Overleg:Fender (scheepvaart)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

afbeelding stootwil op en: Ik ben niet bekend met de grote vaart/beroepsvaart, maar het hier beschreven verschijnsel zou ik bij een plezierjacht een stootwil noemen. fender, wil en stootwil worden door de Vandaal genoemd. Wat nu? Is er een duidelijk verschil tussen grote vaart en pleziervaart in het gebruik van de terminologie? Ik denk sowieso dat de alternatieve benamingen genoemd moeten worden in het artikel. Weet iemand hier iets meer over te vertellen? Niels(F)?ceterum censeo formulam wikify delendam esse 28 aug 2007 01:08 (CEST)

Bij grotere schepenzou ik het geen stootwil noemen. Fender is dan een normaal woord, bijvoorbeeld de yokohamafender, die ik hierbuiten zie liggen. Ik heb net een foto genomen, maar het is hier nog nacht, dus ik probeer het over een paar uur nog wel. Ondertussen zal ik wat aanpassingen maken in het artikel. Groet, BoH 28 aug 2007 08:13 (CEST)
Bedankt voor de aandacht. Ik zal nog even een foto maken van een stootwil, hebben we 2 illustraties. Niels(F)?ceterum censeo formulam wikify delendam esse 28 aug 2007 13:53 (CEST)
  • Ik heb het artikel omgewerkt, het sloot niet overal aan bij de realiteit. In mijn 50 jaar ervaring heb ik nog nooit een draaiend wiel gevonden bij het binnenvaren van een sluis. Op zichzelf best een goed idee, daar niet van. Het hout dat de muren bekleedt in de sluizen heet gewoon gordingen. Bron: Richtlijnen Vaarwegen RVW 2005 van Rijkswaterstaat. Er is altijd oorlog met RWS als ze weer eens vergeten zijn voldoende vertikale gordingen aan te brengen, omdat een schip dan onder de horizontale blijft haken. Autobanden mogen al vele jaren niet meer gebruikt worden in de sluizen, veel te gevaarlijk. Overigens zou ik het artikel veel liever onderbrengen bij Stootwil, omdat dit de meest gebruikte term is. --Stunteltje 12 jan 2008 01:51 (CET)