Overleg:Gelderland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Op de Nederlandse Wikipedia staat oppervlakte 5137 km² op de Duitse Wikipedia staat oppervlakte 5154,59 km² ... Wat is nu juist? -- DennisExtr 17 mei 2005 21:42 (CEST)

Eeven op de provinciesite kijken, wou ik maar zeggen. Jeroen ... 17 mei 2005 21:49 (CEST)
Ik heb gekeken, maar niets gevonden op die site. In het statistisch jaarboek van het CBS uit 1990 staat er 5.139 (1 jan. 1985), maar ja dat zal vast wel veranderd zijn. Tijd voor een nieuw statistisch jaarboek. Jeroen ... 17 mei 2005 22:00 (CEST)
Tot mijn vreugde vond ik het nieuwe statistische jaarboek gewoon gratis en voor niks als download op de CBS-site: pdf. 5.137 is het, dus de Duitser rekenen verkeerd. Jeroen ... 17 mei 2005 22:10 (CEST)


wit Gat[bewerken]

Onder het kopje 'gemeente' en naast de satellietfoto is een wit gat ontstaan. Hoewel het natuurlijk inhoudelijk weinig uitmaakt zou het misschien toch beter (lees: netter) zijn als dit weggewerkt zou kunnen worden. Weet iemand hoe?

Daka 14 aug 2005 11:22 (CEST)

Geldern <---> Gelderland[bewerken]

Hallo,

Ik kom van de lage rijn en weet, dat U de stad Geldern op hogte van Venlo, dus N-Limburg, kunt vinden. Waarom gaf deze stad haar naam an dit provincie? Misschien kan iemand dit door de geschiedenis van de betrokken gebieden uitleggen.

  • mischien was het andersom dat het dorp naar de provincie werd vernoemt??--Viking-nl 6 dec 2006 21:21 (CET)
Nee hoor, de stad was er het eerst. Lees maar op Hertogdom Gelre (en Gelre doet het nog eens dunnetjes over). Fransvannes 6 dec 2006 21:32 (CET)
    • over het Hertogdom Gelre en het huidige gelderland lees ik wel dat (het huidige) Gelderland ontstaan is door 3 van de 4 gebieden van het Hertogdom Gelre, zie Gelre --Viking-nl 6 dec 2006 21:48 (CET)

De naam komt van de Graf van Geldern. Deze was van kaizer heinrich II geze regio toegewezen. De Region was zijn Gebied en zijn Rijk. Hij was de Graf en later Hertog en hij had het recht over deze Regio. Hij heeft de plannen en afspraaken gemaakt tussen de andere regios. Hij bepaalde of er een brug over de Rhein, bij Pannerden van de A18 op zijn gebied, of nu in Duitsland of in Nederland, of in Europa gebouwd werd,bijvoorbeeld naar de A15 of A73 werd gebouwd. Hij was de eigenaar van de regio en de land en de water. Als hij planning maakte zoals de oude romijnen met de via apia om infrastructuur in europa te maken om en snelle verbinding in europa te maken da de mensen van werk naar huis of van nord naar zuid of oost naar west kwamen.

Eine erste urkundliche Erwähnung der Stadt Geldern datiert aus dem Jahre 812. Der Name der Stadt trat in verschiedenen Varianten auf: Gelre, Gielra, Gellero, Gelera und ähnliche. Namensbedeutung: Gellere (997) , Gellera (1104/1105), Geldren (1167) könnte ursprünglich für das erhöhte Siedlungsland an der sumpfigen Niers stehen oder Geldara könnte der Name des Niersabschnitts gewesen sein.

