Overleg:Eurobankbiljetten

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Vraag:

Ik had de euro bankbiljetten van de engelse site gesaved en op de nederlandse site geupload. Explorer had er bij het saven 'image_' voorgeplakt, dat zag ik pas later. Hoe kan ik deze afbeeldingen weer van de ned. wp deleten?

Kan je niet, wel overschrijven. Ik zal ze verwijderen. giskart 09:07 25 oct 2002 (CEST)
Mag dat wel bankbiljetten scannen, meestal is dat verboden...
Komen van de website van de EU, via engelse Wikipedia. Erik Zachte 11:40 27 nov 2002 (CET)
Toch mag het volgens mij niet, want als de bankbiljetten niet beschermd zouden zijn, mag iedereen ze namaken :) Het ziet er natuurlijk wel leuk uit!
Artikel 208 Wetboek van Strafrecht (Nederland): Hij die muntspeciën of munt- of bankbiljetten namaakt of vervalst, met het oogmerk om die muntspeciën of munt- of bankbiljetten als echt en onvervalst uit te geven of te doen uitgeven, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste negen jaren of geldboete van de vijfde categorie.
Een afbeelding van een bankbiljet op een beeldscherm, of bijvoorbeeld een kleurenprint van een dergelijke afbeelding, zijn dusdanig duidelijk verschillend van echte bankbiljetten dat de officier van justitie niet zal beweren dat zulks is geschied "met het oogmerk om die [...] als echt en onvervalst uit te geven of te doen uitgeven". Andre Engels 12:13 27 nov 2002 (CET)
Dat gold voor guldensbiljetten. Er is Europese regelgeving voor de Eurobiljetten die strenger is, met daarin specifiek een clausule voor elektronische afbeeldingen. Zie hieronder - Quistnix 19 nov 2007 10:17 (CET)[reageer]

In het artikel is de tabel met de lettercodes van de bankbiljetten ook de vermelding "Checksum". Weet iemand hoe je die kan berekenen? Giskart 12:36 27 nov 2002 (CET)

Lees de alinea net boven de tabel, daarin kun je het antwoord vinden. Andre Engels 13:10 27 nov 2002 (CET)
Had het niet gezien. Maar dan nog; ik begrijp het niet. door alle getallen op te tellen, en dat te herhalen tot één getal overblijft Ik begrijp niet hoe het mogelijk is om positieve getallen op te tellen tot één getal overblijft ooit kan uitkomen bij één getal. Kan je een voorbeeld geven?
Ik heb het nr S01112777215 (10euro) , hoe kan je dan aan 7 komen? Giskart 14:29 27 nov 2002 (CET)
Wat er bedoeld wordt, is: tel de cijfers op. Dit levert een getal. Tel van dat getal weer de cijfers op, en herhaal dit tot je een getal van 1 cijfer krijgt. Om jouw voorbeeld te nemen: 0+1+1+1+2+7+7+7+2+1+5=34. 3+4=7, dus de checksum is 7. Voor medewiskundigen: De checksum is de rest bij deling door 9 (of 9 als die rest 0 is). Nu alleen nog zien uit te vinden hoe we dit duidelijk krijgen op de pagina zelf... Andre Engels 18:08 27 nov 2002 (CET)
Ik vind dit wel een duidelijk voorbeeld. Maar wat bedoel je met de rest? het laatste getal?
Met de 'rest' bedoel ik de rest die je overhoudt als je op de basisschoolmethode door 9 gaat delen. Bijvoorbeeld, 1112777215=123641912*9+7, oftwel 1112777215/9=123641912 rest 7. Die 7 is de rest bij deling door 9.
Ik snap het ook niet :) Het is wel heel interessant. Heb hier een 20 euro biljet met het nr. P00360582913

Deze pagina - http://www.wordiq.com/definition/Euro_banknotes - geeft een andere methode om de checksum te berekenen. Bij 2 biljetten klopte het, bij het derde niet: het laatste cijfer daarvan was een 9 en die uitkomst kan nooit uit de berekening van genoemde site komen...

Vraag/suggestie: toevoegen letter code van eurobankbiljetten van Slovenië[brontekst bewerken]

L.S., Slovenië voert sinds 2007-01-01 de euro. Zou, zo gauw dit bekend is, de letter code van eurobankbiljetten van Slovenië toegevoegd kunnen worden aan het lijstje? En een aantal andere landen staan ook op de nominatie een der volgende jaren de euro in te voeren. Is daar iets over bekend? En zou het niet zo kunnen zijn dat de letters op een bepaald moment 'op' zijn? ;-) Bedankt voor deze zeer informatieve pagina! Bye--Eric _____________

Hallo Eric,

Misschien heb je iets aan dit lijstje: http://www.eurobilltracker.com/press/eurocodes.pdf. De letters die tussenhaakjes staan zijn gereserveerd voor die (nieuwe) landen. Slovenie gebruikt nog geen eigen letter, de biljetten daar komen dus ook gewoon uit landen hier.

