Overleg:Heinrich Himmler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Hij richtte de Gestapo, de geheime politie, op... Göring richtte de Gestapo in 1933 op, niet Himmler!

Ik heb wat kleine wijzigingen aangebracht in het slotstuk: - De foto over een dode Himmler toonde niets; - potassiumcyanide is een anglicisme voor cyaankali - paar spelfoutjes weggehaald.

Diogenes. 28 nov 2005 20:25 (CET)

Hier staat onder de titel 'Jeugd' "Heinrich genoot ... een slechte gezondheid." Kan iemand (van) een slechte gezondheid genieten?! — Nol Aders 28 dec 2005 23:43 (CET)

Uitkleden[bewerken]

In het artikel staat dat Himmeler zich voor de dokter moest uitkleden en dat hij toen een cyanidecapsule doorbeet. Dat lijkt me een beetje in strijd met de plaatjes die erbij staan. Een foto liegt niet, zeggen ze. Handige Harrie 28 feb 2008 11:12 (CET)

SS Cultus[bewerken]

Ik heb onder de SS Cultus de extra bewoording over atheïsme (wat niet bestaat in de definitie waar de tekst op doelde) geschrapt. De nazi top bestond overwegend uit conservatieve christenen, en lidmaatschap van de kerk van Hitler (Bund Deutsche Christen) was een pre. De bewering over de nazi top is niet onderbouwd, tendentieus en in strijd met de feiten.

Aangezien dergelijke beweringen elders gebruikt wordt in haatpropaganda door een klein groepje slecht geïnformeerde fanatieke Christenen tegen atheïsten heb ik het voor het doel van objectiviteit geschrapt. Dat Himmler door zijn drang naar het occulte een buitenbeetje was binnen de zeer Christelijke nazi top klopt echter, dus dat is gebleven.

Bronvermeldingen ontbreken in het artikel alom. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door T ID (overleg · bijdragen) 22 apr 2008 16:10

Onduidelijkheid of tegenspraak[bewerken]

In het begin staat een passage: Tijdens de laatste weken op het gymnasium brak de Eerste Wereldoorlog uit en Heinrich droomde van een carrière als marineofficier. Vanwege zijn bijziendheid werd hij bij de keuring geweigerd.

En wat verder: Bij de landmacht werd Himmler in het voorjaar van 1914 toegelaten als officiersrekruut en rondde hij zijn opleiding in 1918 af, toen de oorlog al voorbij was. Tot dan toe was Himmler vaandeldrager bij het 11e Beierse Regiment.

Erg duidelijk is dat niet. Hoe kan men voor militaire dienst geweigerd worden en dan een opleiding als officier volgen? En nog vanaf zijn 14de. Vier jaar opleiding, gedurende de hele oorlog, zonder ooit zelf ingezet te worden! Kan dat duidelijker?

Maurice Van Meenen 4 dec 2008 12:01 (CET)

Onjuiste link[bewerken]

De link naar de onderscheidingen, die geplaatst staat onder de foto bovenaan, verwijst naar de onderscheidingen van Göring, niet Himmler. Ik denk niet dat deze pagina al bestaat. Indien gewenst, gelieve deze pagina aan te maken - zoniet, gelieve de link te verwijderen.

--Afopow 9 sep 2010 13:10 (CEST)

Scherp opgemerkt. Ik heb het verwijderd. Dennis P:TW 9 sep 2010 19:36 (CEST)

Verzoek tot herwerking[bewerken]

Ik ben het eens met de reacties van anderen op deze overlegpagina. Vergeleken met de Engelstalige versie van Wikipedia zijn er heel wat vreemde zaken in dit artikel. Er wordt daar met geen woord gerept over de marine en afkeuring, noch over de "naakte" zelfmoord.

In het artikel op de Nederlandstalige Wikipedia lees ik ook dat Himmler slechts een jaar na zijn huwelijk scheidde van zijn echtgenote maar in feite was hij niet eens wettelijk gescheiden en verliet pas veel later zijn vrouw en kind.

Kan de versie herwerkt worden naar het Engelstalig model? Heeft iemand daar bezwaar tegen? Indien dit het geval mocht zijn, kunnen we dan meer voetnoten/referenties krijgen om te staven wat nu gepubliceerd is?

--Afopow 9 sep 2010 13:39 (CEST)

Dit artikel staat op m'n toekomstig lijstje. Ben momenteel wat druk met school, maar verwacht binnenkort (twee maanden?) mijn ander project (Hermann Göring) af te ronden. Daarna komt Himmler aan de beurt. Dennis P:TW 9 sep 2010 19:39 (CEST)

Uitspraken[bewerken]

--- hij was verbijsterd dat Himmler, de trouwste onder de getrouwen zoals hij door hem werd genoemd, het aandurfde om te onderhandelen over capitulatie. Hij noemde het verraad van Himmler het schandelijkste verraad uit de hele geschiedenis. Hitler nam hem vervolgens al z'n titels en bevoegdheden af. ---

Zijn deze uitspraken geschiedkundig correct, of komen ze slechts uit de filmindustrie? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Eagle Creek (overleg · bijdragen) 3 mei 2011 22:38