Ein Gerhard Flamens, der um 1020 von Kaiser Heinrich II. Wassenberg verliehen bekam, war mutmaßlich Stammvater der Grafen von Geldern. Ab etwa 1096 nannte er sich auch Graf Gerhard von Geldern (der Grafentitel stammte von anderen Besitztümern, wahrscheinlich im Teisterbant, ab). Ab 1125 setzte sich die Bezeichnung „von Geldern“ endgültig durch. Wassenberg ging bereits Anfang des 1107 als Heiratsgut seiner Tochter an die Herzöge von Limburg, später dann an Jülich. Spätestens mit dem Verzicht auf Wassenberg verlagerten die Grafen ihr Herrschaftszentrum in die Burg Geldern, die wohl um diese Zeit an einem Niersübergang errichtet wurde. Die Burg mit zugehöriger mittelalterlicher Siedlung war Ausgangspunkt für die heutige Stadt und auch Namensgeberin für die später entstehende Grafschaft und das Herzogtum Geldern.

Die Ansiedlung wurde im 13. Jahrhundert zur Festung mit Wällen, Gräben und Mauern ausgebaut. Die Wälle waren nach den vier Himmelsrichtungen benannt und hatten drei Tore, deren Bezeichnungen noch heute verwendet werden. 1229 erhielt Geldern die Stadtrechte. Bis 1343 war Geldern der Sitz der Grafen und Herzöge von Geldern, bis 1347 die Hauptstadt des Oberquartiers.

Top 5 grote plaatsen[bewerken]

@StefFF - Om Wijchen maar te kunnen pushen heb je er een top 8 van gemaakt. Je kreeg namelijk commentaar over 2 andere plaatsen en die staan er nu ook bij. Een top 5 van plaatsen uit Gelderland is meer dan genoeg. Fijn dat je trots bent op de plaats waar je woont, maar daar hoeft niet heel wikipedia van mee te genieten. PatrickVanM 7 nov 2007 14:07 (CET)

In de top 25 grote plaatsen ontbreekt Bronckhorst. Dat was mijn eerste check. Ik neem daarom aan dat er wel meer mankeert aan dit lijstje. Kan die sortering niet automatisch plaatsvinden op basis van de CBS cijfers?

Bronckhorst is een gemeente, het plaatsje Bronkhorst telt maar ongeveer 200 inwoners en geld als een van de kleinste steden met stadsrechten in Nederland. Mvg, Bas 3 mrt 2010 09:06 (CET)

De huidige lijst klopt sowieso van geen kanten. Van veel plaatsen is het inwoneraantal van de gemeente genomen. Daarnaast is de afronding inconsistent. (Meestal op 1000, in een geval op 500, en in twee gevallen tot op de inwoner.) En in geen van de gevallen is het peiljaar vermeld. Als ik er aan denk zal ik vanavond wat orde op zaken proberen te stellen. Great Cthulhu 16 aug 2010 18:39 (CEST)

Aldus is gedaan. Ik heb helaas geen goede bron voor cijfers van plaatsen gevonden, dus heb ik het gelijkgetrokken naar gemeenten. (De meeste cijfers in de vorige tabel waren toch al gemeentecijfers.) De tabel is nu een top-10 en voorzien van peiljaar en bronvermelding. Great Cthulhu 16 aug 2010 21:14 (CEST)

Kaart met gemeenten[bewerken]

De kaart met gemeentend deugt niet, de veelhoeken liggen op de verkeerde plaatsen en er ontbreken gemeentes (Winterswijk, Wageningen, Oosterbeek etc.) – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Viridiflavus (overleg · bijdragen)

Een interactieve kaart als thumbnail is onbruikbaar. dat ben ik met je eens. De vraag is echter tevens of deze interactieve kaart (die zoals je terecht opmerkt ook niet volledig/juist is) überhaupt handig is in dit artikel. Deze discussie is overigens niet nieuw heb ik het idee. (kijk eens hier voor soortgelijke discussies) Groet, ArjanHoverleg 2 jun 2009 13:17 (CEST)
Stuur wel een verzoek naar de maker van de kaart, op zich vond ik het wel een grappige kaart maar het stoorde me dat hij zo onbruikbaar was. Ik zet wel een verbeteringsverzoek op de pagina van de maker.Viridiflavus 2 jun 2009 16:54 (CEST)

