Overleg:Geschiedenis van Servië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De eerste pagina met geschiedenis heb ik gewijzigd. Dat was een gedeeltelijke hypothese en was niet echt gerelateerd aan de Servische geschiedenis. Ik voeg de rest later dit weekend toe. - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door 81.207.239.20 (overleg|bijdragen) .

Sociale constructie[bewerken]

Volgens mij klopt er niet zo heel veel van dit verhaal. Lijkt eerder de propaganda van het Servië uit de late 19e en vroege 20e eeuw, waarin die 'grote geschiedenis' van Servië werd *bedacht* om het nationalisme te kweken. Natuurlijk zijn die gebeurtenissen wel echt, maar men kan niet spreken van een Servische staat of een Servisch volk. Kevinklop 1 mrt 2007 11:41 (CET)

Welk 'verhaal'? Het hele artikel? Wat mij stoort is het gebrek aan bronnen. Als iemand zaken wil aanpassen of uitbreiden: prima, maar dan wel graag met gebruikmaking van goede bronnen. Ninane (overleg) 1 mrt 2007 13:14 (CET)

EEN LANKAART MET GROTE CONSEQUENTIES[bewerken]

Serviërs in de 9e eeuw, volgens De Administrando Imperio

Het onderschrift bij de rechtsgeplaatste kaart noemt het paarse gebied het door "Serviërs" bewoonde gebied. Op de kaart zelf staat echter "Servië" en dat is iets heel anders...

We moeten ons bewust zijn van de propagandistische waarde van kaarten. Wanneer een bepaald slag nationalist een dergelijke kaart ziet zal hij die gebruiken om een gebied als het zijne te claimen. De kaart is zo grof getekend dat ik hem eigenlijk onbruikbaar vind, het gaat m.i. ook niet om een volkenkundige maar om een staatkundige kaart!

De elkaar overlappende en sterk wisselende staten en door volkeren bewoonde gebieden in de Balkan zijn een moeilijke puzzel waarbij veel bloed aan de stukjes kleeft. Het is iets om heel zorgvuldig mee om te gaan want Wikipedia kan gemakkelijk misbruikt worden voor Servische/Kroatische/Albanese propaganda.

Robert Prummel 27 dec 2007 18:24 (CET)