Overleg:Henry Morton Stanley

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Citaat: "Stanley vertrok in 1871 vanuit Zanzibar naar het oosten en vond Livingstone in de stad Ujiji, aan de oostelijke oever van het Tanganyikameer." Zanzibar is echter een eiland aan de oostkust van Afrika. Hoe je van daaruit naar het oosten reizend aan de oostoever van het Tanganyikameer in Oost-Afrika kunt uitkomen is mij niet duidelijk. ;-) Muijz 23 mei 2004 15:09 (CEST)

Stanley's bijdrage aan de Kongo-Vrijstaat[bewerken]

Stanley is met een korte onderbreking van 1879 tot 1874 in "de Kongo" geweest, in dienst van Leopold II. Hij heeft eerst een paar schepen over watervallen en stroomversnellingen naar het bevaarbare deel van de rivier laten transporteren, vervolgens heeft hij tot aan Stanley Falls (het huidige Kisangani) een aantal bestuurs/handelsposten gesticht.

Emin Pasha[bewerken]

Emin Pasha, die door Stanley "bevrijd" werd op S's laatst expeditie, was geen ontdekkingsreiziger maar bestuursambtenaar (met Duitse nationaliteit) in dienst van de Egyptische regering, bestuurde de provincie Equatoria (bovenloop van de NIjl). Emin Pasha's positie was wel enigszins precair - geworden, waarschijnlijk nog verergerd door Stanley's komst in die regio. Maar inderdaad was Emin met zijn volgelingen goed gevoed en gekleed en heeft hij Stanley en diens officieren, die een barre tocht door het oerwoud achter de rug hadden, van kleding voorzien.

waarom ging Stanley naar Amerika?[bewerken]

in het artikel staat dat hij naar Amerika ging, maar niet wat de reden daarvoor was. kan iemand dit aanvullen? ArjanHoverleg 21 mei 2008 11:30 (CEST)

Volgens de recente Stanley-biografie van Tim Jeal (die veel tot nu toe onbekend materiaal heeft kunnen gebruiken) lijkt het er niet op dat Stanley de opzet had naar Amerika te gaan. Hij monsterde aan op een schip met waarschijnlijk als motief: geldgebrek, en hang naar avontuur. Een baantje als kajuitbediende leek hem wel wat, maar al gauw bleek dat hij het zware werk van jongste deck-hand moest verrichten (een destijds veelgebruikte goedkope manier om zeelieden te ronselen; wie voortijdig het schip verliet kreeg uiteraard geen gage). In New Orleans ging hij bij de 1e gelegenheid van boord. --PieterdeG 28 feb 2010 23:50 (CET)

Geboortedatum[bewerken]

In de Engelse Wikipedia staat 28 januari, hier 29 januari. -DePiep 18 okt 2008 14:12 (CEST)