Bronvraag "belangrijkste feest"[bewerken]

Ik twijfel sterk over de recente toevoeging: "Het belangrijkste feest in Gelderland zijn de Nijmeegse Vierdaagse en de Airborne Herdenking in Arnhem." Ten eerste aan de term "belangrijkste feest" zit een POV smaakje. Waar ergens kunnen we dat in een gezaghebbende bron terugvinden? De Vierdaagse zelf is een wandelevenement, niet zozeer een feest. De Vierdaagsefeesten zijn dat wel, maar wordt als het best bezochte Gelderse evenement niet eens vermeld. Wat betreft de Airborne Herdenking, ik zou zelfs zeggen dat het ongepast is om de herdenking een "feest" te noemen. Qua "belang" twijfel ik aan de E-waarde gezien het ontbreken van een lemma over het onderwerp. Ten tweede wordt de Zwarte Cross (grootste betaalde muziekfestival van Nederland en de grootste motorcross ter wereld) niet eens vermeld. Ik zou daarom graag gezaghebbende bron(nen) zien die de huidige beweringen ondersteunen. Rode raaf (overleg) 18 jul 2016 22:31 (CEST)

"Feest" kan eventueel worden vervangen door "evenement," maar "belangrijkste" is niet te kwantificeren, echter "meest bezochte" en "grootste" (in omzet en/of bezoekers) wel. --BDijkstra (overleg) 19 jul 2016 14:37 (CEST)

Meest bezocht vind ik het beste klinken. Bezoekersaantallen vormen een neutrale indicatie voor opname onder het kopje. Volgens een inventarisatie o.a. via de Categorie:Evenement in Gelderland schijnen:

(FortaRock Festival 25.000, Nationale Jammarkt 25.000, Airborne herdenking 30.000, Airborne Wandeltocht 34.000 liggen nog ver achter de Aaltjesdagen)

  • Aaltjesdagen 50.000
  • Bloemencorso Lichtenvoorde 70.000
  • Fruitcorso 90.000
  • Zwarte Cross 190.000
  • World Statues Festival 200.000
  • Vierdaagsefeesten 1,4 miljoen

...de grotere evenementen in Gelderland te zijn.

Ik zou willen voorstellen de gewraakte zin te wijzigen in: "De meest bezochte evenementen in Gelderland zijn de Vierdaagsefeesten (gelijktijdig georganiseerd met de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen), World Statues Festival, Zwarte Cross, Fruitcorso, Bloemencorso Lichtenvoorde en de Aaltjesdagen" Met eventueel een verwijzing naar een Lijst van evenementen in Gelderland, net zoals onder het kopje "Cultuur" een doorverwijzing naar Lijst van musea in Gelderland. Daarvoor lijkt mij een bronvermelding niet noodzakelijk omdat de bezoekersaantallen veelal eenvoudig geverifieerd kunnen worden aan de hand van de opgegeven bronnen in bestaande artikelen daarover. Opgenomen in het lijstje is ieder evenement vanaf 50.000 bezoekers waardoor een beknopt overzicht ontstaat. Rode raaf (overleg) 19 jul 2016 15:37 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Gelderland. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 27 sep 2017 14:24 (CEST)

Landstreken/regio's[bewerken]

In de tekst worden onder "Geografie" de traditionele landstreken van Gelderland en de Regio Arnhem/Nijmegen genoemd. Dat klopt totaal niet met het kaartje ernaast waar "fantasieregio's" als "Food valley" worden genoemd. Misschien kan iemand duidelijker kaartjes en eventueel meer toelichting bij dat bestaande kaartje met "Food valley"-achtige omschrijvingen geven?Joekiedoe (overleg) 2 jan 2018 14:17 (CET)

Ik heb het kaartje verwijderd. De "fantasieregio's" beslaan gebieden van samenwerkende gemeenten. Echter, dit staat los van de provincie Gelderland, daarom beter weg. Rode raaf (overleg) 2 jan 2018 14:36 (CET)