Overleg:Faience (aardewerk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Volgens dit artikel is faience en majolica hetzelfde. Op Majolica staat echter dat dat een misverstand is. Wie weet er meer van? Fransvannes 12 mrt 2007 13:54 (CET)

Ik heb net een wijziging aangebracht, ik heb de naam van gebakken klei neergezet (bisquit). en ik heb even gedoopt veranderd in overgoten, als je namelijk een bord of schaal onderdoopt in glazuur staan jou vingers er nog op omdat daar dan geen glazuur zit.

ook heb ik een vraag over: "Het aardewerk kan gedecoreerd worden met een "onderglazuurverf". Deze wordt aangebracht voordat het aardewerk voor de tweede keer gebakken wordt. De schildering versmelt tijdens het bakken met de glazuurlaag en wordt er zo ingebrand. Correcties zijn dan niet meer mogelijk." Onderglazuurverf is flauwekul, ik werk bij de Harlinger Aardewerk- en Tegelfabriek en hier overgieten wij het aardewerk met een tin- of loodglazuur waarna het aardewerk (een tegel of schaal/bord) beschilderd wordt. Kijk ook op onze site waar je onder produktie meer informatie kunt vinden. (Wiethoofd 9 jun 2007 10:50 (CEST))

Ontstaan[bewerken]

Er staat hier dat Faience in de 9e eeuw in Bagdad is ontwikkeld.

De Farao's (onder andere Toet-Ank-Amon 1300 v Ch) hebben dit al op hun dodemaskers. Dit moet mischien even vermeld worden?

Verder lees ik in het artikel over het Kralensnoer van Exloo (17e eeuw v Ch) dat daar ook al enkele kralen van Faience in zaten – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 131.155.41.198 (overleg · bijdragen)

Als je goede bronnen hebt, 'by all means, zoals de Engelsen dat zeggen... Kleuske (overleg) 27 sep 2011 10:32 (CEST)

Potaschsilicaat[bewerken]

In het artikel is sprake van 'Potaschsilicaat', maar is dit niet een verouderde term voor Kaliumsilicaat?

biscuit[bewerken]

De begripsomschrijving begint met "Faience is een type aardewerk dat na eenmaal ('biscuit') in de oven gebakken te zijn bedekt wordt met een ondoorzichtige laag witte tinglazuur... (enz.) Hierboven lees ik, dat deze omschrijving is toegevoegd door Wiethoofd, die in de branche werkzaam is/was. Ik heb niet de indruk dat hij/zij hier nog actief is, dus ik gooi het maar in de groep. Van pottenbakken weet ik niets, maar "biscuit" betekent toch echt "dubbelgebakken". Henk van Haandel (overleg) 4 nov 2019 23:46 (CET)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Faience (aardewerk). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 3 dec 2019 04:46 (CET)