Overleg:Grondrechten (Nederland)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Met name het stukje over de gelijkheidsbeginselen lijkt mij niet opjectief. Chaemera 17 feb 2007 22:13 (CET)[reageer]

Dat iets niet objectief lijkt vind ik nogal een dunne motivering voor zo'n lelijk sjabloon. Ik haal het daarom weg, als je concreet kunt maken wat je bezwaar is kunnen we daar over overleggen, maar dat hoeft niet met het sjabloon er op. Peter boelens 3 dec 2007 00:46 (CET)[reageer]

AOW of WAO[brontekst bewerken]

In de tekst staat: Eerder al werd het verzoek van een dominee om niet verzekerd te hoeven zijn voor de AOW op grond van godsdienstvrijheid afgewezen.

Mogelijk wordt hier WAO bedoeld --AbNormaal 10 mrt 2007 12:37 (CET)[reageer]


Het gaat wel degelijk over de AOW. Een predikant betoogde dat het de taak van de kerk was om hem tot zijn dood in het levensonderhoud te voorzien. Hij dat in het licht van de vrijheid van godsdienst de AOW geen toepassing op hem mocht vinden. Echter, de AOW is een verplichte verzekering van de gehele bevolking tegen geldelijke gevolgen van ouderdom. De toepassing van deze wet valt buiten de reikwijdte van art. 9 EVRM (vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst). Daarom moest ook de dominee dus verzekerd zijn voor de AOW.--sophielx 17 juni 2007 15:02 (CET)

vrijheid van godsdienst en levensovertuiging[brontekst bewerken]

"Dat houdt in dat godsdiensten die in strijd zijn met de wet mogen worden aangepakt en zelfs verboden mogen worden. Stel dat er een godsdienst is die oproept tot moorden, in zo'n geval mag de overheid ingrijpen. Denk daarbij aan nu nog niet erkende zogenaamde godsdiensten als het satanisme."

Deze zinnen zijn niet neutraal, als het christendom als godsdienst telt, is een tegenhanger van dit geloof, net zo "echt" of een even grote "waarheid". Dus kan ook niet als zogenaamde godsdienst worden beschouwd. En is ook direct in overtreding met de grondwet van vrijheid van godsdienst en levensovertuiging. En moord is altijd een actie gebaseerd op een individuele overtuiging. Ook al is het gebaseerd op een geloof, wat veel te vaak als excuus voor iemands gedrag word gebruikt.

De Klassieke grondrechten betreffen artikel 1 t/m 17. De Sociale grondrechten betreffen artikel 18 t/m 23. Artikel 18 is een sociaal grondrecht. In dit artikel wordt de burger iets aangeboden, het recht op rechtsbijstand. De overheid heeft hier een actieve rol ten opzichte van de burger.