Overleg:Geschiedenis van Rijsel

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Uitbreiding gevraagd[brontekst bewerken]

Omdat dit stuk uit het artikel Rijsel werd gelicht, zou hier dringend aan uitbreiding gedacht worden. Hoewel het stuk zich concentreert op het oude Vlaamse van Rijsel (en een paar keer over de "schreve" gaat!), is er geen enkel vermelding van het Hospice de la Comtesse Jeanne, van le petit Quinquin (Sinterklaas bij de Vlaamse 19e eeuwse immigranten speelt daar een rol)... Dat Rijsel een rooms bolwerk was (daarom ook was de Spaanse koning er lang populair) dat pas na de 19e eeuwse industrialisatie roder begon te worden, dat de melodie van de Internationale hier ontstaan is (een Vlaamse immigrant was de auteur!) - allemaal niet terug te vinden. Gelukkig heb ik ergens nog een Geschiedenis van Rijsel liggen.

Da architectuur van oud Rijsel is een merkwaardige symbiose van Spaans-Vlaamse stijl met Franse Louis XIV classicisme. Maar ik weet niet of dit hier thuis hoort of in het artikel over Rijsel zelf. En natuurlijk zijn daarvoor foto's nodig. --Paul Pieniezny 28 nov 2006 11:50 (CET)[reageer]

Landelijke streek vlaamsspekend?[brontekst bewerken]

Dream on. de hele streek is al eeuwen Picardisch. Bijna alle Vlaamstalige gebied geannexeerd door Louis XIV lag ten noorden van de Leie en ten westen van Ieper. Ten zuiden van Duinkerke, dus, dat verfranste in de 19e eeuw. En inderdaad, Hondschoote is heel lang, tot in de 20e eeuw, Vlaams geweest. Maar dat is niet in "de landelijke omgeving van Rijsel".

In deze hoek aijn enkel Ronck en Halluin (Halewijn) lang Vlaams geweest. Dat er in de 19e eeuw veel Vlamingen in Rijsel zijn komen wonen, is ook bekend, maar die zijn heel vlug geassimileerd.

Volgens mij verwart hier iemand Rijsel met Duinkerke. ik verwijder die zin dus. --Paul Pieniezny 26 mrt 2007 18:09 (CEST)[reageer]