Overleg:Gendergerelateerd geweld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Terminologie[bewerken]

Eerlijk gezegd denk ik dat gendergerelateerd geweld en geweld tegen vrouwen twee verschillende onderwerpen zijn met een klein beetje overlap. Er is veel geweld tegen vrouwen en meisjes die niet direct gerelateerd kan worden aan de definitie "met als achterliggende reden hun geslacht". Van huiselijk geweld staat op de Nederlandstalige Wikipedia zelfs geen enkele reden/oorzaak genoemd. Het lijkt me ook vrij lastig om altijd de oorzaak van geweld vast te kunnen stellen. Als dit artikel over gendergerelateerd geweld gaat dan kan geweld tegen vrouwen hier wel genoemd worden maar enkel als het geweld tegen vrouwen betreft waarvan aangetoond is dat de reden de gender betreft. Al het geweld tegen vrouwen waarvoor anderen redenen bestaan of de reden onbekend is hoort volgens mij niet in een artikel met deze titel. Alice2Alice (overleg) 3 mrt 2017 15:18 (CET)

  • Ja, daar heb ik zelf ook wat over na zitten denken. Op veel sites e.d. lijken beide termen bijna als synoniem gebruikt te worden, waarbij dingen als huiselijk geweld hier ook onder vallen. Misschien kan huiselijk geweld er inderdaad beter uit of anders meer genuanceerd/toegelicht, HG kan bij GGW horen maar hoeft natuurlijk niet en dat kan dan weer verwarrend werken als het toch in dit artikel staat.
Volgens mij speelt hier hetzelfde probleem dat zojuist tot quasi-verwijdering van Gebruiker:Fosburyflop/Geweld tegen mannen heeft geleid, alleen nog zwaarder aangezet. Ik zie noch in de verklaring van de VN, noch in de definitie van Amnesty, dat er een gendergerelateerde reden voor geweld moet zijn om in de categorie geweld tegen vrouwen of gendergerelateerd geweld te vallen: the term "violence against women" means any act of gender-based violence that results in, or is likely to result in, physical, sexual or psychological harm or suffering to women, including threats of such acts, coercion or arbitrary deprivation of liberty, whether occurring in public or in private life (waarbij gender-based overigens niet verder gedefinieerd wordt). In de studies naar geweld tegen mannen die langs zijn gekomen zijn de gebruikte categorieën meestal statistisch, niet gebaseerd op intentie. FNAS (overleg) 28 feb 2018 23:05 (CET)
In de definities die ik ken is de intentie niet zo belangrijk: wel hier op Wikipedia bij dit lemma en ook bij 'mijn' quasiverwijderde 'Geweld tegen mannen', maar die definitie was niet van mij. De term gendergerelateerd geweld zie ik in de literatuur vooral gebruikt als koepelbegrip: 'gerelateerd' is een heel brede link. In het Engels is de link wat sterker met 'gender based', maar ook dan gaat het om bepaalde vormen van geweld die vooral geassocieerd (!) worden met een bepaalde gender / sekse / geslacht, niet per se dat deze de directe oorzaak van het geweld is.Fosburyflop (overleg) 1 mrt 2018 09:30 (CET)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Gendergerelateerd geweld. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 1 mei 2019 05:24 (CEST)