Overleg:François Fénelon

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Voorloper van de Verlichting[brontekst bewerken]

De Verlichting als schoen die altijd past

Was Fénelon echt een voorloper van de Verlichting? Ok, de Verlichting is een schoen die iedereen past, en je kan aan iedereen wel een verlicht kantje vinden. Toch lijkt het vreemd om iemand die aanleunt bij het mysticisme, die de invloed van de obscure madame Guyon aan het hof verdedigde (quiétisme) bij de Verlichting te zetten. Noteer ook de middeleeuwse idealen van Fénelon met betrekking tot het bestuur van de Staat: hij stelt voor de adel een grotere rol te geven, en de rol van Koning en Staat minimaal te houden. En ook de Kerk: het Gallicanisme is bij Fénelon uit den boze, ten voordele van bisschoppelijke vrijheid. Klinkt toch niet erg verlicht, gaat eerder het jansenistische of richeristische pad op. Kritiek op de Koning is voor mij geen teken van verlichting, het past eerder in de minimale, middeleeuwse rol die Fénelon de koning wil toebedelen.

Het idee van een Verlichte Fénelon komt voort uit zijn voorkeur voor het natuurlijk recht versus het goddelijk recht. Hoewel de Télémaque veel invloed had, is het toch niet eenvoudig veel verband met de Verlichting te zien. Het gaat mijns inziens veeleer over literaire invloed en literaire procédés (bv. een reis door vreemde landen).

De EN wiki heeft het niet over Verlichting. Ook de in het NL lemma genoemde Voltaire, Rousseau en het romantisme komen niet voor in de EN of FR wikipedia. Waar komt dit dan vandaan? Verzonnen?

Riyadi (overleg) 30 mrt 2015 17:13 (CEST)[reageer]

Als twijfel hebt over wat in een artikel als feit staat beschreven kunt u dat onder de aandacht brengen door achter de bewering het sjabloon {{bron?}} te plaatsen. Alsnog voor u gedaan. --VanBuren (overleg) 17 apr 2015 14:14 (CEST)[reageer]