Overleg:Geloofsgemeenschap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Alleen nationaal of mondiaal? Alleen de grote godsdiensten?[brontekst bewerken]

Ik betwijfel sterk of geloofsgemeenschappen alleen nationaal of mondiaal bestaan. Bij mijn weten is een geloofsgemeenschap niets anders dan een verzameling mensen die hetzelfde geloof aanhangen/delen. De geloofsgemeenschap kan dan ook op alle mogelijke geografische niveaus te vinden zijn: van een wijk of dorp tot inderdaad mondiaal niveau. Een plaatselijke kerk die behoort tot een groter kerkgenootschap betitelt zichzelf zonder problemen als geloofsgemeenschap en kan tegelijkertijd melden dat zij deel uitmaakt van een grotere geloofsgemeenschap.

Een andere vraag is of het begrip geloofsgemeenschap alleen beperkt is tot de grote godsdiensten. Juist groepen die van de grote instituties en de dogma's afstand willen nemen betitelen zich graag als geloofsgemeenschap omdat deze term meer de gedeelde geloofsbeleving en geloofspraktijk accentueert dan de institutionele en theologische kaders. Vrijzinnigen die buiten de traditionele godsdienstige kaders opereren noemen zich daarom vaak geloofsgemeenschap. Ook bij de evangelische beweging en stromingen binnen de kerk die zich hiermee verwant voelen is de term populair. In hun opvatting is er overigens wel een groot deel van het christendom dat eigenlijk niet tot de geloofsgemeenschap hoort. Met vriendelijke groet, Gasthuis(overleg) 16 mrt 2012 18:28 (CET).

Naar mijn mening is er helemaal geen eenduidige definitie van geloofsgemeenschap. Ook plaatselijke gemeentes -- van welke signatuur dan ook -- kunnen zich met recht geloofsgemeenschap noemen. Misschien zelfs met méér recht, omdat ze lokaal inderdaad een "gemeenchap" vormen, iets wat op landelijk niveau (en zeker op wereldniveau) eerder uitzondering dan regel lijkt te zijn. » HHahn (overleg) 16 mrt 2012 22:24 (CET)

Hoofdletter[brontekst bewerken]

Met deze bewerking maakte Gasthuis in de zin "Een geloofsgemeenschap of religieuze gemeenschap is een verzameling mensen die dezelfde religie aanhangen of de organisatie daarvan. Dit kan op allerlei niveaus zijn: van plaatselijk (een gemeente) tot (inter)nationaal (bijvoorbeeld een Kerk)." van de hoofdletter K in Kerk een kleine letter. In de samenvatting zegt hij: "slechts enkele kerken zijn internationaal georganiseerd; in deze betekenis moet kleine letter gebruikt worden". Als ik echter kijk in het artikel Kerk (geloofsgemeenschap), dan staat daar: "Met het woord Kerk kan, naast het gebouw en het instituut, ook de christelijke geloofsgemeenschap als geheel bedoeld worden. In deze betekenis krijgt het woord een hoofdletter, indien de kerk waarvan men lid is, wordt bedoeld." In mijn ogen was de hoofdletter terecht en dient te worden gehandhaafd. Als dat niet zo is, moet het andere artikel worden aangepast. Of mis ik iets? Bertrand77 (overleg) 25 mrt 2012 17:12 (CEST)

Beste Bertrand77, je hebt niets gemist. Het andere artikel moet inderdaad aangepast worden, zie mijn opmerkingen op Overleg:Kerk (geloofsgemeenschap), die nog niet in de artikeltekst zijn verwerkt. Ik wilde eerst reacties afwachten en had vervolgens een ander karwei te klaren. Bij mijn weten zijn er slechts twee situaties waarin de hoofdletter gebruikt mag worden: (1) in de officiële namen van individuele kerkgenootschappen (bijv. Rooms-katholieke Kerk en Protestantse Kerk in Nederland) en (2) in het theologische begrip "Kerk" waar de ecclesiologie zich mee bezighoudt. In dat geval wordt echter niet gesproken van "een kerk", maar van "de Kerk". Alleen al het gebruik van een onbepaald lidwoord sluit dus het gebruik van de hoofdletter uit. Dit ter korte toelichting hier, je inhoudelijke reactie zie ik graag op de andere overlegpagina. Met vriendelijke groet, Gasthuis(overleg) 25 mrt 2012 18:24 (CEST).