Overleg:Groot Australisch Scheidingsgebergte

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Slordig taalgebruik, onjuist gebruik van terminologie, verwarrende formuleringen ... onderstreepte tekst geeft aan waar ik over struikel.

Het Groot Australisch Scheidingsgebergte (Engels: Great Dividing Range) is een gebergte aan de oostrand van Australië. Het heeft een lengte van 3600 km.

Het gebergte is vanuit het Palaeozoïcum ontworpen. De eerste bezoekers kregen de indruk dat de Great Dividing Range een enkele bergketen was die abrupt uit de smalle kustvlakte oprees. Maar vanuit Cairns, uit het noorden gezien vormt die keten een hoog tafelland dat ver landinwaarts bij een grote steilrand afbreekt. De Great Dividing Range bestaat in feite uit een heel complex van hoge en lage plateaus die in het zuiden oplopen naar meer verheven, alpenachtige toppen. Het landschap wisselt sterk; in Queensland zie je groene heuvels schuilgaan onder weelderig tropisch regenwoud, maar in New South Wales zijn de toppen met sneeuw bedekt. In het gebergte ontspringen belangerijke rivieren, waaronder de Murray en de Darling (rivier). Even afwisselend als het landschap is de fauna van dit gebergte, waaronder kangoeroes en vogelbekdieren. De hoogste top, Mount Kosciuszko, werd in 1829 ontdekt door de Pool Paul Strzelecki; hij noemde de berg dan ook naar een Poolse nationale held.

Wat ontbreekt/niet goed is:

  • waarom het gebergte zo heet
  • in de Duitse en Engelse artikelen staat dat het om een groot aantal bergketens gaat, hier dat het plateaus zijn.

Floris V 28 okt 2006 01:15 (CEST)[reageer]