Overleg:François Viète

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit artikel heeft een zekere charme door de wat archaïsche uitdrukkingswijze, maar er ontbreekt nogal wat (goniometrische oplossing van het irreducibele geval van de derdegraadsvergelijking, de 45ste-graadsvergelijking die Van Roomen als probleem rondstuurde).

In Boyer's History of Mathematics staat juist dat Van Roomen een bezoek bracht aan Viète vanwege het oplossen van die vergelijking, niet vanwege de opgave die Viète hem gaf. Floris V 4 aug 2006 13:12 (CEST)[reageer]


De goniometrische oplossing die Viète voor de 45ste-graadsvergelijking van Van Roomen vond wordt behandelt in het artikel van Adriaan van Roomen. Met de bestaande link naar dit artikel is de volledigheid gewaarborgd.

Wat betreft het bezoek van Van Roomen aan Viète en de aanleiding daartoe is nader onderzoek nodig. Ik moet het gebruikte bronmateriaal op correctheid onderzoeken. Misschien is het raadzaam om tot er zekerheid verkregen is, de bestaande tekst aan te passen aan wat er in Boyer's History of Mathematics staat met een verwijzing naar dit bronnenmateriaal. Er staat u niets in de weg om dit alsnog te doen. Livinus 9 aug 2006 22:48 (CEST)[reageer]


Ik blijf liever van de tekst af om stijlbreuk te voorkomen. Floris V 9 aug 2006 23:01 (CEST)[reageer]


Ik moet het volgende bronmateriaal op correctheid controleren. Ik werk eraan !

In response to van Roomen, Viète challenged him to solve the problem of Apollonius, to construct a circle tangent to three given circles. When Adrianus Romanus wanted to effect a solution using two hyperbolas, Viète was little content with that solution, because it was alien to the usage of geometers, according to which in the solution of problems that are called plane, only circles and lines should be used. He himself gave a universal solution to that problem of tangencies by a more geometric method, and published a little book in 1600 in Paris, to which he gave the title Apollonius Gallus [Opera, pp 325-346]. Adrianus was so pleased with this work that he immediately set out for France to see Viète, and struck up an intimate friendship with him. Viète received him hospitably, was together with him for a whole month, and took care of him to the extent of his resources. [Camerer, introduction].

Bron http://math.berkeley.edu/~robin/Viete/index.html Livinus 9 aug 2006 23:08 (CEST)[reageer]


Dat is weer een adner verhaal, inderdaad. Veel succes & plezier ermee! Floris V 9 aug 2006 23:22 (CEST)[reageer]


Het gaat hier in dit geval niet over succes en plezier, maar over de juistheid van het feitenmateriaal. Het artikel moet waarschijnlijk nog vervolledigd worden, maar aan de juistheid van het bronmateriaal kan niet getwijfeld worden. Echter, aan de kop van het artikel prijkt nu nog altijd het leuke "twijfel" sjabloon, omdat de juistheid van de gegevens in het artikel door Floris V in twijfel wordt getrokken.

Nochtans...

- De goniometrische oplossing van Viète voor het irreducibele geval van de derdegraadsvergelijking werd reeds vermeld in de vorige versies.

- Het oplossen van de 45ste-graadsvergelijking, een probleem dat van Roomen de wereld rondstuurde is nu toegevoegd omwille van de volledigheid (ipv de logische link naar het artikel over van Roomen)

- En aan de reden en de omstandigheden van het bezoek dat van Roomen aan Viète bracht wordt nu aandacht besteed (dit moet echter als een detail worden beschouwd).

Het artikel is zelfs na deze aanvulling nog niet volledig. Vooral de biografie van Viète verdient nog enige aanvulling. (zie versie van begin april 2006).

Wat de stijl van het artikel betreft, deze is niet éénvormig aangezien het een aanvulling op de versie van begin april betreft.

Verder zou ik graag beschikken over de juiste tekst (de exacte bewoordingen), die Boyer gebruikt in zijn History of Mathematics over het bezoek van van Roomen aan Viète in Fontenay. Dit bespaart mij een bezoek aan de bibliotheek.

met dank bij voorbaat. Livinus 10 aug 2006 22:54 (CEST)[reageer]


Dat is eigenlijk heel kort, en Boyer is natuurlijk een secundaire bron. Maar hij schrijft op blz. 341: "Viète, called upon to defend the honour of his countrymen, noted that the equation was one that arises in expressing K = sin 45θ in terms of x = 2sinθ, and he promptly found the positive roots. The achievement so impressed van Roomen that he paid Viète a special visit." Overigens hanteert hij de spelling Adriaen van Roomen met ae, maar dat is pas echt een detail. Floris V 10 aug 2006 23:06 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op François Viète. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 19 jul 2017 21:12 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op François Viète. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 5 sep 2017 20:20 (CEST)[reageer]