Met vriendelijke groet, Jori Faber Geldman

Officiële regeling betreffende auteursrechten elektronische afbeeldingen Eurobankbiljetten[brontekst bewerken]

Er is een Europese Richtlijn: "EUROPESE CENTRALE BANK / BESLUIT VAN DE EUROPESE CENTRALE BANK van 20 maart 2003 betreffende de denominaties, specificaties, reproductie, vervanging en het uit circulatie nemen van eurobankbiljetten (ECB/2003/4) (2003/205/EG)" Gekopieerd van dit document van de Nederlandse Bank uit 2003:

artikel 2:Reproductieregels inzake eurobankbiljetten:
...
3. Reproducties die aan de volgende criteria voldoen,
worden als rechtmatig beschouwd, aangezien het publiek deze
niet kan verwarren met echte eurobankbiljetten:
f) niet-tastbare reproducties die elektronisch beschikbaar zijn
op websites, per draad of draadloos, of anderszins toegankelijk
voor het publiek, dat tot deze niet-tastbare reproducties
toegang kan verkrijgen op een door hen individueel gekozen
plaats en tijdstip, met dien verstande dat:
— het woord SPECIMEN in Arial font, dan wel een daarop
gelijkend font, diagonaal is afgedrukt op de reproductie.
De lengte van het woord SPECIMEN bedraagt minstens
75 % van de lengte van de reproductie en de hoogte van
het woord SPECIMEN bedraagt minstens 15 % van de
breedte van de reproductie. De kleur is niet-doorzichtig
(opaak) en contrasteert met de hoofdkleur van het desbetreffende
eurobankbiljet, zoals omschreven in artikel 1;
en
— in de originele afmeting de resolutie van de elektronische
reproductie niet meer dan 72 dpi bedraagt.
Zie ook deze pagina op www.dnb.nl
In English: DECISION OF THE EUROPEAN CENTRAL BANK of 20 March 2003 on the denominations, specifications, reproduction, exchange and withdrawal of euro banknotes (ECB/2003/4) (2003/205/EC) pdf
Quistnix 19 nov 2007 09:50 (CET)[reageer]

Waarom zijn de codes achterstevoren gealfabetiseerd (beginnend met Z i.p.v. A)? Hans Kamp 31 dec 2007 00:27 (CET)[reageer]

Dat komt omdat bij de oorspronkelijke verdeling van de lettercodes (onder de eerste 15 landen) is uitgegeaan van de alfabetische volgorde van de eurolanden (waarbij de landsnaam gespeld wordt in de taal van het betreffende land). Dus:

Letter Land
Z België
Y Ellas* (Griekenland)
X Deutschland
W Danmark*
V España
U France
T Ireland
S Italia
R Luxembourg
Q (niet gebruikt)
P Nederland
O (niet gebruikt)
N Österreich
M Portugal
L Suomi (Finland)
K Sverige (Zweden
J United Kingdom
I (niet gebruikt)

Noot: *Griekenland zou de letter W moeten krijgen, maar aangezien de W niet bestaat in het Griekse alfabet, is besloten Griekenland en Denemarken om te wisselen.

Hierna zijn de landen die er later bijkwamen op volgorde bijgevoegd:

Letter Land
H Slovenië (2007)
G Cyprus (2008)
F Malta (2008)
E Slowakije (2009)
D Estland (2011)
? Letland (2014)

De letter van Letland is officieel nog niet bekend, maar dit wordt waarschijnlijk de C


Ik tijfel of dit stuk interessant is om toe te voegen aan het lemma, dus heb ik het hier maar even uitgewerkt.

Jmeerman 25 feb 2014 17:51 (CET)


Opmerking:

De slowaakse biljetten zijn intussen al enkele maanden in omloop, de biljetten met de letter E in het serienummer worden op dit moment vooral in Italie gevonden. Gr. Rob. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 87.209.43.243 (overleg · bijdragen) 28 dec 2010 09:01

Verzoek tot het invoeren van een vernieuwde versie van de tabel van de identificatiecodes van drukkers van eurobiljetten[brontekst bewerken]

De identificatiecodes van de drukkers van eurobiljetten zijn veranderd voor biljetten die gedrukt zijn vanaf 2013. Zou er s.v.p. een update kunnen komen met een tabel voor de nieuwe identificatiecodes? Op de Franse versie van deze pagina staat al een dergelijke tabel. Met vriendelijke groet.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door J.Hanzon (overleg) · 9 nov 2014 12:38‎‎‎ (CET)