Overleg:Henri Poincaré

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Citaat[bewerken]

Waar komt dat citaat vandaan : "Het denken mag zich nooit onderwerpen, noch aan een dogma, noch aan een partij, noch aan een hartstocht, noch aan een belang, noch aan een vooroordeel, noch aan om het even wat, maar uitsluitend aan de feiten zelf, want zich onderwerpen betekent het einde van alle denken." ? Ik weet dat men graag de tekst vertaald van:"La pensée ne doit jamais se soumettre, ni à un dogme, ni à un parti, ni à une passion, ni à un intérêt, ni à une idée préconçue, ni à quoi que ce soit, si ce n'est aux faits eux-mêmes, parce que, pour elle, se soumettre, ce serait cesser d'être." Maar "la pensée" is niet "het denken" maar eerder het ( wetenschappelijk ? ) inzicht, de gedachte, het idee. Het denken is eerder "la réflexion". Semantisch gezien is deze vertaling allesbehalve juist.

Verder is de oorsprong van dit citaat redelijk vaag te noemen. Waar en wanneer zou Poincaré dit hebben geschreven, uitgesproken, gebruikt ? En waarom is dit citaat zo belangrijk dat het vermelding krijgt en andere citaten niet ? Op zijn minst een dubieus gegeven

(Zie hier) voor waar het citaat vandaan komt. Het bedoelde citaat is zo'n tien jaar geleden aan het artikel toegevoegd. Als u wilt weten waarom de toevoeger juist dit citaat heeft gekozen, kunt u dit het beste aan hem vragen. Ik zie echter dat deze persoon niet meer actief is op de Nederlandstalige Wikipedia, dus een antwoord zit er waarschijnlijk niet in. Mvg JRB (overleg) 29 jan 2015 16:41 (CET)
Bedankt dat is tenminste al een duidelijke context. Alhoewel "University of Brussels" ? Dat gaat voor verwarring zorgen, in 1909 was er natuurlijk alleen maar de Université Libre de Bruxelles, maar ( veel later ) onstaat daaruit de Vrije Universiteit van Brussel, vertaal die twee namen in het Engels, juist, net hetzelfde. Edoch het zijn twee apparte universiteiten geworden. Voorst opgemerkt dat de Engelse vertaling ook begint met "Tought" = "de gedachte" ?– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 134.184.57.101 (overleg · bijdragen) 2 feb 2015 14:41

Onderwerpen van studie door Poincaré[bewerken]

Werk

Henri Poincaré leverde veel bijdragen aan een hele reeks van onderwerpen uit de wis- en natuurkunde.

Naast zijn wetenschappelijke activiteiten was hij ook een popularisator van de wis- en natuurkunde en schreef hij verschillende populairwetenschappelijke boeken.

Onder de specifieke thema's, waaraan hij heeft bijgedragen zijn de volgende:

Deze lijst breekt de lijn van het artikel. ChristiaanPR (overleg) 21 mrt 2018 00:13 (CET)