Overleg:Helderheid (rapper)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Verklaring van de naam Helderheid[brontekst bewerken]

In het artikel staat:

Helderheid staat voor Hoor Elke Les Die Een Reden Heeft En Ignoreer de Duivel.

Met als bronvermelding een MySpace gedenkpagina (blog.myspace.com/index.cfm?fuseaction=blog.view&friendID=244619125&blogID=316362757)

Als je zegt "Helderheid staat voor...", dan zeg je eigenlijk dat Helderheid een afkorting is. Dat zou betekenen dat de rapper niet "Helderheid" heet, maar Hoor elke les die een reden heeft en ignoreer de duivel. Als dat waar is, dan moet dit artikel worden hernoemd naar Hoor elke les die een reden heeft en ignoreer de duivel. Maar klopt dat wel?

Het zou kunnen. Zo koos Prince een onuitspreekbaar symbool als naam. En wordt ook The Artist Formerly Known as Prince wel zijn naam gebruikt. De afkorting TAFKAP is uitdrukkelijk niet als de echte naam, maar als een afkorting bedoeld.

En bij Electric Light Orchestra geldt de afkorting ELO als de afgeleide naam, terwijl de eigenlijke naam Electric Light Orchestra is.

Maar is dat ook het geval bij Hoor elke les die een reden heeft en ignoreer de duivel? Ik betwijfel het. In de eerste plaats valt het op dat de afkorting van de naam van de rapper een correct Nederlands woord is. Is dat niet ontzettend toevallig? En waarom zou deze rapper zo'n ongewoon woord als ignoreren gebruiken in zijn naam?

Is het niet veel waarschijnlijker dat de naam in de eerste plaats 'Helderheid' is, en dat in de tweede plaats dat zinnetje erbij gekozen is? In de genoemde bron op myspace staat wel het genoemde zinnetje, maar het wordt daar niet als naam gebruikt. Het lijkt me meer een motto dan een naam.

Het lijkt me beter om de volgende zin:

Helderheid staat voor Hoor Elke Les Die Een Reden Heeft En Ignoreer de Duivel.

te vervangen door deze zin:

Helderheid verwijst naar de zin "Hoor Elke Les Die Een Reden Heeft En Ignoreer de Duivel" die voorkomt in een van Helderheid's rapteksten.

Johan Lont (voorbehoud) 3 mrt 2008 12:55 (CET)[reageer]

Prima verbetering en mooie uitleg trouwens!. Ik plak hem er meteen wel even in. Davin 4 mrt 2008 19:06 (CET)[reageer]