Overleg:Gustav Theodor Fechner

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Fechner-effect

Het was in Fechner's tijd nieuw om de experimentele wetenschappelijke methode in de humane wetenschappen toe te passen. Deze methode kon mogelijk aantonen dat de mens door de werking van fysische wetmatigheden een levensloop afwikkelt, veeleer dan als intellectueel wezen vrije keuzes te maken. De experimentele methode kon inzicht in deze mechanismen leveren.

Vanuit zijn achtergrond, en meer bepaald omdat zijn vader een geestelijke was, wordt de toewijding van Fechner voor de experimentele psychologie wel eens gezien als een poging om te bewijzen dat het menselijke wezen niet terug te brengen is tot een willoos organisme, een zogenaamd bewijs a contrario.

Evenwel leverde zijn experimenteel onderzoek slechts steeds meer argumenten tot het tegendeel.

Een stelling ontkrachten die men beoogde te bewijzen, of omgekeerd : de stelling bewijzen die men zoekt te ontkrachten, wordt daarom meer algemeen het 'Fechner-effect' genoemd. --Tigelat 13 apr 2007 20:46 (CEST)[reageer]

vertaalfoutje?[brontekst bewerken]

In het artikel is er "Fechner werd geboren in Groß-Särchen in de buurt van Bad Muskau. Zijn vader werkte daar als pastoor.". Het woord pastoor is, tenminste toch in Vlaanderen, m.i. verbonden aan de Rooms-Katholieke Kerk, waar priesters niet mogen huwen! Als hij echt de zoon van een Rooms-Katholiek pastoor zou geweest zijn, zou dat voor de nodige opschudding gezorgd hebben! Ik ben onvoldoende op de hoogte om een andere term voor te stellen, maar predikant, dominee e.d. lijken mij betere kandidaten om het beroep van zijn vader te omschrijven! - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door 87.66.93.52 (overleg|bijdragen).

Het is inderdaad een (al te) letterlijke vertaling van een zin uit het Engelstalige artikel, waar zijn vader en:pastor genoemd wordt. In het Nederlands is predikant of dominee een betere vertaling. Bedankt voor je opmerkzaamheid! Niels? 30 mrt 2008 14:43 (CEST)[reageer]