Overleg:Geëxpandeerd polystyreen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wat een gedrocht van een term. Piepschuim is gewoon geëxpandeerd polystyreen en geen expanded polystyrene, polystyrène expansée of poliestireno expandido.

De afkorting EPS wordt wel gebruikt, maar de Nederlandse naam is geëxpandeerd polystyreen en zo hoort het ook in Wikipedia te staan. Je kan vermelden dat EPS voor het Engelse expanded polystyrene staat, maar dat hoort niet de titel van dit lemma te zijn.

Boudewijn 18 aug 2005 21:41 (CEST)[reageer]


Helemaal eens! Er is een Nederlandse term voor, dus die gebruiken! --Hamar 18 aug 2005 21:45 (CEST)[reageer]

Mijn inziens gaat het hier niet over "geëxpandeerd polystyreen" ofte EPS, maar "geëxtrudeerd polystyreen", zijnde XPS... wie brengt zekerheid?

izimo[brontekst bewerken]

vele belgen zeggen ook 'izimo' of 'isimo', wat komt van 'easy mo (= easy modeling), een piepschuimmerk uit de jaren zeventig. het staat niet in alle woordenboeken, slechts in enkele. ik wil best een redirect maken, maar ik weet niet welke van de drie schrijfwijzen te hanteren; ze worden kriskras door elkaar gebruikt, en meestal toch gewoon in de spreektaal. 217.136.125.112 5 sep 2005 05:04 (CEST)[reageer]

Het is geen natuurlijk product, daarom vind ik het wel vreemd dat er niet vermeld wordt wanneer en door wie de eigenschappen voor het eerst zijn ontdekt.

Polystyreen wordt vervaardigd uit het halffabrikaat styreen monomeer. Polystyreen (PS) kan worden onderscheiden in compact polystyreen (CPS), geëxpandeerd polystyreen (EPS), ook wel piepschuim genoemd, en geëxtrudeerd polystyreen (XPS). Met de term geëxpandeerd (expanded) van EPS wordt bedoeld dat het "gezwollen" is door het inbrengen van pentaan (zie verder onder EPS). De term geëxtrudeerd (extruded) van XPS betekent dat het onder druk door een opening is geperst. Hard XPS is zeer geschikt voor isolatiedoeleinden (zie bij www.isomo.be )

Corso's[brontekst bewerken]

Onder het kopje Toepassingen wordt een lofzang op de bloemencorsobouw in het Belgische Aalst gehouden, compleet met gedetailleerde beschrijving van de bewerkmethodes. Het valt voor m'n gevoel wat uit de toon bij de rest van wikipedia. Is er een expert die ernaar kan kijken? --Zeekoe 14 aug 2010 17:44 (CEST)[reageer]

Mee eens. Geen relevantie met betrekking tot het schuim. Mogelijk zou deze informatie naar Bloemencorso kunnen worden verplaatst.Laurensvanlieshout 15 aug 2010 07:57 (CEST)[reageer]

nauwelijks verholen reclame voor EPS en XPS-industrie[brontekst bewerken]

IP 82.161.32.48 heeft de voorbije maand toevoegingen gemaakt die niet kunnen verhullen dat hij of zij baat heeft bij of in de verkoop van EPS. De bijdragen zijn wervend te noemen. Het kan niet dat de industrie Wikipedia gebruikt/misbruikt om haar producten in een gunstig daglicht te stellen.

Nieuwe typen EPS[brontekst bewerken]

Het product EPS is verder doorontwikkeld in een zeer brandveilige versie, wat onder de merknaam Xire bekend is. Er is een procede ontwikkeld waarbij de EPS korrels worden ingepakt met silicaat waardoor het EPS brandwerend wordt (het huidige EPS is eigenlijk EPS-SE waarbij SE staat voor 'schwerr entflembar' ofwel moeilijk ontvlambaar. Oud-EPS brandde, nieuw EPS (EPS-SE) smelt alleen bij een warmte/hittebron van boven de 400 graden). De kleur van Xire is blauw om het te onderscheiden van wit EPS. De pagina zou geupdate moeten worden met deze nieuwe ontwikkelingen. Robheus (overleg) 24 jan 2014 21:32 (CET)[reageer]