Overleg:Groot-Brittannië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Ik zag de volgende opmerking van Gidon in de samenvatting bij Eurovisie Songfestival: Groot Brittanië werd hier herhaaldelijk abusievelijk genoemd i.p.v. het Verenigd Koninkrijk. Groot Brittannië is geen land, maar slechts het grootste Britse eiland! [1]

Volgens mij zijn er nog aardig wat referenties naar dit artikel die eigenlijk naar Verenigd Koninkrijk zouden moeten wijzen? Puckly 17 jan 2004 14:36 (CET)

Ik ben net bezig Robbot die verwijzingen om te laten zetten. Andre Engels 17 jan 2004 14:39 (CET)
Andre, ik zag met enige verbazing wat de Robot uitvoerde. Ook de aanduiding "Verenigd Koninkrijk|Groot Brittanië" is geheel incorrect. Groot Brittanië is een eiland, geen staat en alleen nog in straattaal een synoniem voor het VK. Overigens ben ik ook met dit concept opgegroeid, maar het staat ongeveer gelijk aan overal "Nederland|Holland" te schrijven en is verdraaider (althans sinds de Zuid-Amerika en Noord-Amerika ieder apart als werelddeel erkend zijn) dan bijvoorbeeld "VS|Amerika". Kortom, er moet in vrijwel alle gevallen i.p.v. Groot Brittanië gewoon "Verenigd Koninkrijk" of VK staan. Slechts bij hoge uitzondering bedoelde men wellicht het eiland. Gidonb 18 jan 2004 00:55 (CET) (geograaf)
Verwarrend is wel dat op Britse auto's "GB" staat. En dat de mensen die daar wonen je steevast corrigeren dat ze Britten zijn als je ze Engelsen noemt, net zoals ik als Nederlander niet als "Hollander" wil worden aangeduid (al ben ik dat feitelijk óók). Gek genoeg is de gangbare aanduiding "Amerikaan" juist te ruim, want duidt naar de letter elke inwoner van dat hele continent aan, terwijl een "staatsburger van de VS" bedoeld wordt. Rbakels (overleg) 15 dec 2012 10:13 (CET)

Is Britannië/Brittannië nu met één of met twee t's geschreven?

Met twee t's. ɘVe Roept u maar! 8 feb 2007 16:31 (CET)
Er staat nu dat Groot-Brittannië foutief gebruikt wordt als pars pro toto. Nu klopt dit in essentie. Maar ik heb twijfels bij het woord foutief. Als ik kijk naar wat de 'officiële' taalinstellingen zeggen, dan is Groot-Brittannië dus een geaccepteerd alternatief voor het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland.
Hier de lijst van landennamen van de Nederlandse Taalunie en hier de definitie van 'Groot-Brittannië' volgens het Van Dale. KoningArthur (overleg) 2 mrt 2015 16:31 (CET)

Weer[bewerken]

Het is vaak koud en nat vanwege de noordelijke ligging.

Nee, het is er relatief warm gezien de noordelijke ligging, door de warme golfstroom uit de Golf van Mexico. Landen buiten Europa op dezelfde geografische breedte zijn veel kouder. Verder is het er in de winter relatief warm vanwege een zeeklimaat. Tenslotte heeft de hoeveelheid regenval niets met die "noordelijke ligging" te maken. Er zijn tropische streken die veel meer regen krijgen. Rbakels (overleg) 15 dec 2012 10:17 (CET)

Tegenstrijdigheid[bewerken]

Eerst wordt gesuggereerd dat Groot-Brittannië een eiland is. Onderaan staat echter dat Groot-Brittannië bestaat uit een hoofdeiland en talloze kleine eilanden daaromheen. Wat is dan de definitie van "Groot-Brittannië"? Rbakels (overleg) 15 dec 2012 10:07 (CET)

Dit komt bij wel meer eilandengroepen met een duidelijk hoofdeiland voor: archipel en hoofdeiland hebben dan dezelfde naam. Groot-Brittannië is dus zowel een naam voor het oostelijke hoofdeiland van de Brits-Ierse eilanden, als voor de oostelijke subgroep van deze archipel (die verder uit de westelijke subgroep Ierland en het eiland Man bestaat). Bever (overleg) 8 feb 2015 22:49 (CET)