om de andere goedogende sites af te troeven.

2 plaatjes : https://we.tl/t-bUXVFALMaV

Nog wat uitleg:

  • Ik heb met opzet de twee moeren met wat speling getekend, zodat de steunpunten bij de twee draairichtingen duidelijk zijn.
  • De bek bevat een rail welke in de meeste plaatjes niet zo zichtbaar is, dus heb ik er eentje gemaakt waarbij je kan zien dat dat best een kwetsbaar deel is, dunner dan het vaste deel. Het kan eerder breken of uit elkaar gerukt worden, of gewoon sneller slijten bij de verkeerde draairichting.
  • Er is denk ik meer reden om die draairichting te gebruiken; als de bek speling krijgt, zal de verschuifbare bek scheef naar buiten gaan wijken, wijder zijn aan de punten. Het is dan van belang een steunpunt zo dicht mogelijk bij de basis van de wijkhoek te gebruiken om de kans op slippen te minimaliseren.

Edit: ik zie dat ik vergeten ben duidelijk er bij te schrijven welke van de twee de juiste is, dat is dan voor de goede verstaander, of iemand moet dat er alsnog even bij plaatsen.

Edit: hier is een verbeterde versie van de afbeelding. Leest ook beter:

https://we.tl/t-cUqeG6JOEA

Ik hoop nu juist bijgedragen te hebben, Erik, 28 nov 2019 02:09 (CET)

Edit: voor beide Richards indien toepasselijk:
Ik heb inmiddels zelf een wijziging in het onderwerp aangebracht, ik had wat moed nodig. Ik neem aan dat als daar problemen mee zijn dat dit vanzelf ter sprake komt.
erikdenhouter 28 nov 2019 02:12 (CET)
Hej Erik, ik snap wat je bedoelt, maar je geeft jammer genoeg geen onafhankelijke bron die jouw visie onderbouwt. Nu komt het feitelijk neer op 'er wordt elders wel wat anders beweert, maar daar ben ik het niet mee eens'. Op die basis wordt Wikipedia niet gebouwd.
Verder spreekt het artikel dat je hebt achtergelaten zichzelf tegen: eerder in hetzelfde hoofdstuk staat belangrijk dat de vaste bek de rotatie "leidt" (bek volgt uiteinde). Met de afgebeelde sleutel komt dat neer op met de klok mee draaien en niet er tegenin.
Richard 30 nov 2019 17:36 (CET)
Hoi Richard, het artikel zelf is niet mijn tekst, ik heb alleen het stukje tekst dat aangaf "met de klok meedraaien" gewijzigd in "tegen de klok indraaien". Als je de door jou genoemde tekst goed begrijpt: "dat de verstelbare bek de rotatie "volgt" (bek laat uiteinde achter) dan is dat hetzelfde. Bij het tegen de klok indraaien loopt het verstelbare deel achter de handeling aan (verstelbare bek volgt de rotatie, loopt achter de rotatie aan).
En dan, dat ik geen onafhankelijke bron heb gegeven: de tekening die ik heb gemaakt spreekt die mensen aan die de basis kennis van de mechanica volgen, je kan duidelijk zelf nagaan dat bij de getekende contactpunten tussen moer en bek (zoals die op andere sites nergens benadrukt worden door ze met wat speling te tekenen) de krachtarm groter wordt wanneer de sleutel met de klok mee gedraaid wordt. En grotere krachtarm (torque) is grotere kracht op het verstelbare deel van de bek.
Dit is het enige wat ik kan overleggen: https://metinmediamath.wordpress.com/2013/12/07/what-is-torque-a-short-and-simple-explanation/ Een uitleg over torque, daar wordt als enige die ik tot nu toe vind de juiste richting van draaien getoond, zonder dat er een les voor juiste draairichting bij staat. Gezien het feit dat dit een wiskundige uitleg is, neem ik even aan dat deze schrijver meer weet van mechanica (kracht-componenten) dan al die sites met alleen een plaatje: "moet zo draaien".
Ander probleem: het feit dat ik op deze overlegpagina geen verzameling plaatjes kan tonen maakt het min of meer onmogelijk om verder te gaan. Zelf heb ik twee van deze sleutels in bezit, en als ik die- en vele andere op Internet vergelijk, dan zie ik dat het STERK afhankelijk is van de fabrikant wat de beste draairichting is. De meeste uitleg claimt dat het schuine deel van het beweegbare deel krachten zal opvangen, maar bij mijn sleutels (Bahco) is dat echt niet het geval, er zit een spleet van 2-3 mm tussen moer en schuine deel van de beweegbare bek.
Je mag als je wil nog even dit bekijken, hier heb ik verschil tussen twee fabrikanten duidelijk proberen te maken: https://we.tl/t-VcL7V2fMGR
Ik ga mijn bijdrage verder staken. Het is aan anderen (jullie) om eventueel de oude uitleg/afbeelding terug te plaatsen, het weghalen van dat wat ik plaatste is niet aan mij vanwege mijn overtuiging. Nogmaals, na meer plaatjes gekeken te hebben (honderden) zie ik inmiddels wel dat het afhankelijk van het ontwerp is hoe deze sleutels het beste te gebruiken. Dan zitten we in een impasse wat de waarheid hier is, en aangezien ik conflict mijd heb ik verder geen behoefte een punt te maken. No hard feelings. Erikdenhouter (overleg) 2 dec 2019 11:47 (CET)
In dit filmpje op YouTube gaat iemand zo ver dat hij een verstelbare sleutel met een extra lange hefboom bedient (iets wat je normaal gesproken niet moet doen: als je zoveel kracht nodig hebt is een verstelbare sleutel niet het juiste gereedschap) – met verrassende resultaten. Wat hij ook doet is ervoor zorgen dat er zo min mogelijk speling tussen bek en bout bestaat – iets dat juist wel noodzakelijk is. Ik denk dat je uiteindelijk de spijker op de kop slaat (al zou ik dat daarvoor gewoon een hamer gebruiken Knipoog): er is niet een draairichting die in alle situaties de beste is. Richard 8 dec 2019 18:56 (CET)
Dat is best een verklarend filmpje. Geen test deed wat je zou verwachten.
Eigenlijk is mijn conclusie dat er voor elke maatcombinatie van sleutel en moer een beste draairichting is, en zelfs daarbij is dat per merk weer verschillend. erikdenhouter 9 dec 2019 19:35 (CET)
Ik heb de tekst aangepast (zowel hier als op de Engelstalige Wikipedia). Richard 15 dec 2019 19:42 (CET)