Overleg:Funus

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Bespreking[brontekst bewerken]

Naar aanleiding van een oproepje in de kroeg dit interessante artikel eens gelezen, en alles wat in me opkwam, maar genoteerd.

Algemeen[brontekst bewerken]

Hoewel ik hieronder een hele hoop punten noem, vind ik het een prima lemma. Het is informatief, en goed leesbaar.

Inleiding[brontekst bewerken]

Ik zou in de inleiding duidelijk maken dat het hier vooral gaat om de rituelen van de hogere klassen in de maatschappij (toch?).

Er wordt niet uitgelegd wat Pollinctores zijn. Als ik het goed begrijp een soort slaven?

De zin "nadien ... grafmonument" is wel heel erg lang.

Dood[brontekst bewerken]

"de naaste" zou volgens mij "een naaste" moeten zijn.

De zin over het "de laatste adem van de stervende in een kus te vangen" hangt ietwat in het luchtledige. Is dat iets wat Romeinen altijd probeerden dan? En waarom?

Ik zou iet meer toelichten over het gebruik dat een overledene een muntje nodig had om door Charon (mythologie) over de Styx (mythologie) gezet te worden.

Rouw[brontekst bewerken]

Ik ben zo vrij geweest om de titel van Corona Civica te wijzigen in Corona civica. Ik zag geen reden in een tweede hoofdletter, mede gezien deze pagina.

Processie[brontekst bewerken]

Ik ben benieuwd naar een iets preciezere tijdsaanduiding dan "in oude tijden" en "in later tijden", is dat mogelijk?

"waarop hij geplaatst was": zegt niet zo veel.

"die in het zwart waren gekleed": wat was (overwegend) de kleur van de anderen? Gewoon wit?

Heb een linkje naar "de wetten van de twaalf tafelen" toegevoegd.

"Als de overledene van hoge rang was, voerde de processie over het forum en hield halt bij de rostra": is dit alleen van toepassing op begrafenissen in Rome? En wat is "zeer vroeg in de romeinse geschiedenis"? En wie zijn o.a. die "verschillende schrijvers"?

Ik vind de laatste alinea van deze paragraaf niet erg duidelijk: "Hoewel het kennelijk toch voorkwam" en "een klein vermogen" zijn wat vaag.

Crematie[brontekst bewerken]

"In vroeg republikeinse tijden": als geïnteresseerde leek moet ik nu gaan zoeken wanneer dat precies is.

Aangezien triclinium een rode link is, zou ik graag een hele korte uitleg hebben wat dit is.

"Banquetten" moet volgens mij met een k.

Het grafmonument[brontekst bewerken]

"(columbarium, waarschijnlijk omdat de vele nissen deden denken aan een duiventil)": als je niet weet dat columbarium duiventil betekent, dan is deze zin een beetje vreemd. Ik moest de term googelen, en kom dan op ons lemma columbarium. Ben zo vrij om de '' te vervangen door vierkante haken.

Grafschriften[brontekst bewerken]

Ik vind de zin "en soms hoeveel voet voor en achter de inscriptie het forum, het bij het graf horende perceel, zich uitstrekte" een beetje gekunsteld. Ik zou "voor en achter de inscriptie" weglaten.

Kosten[brontekst bewerken]

"Het schijnt": hoe blijkt dat?

Einde bespreking[brontekst bewerken]

Beste Kleuske, wellicht heb ik de indruk gewekt door deze hele lijst dat ik het lemma niet zo best vond. Dat is absoluut niet het geval. Het is een prima lemma, dat aanzet tot lezen van meer, aanverwante informatie. Die is, gezien het beperkte aantal blauwe links in het artikel, wellicht maar weinig aanwezig op Wikipedia. Je benoemt een flink aantal termen in italic, heb je het idee dat veel van die begrippen lemma's zouden kunnen worden? Ik laat het hier even bij, ben benieuwd naar je reactie. Vriendelijke groet, Vinvlugt (overleg) 22 jun 2011 23:13 (CEST)[reageer]

Ah... Bedankt voor je input. Ik ben van plan dit lemma tot sterrenstatus bij te polijsten, dus ieder kleinigheidje is storend en ik dank je voor je gedetailleerde kritiek. Daar kan ik wat mee. Ik ga kijken of ik de cursieve termen van een invulling in de vorm v.e. artikel kan voorzien. Kleuske (overleg) 26 nov 2011 09:34 (CET)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Funus. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 5 sep 2017 21:10 (CEST)[reageer]