Overleg:Forel (vis)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Overleg:Forel)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Is het nu een familie of een subfamilie of, is dit een geval waar verschil van mening is bij de heren specialist ?? GerardM 19 feb 2004 20:33 (CET)

Mijn informatiebronnen vertellen mij dat het met onderfamilie is: orde: zalmachtigen, familie zalmachtigen, en dan forellen (waarschijlijk onderfamilie)Jürgen 19 feb 2004 22:23 (CET)
Op de Engelse Wikipedia stond het fout. Daar heb ik het aangepast. Je hebt overigens gelijk: De Salmonidae en Salmoninae, een familie en een onderfamilie. GerardM 19 feb 2004 23:09 (CET)

Zalmforel[bewerken]

Deze vindt je veel in de viswinkel, maar niet in Wikipedia. Zalmforel zou, na wat zoeken, synoniem zijn aan zeeforel. Wat vinden anderen? Salix2 (overleg) 11 mrt 2011 14:26 (CET)

Voor zover ik weet, maar ik kan zo gauw geen betrouwbare bron geven, is zalmforel de gekweekte regenboogforel (Oncorhynchus mykiss, voorheen ook bekend als Salmo gairdneri) is, die op een dieet gezet is waarbij het visvlees de kleur van zalmvlees krijgt. Verder krijg ik de indruk dat er binnen nl-wiki zo nu en dan de term zalmforel genoemd wordt in een context die ook erop wijst dat het gaat om regenboogforellen, want die worden vaak uitgezet om de vismogelijkheden in toeristische gebieden te vergroten. --HWN (overleg) 11 mrt 2011 16:18 (CET)
Met het zoeken hierboven bedoelde ik Van Dale dat Salmo trutta noemt als Latijnse naam en aangeeft dat de synoniemen schotzalm en zeeforel zijn. Encarta Winkler Prins noemt de synoniemen: zeeforel, schotzalm, schotje of zalmforel, met de latijnse naam s.t. trutta (neem dat dit staat voor Salmo trutta trutta). Salix2 (overleg) 11 mrt 2011 19:57 (CET)
Ik ben geen lexicoloog maar bioloog. De min of meer officiële naam voor Salmo trutta is forel. Het begrip ondersoorten (S.t.t. voor zeeforel, S.t. fario voor beekforel, S.t. lacustris voor meerforel) is volgens moderne taxonomen achterhaald. Er is maar éen soort (Salmo trutta) en die heeft trekkende en sedentaire vormen en ieder individu kan zich ontwikkelen tot trekkend of blijvend dier. Culinair wordt de term zalmforel veel gebruikt en dan is duidelijk sprake van een gekweekte regenboogforel. Ik heb inmiddels een doorverwijzing naar de regenboogforel gemaakt, met onder het kopje visteelt een tekstje over de culinaire zalmforel. Dat er verder veel volksnamen bestaan is begrijpelijk omdat er tot ca. 1950 een bloeiende visserij bestond op zalmachtigen in de grote rivieren. Wat mij betreft kun je de op encarta genoemde tekst ergens plaatsen in het lemma forel. Groeten --HWN (overleg) 11 mrt 2011 20:08 (CET)
Bedankt, in ieder geval is nu de zalmforel nu vindbaar op Wikipedia. Met vriendelijke groet, Salix2 (overleg) 11 mrt 2011 20:33 (CET)