Overleg:Genetische drift

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

geen bijdrage aan evolutie[brontekst bewerken]

Genetische drift heeft niets met evolutie te maken. Evolutie is dat er nieuwe informatie in het DNA komt. Genetische drift zegt iets over hoe bestaande informatie varieert. Er wordt geen nieuwe informatie gegenereerd. Er kan juist informatie verdwijnen (bv: dat we over enige tijd minder tot geen blonde mensen meer hebben omdat het allel voor blond door vermenging van rassen telkens wordt overruled door het allel voor bruin en uiteindelijk verdwijnt uit het DNA.) --Dune218 9 jan 2008 23:39 (CET)[reageer]

Zie mijn reactie op overleg:DNA. Josq 10 jan 2008 00:26 (CET)[reageer]

Wat is genetische drift precies??[brontekst bewerken]

Ziet niemand iets vreemds aan de volgende definitie van een auto? "Een auto is een voorwerp dat voorkomt uit de invloed van een meestal geautomatiseerd fabricageproces op diverse materialen". Vergeef me de gelijkenis maar het lukt me niet het kort uit te leggen. Ik heb het gevoel dat de essentie niet wordt uitgelegd, maar allerlei eigenschappen worden geschetst die hoe illustratief ook geen 'selectiviteit bieden in mijn begripsruimte'. Na lezen van het hele artikel snap ik het nog niet, zoals het er nu staat lijkt bv. ook mutatie genetische drift te zijn. Uit andere bronnen begrijp ik dat dit -in essentie- een betere definitie zou zijn:

"Genetische drift is de variatie in het erfelijk materiaal die ontstaat doordat het genetisch materiaal in een populatie als het ware een steekproef is uit dat van de 'vorige' populatie. Waar deze steekproef niet geheel representatief is wijkt het genoom in de volgende generatie af en spreekt men van genetische drift." (zelf geschreven en derhalve vrij te gebruiken)

Groetjes - Snaily 6 feb 2008 01:55 (CET)[reageer]