Overleg:Hertogdom Nassau

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een of meerdere afbeeldingen, Afbeelding:Weapon of Herzogtum Nassau.gif, die gebruikt worden op deze pagina of overlegpagina, zijn genomineerd voor verwijdering, zie Wikipedia:Te verwijderen afbeeldingen/Toegevoegd 20070414. --E85Bot 15 apr 2007 10:03 (CEST)[reageer]

Terug gedraaide wijzigingen[brontekst bewerken]

Om één of andere niet nader gemotiveerde reden heeft Känsterle mijn correcties van 12 december terug gedraaid. Hierbij mijn motivatie waarom dat evident onjuist is.

Het grensde in 1812 in het noorden aan het groothertogdom Berg, in het westen via een exclave net aan het koninkrijk Westfalen, maar grotendeels aan het groothertogdom Hessen-Darmstadt. In het zuidwesten grensde de staat aan het groothertogdom Frankfurt, opnieuw aan Hessen-Darmstadt en tenslotte in het zuidwesten en westen aan het Franse Keizerrijk.

Ten westen (links op de kaart) en zuidwesten van het graafschap Nassau ligt de Rijn. Deze vormt tussen 1795 en 1813 de oostgrens van Frankrijk. Zelfs enkele kleine gebieden op de oostoever van de Rijn zijn in die periode Frans. Het koninkrijk Westfalen lag grofweg ten noordoosten van Nassau. Een zuidelijke punt daarvan grensde aan de genoemde Nassause exclave. Dit is dus duidelijk niet in het westen. Zie hiervoor bijvoorbeeld: Großer Atlas zur Weltgeschichte, Westermann, 1997, pag. 124.

Al rijdend van Wiesbaden, de hoofdstad in het zuiden van het graafschap, naar Frankfurt, schijnt 's-ochtends de opkomende zon in je ogen. M.a.w. Frankfurt ligt ten oosten (rechts op de kaart) van Wiesbaden, niet ten westen. Zie hiervoor een willekeurige wegenkaart van Duitsland of wederom de bovengenoemde kaart uit de historische atlas. Opvallend is bovendien dat in de alinea nergens wordt vermeld wat er ten oosten van Nassau lag.

Na de restauratie grensde Nassau in het westen en zuiden aan het koninkrijk Pruisen, in het oosten opnieuw aan Pruisen, aan Hessen-Darmstadt, het keurvorstendom Hessen(-Kassel) en het landgraafschap Hessen-Homburg, in het zuiden opnieuw aan Hessen-Darmstadt.

Dat het zuiden in de bovenstaande alinea onjuist is, kan men vrij eenvoudig constateren door naar het plaatje in het artikel te kijken. Ook de kaarten op de paginas 126 en 128 van de bovengenoemde atlas laten dit zien. Opvallend is bovendien dat in de alinea nergens wordt vermeld wat er ten noorden van Nassau lag.

-- 80.126.109.170 15 dec 2007 01:17 (CET)[reageer]

Je hebt gelijk. Excuus. Känſterle 20 dec 2007 23:16 (CET)[reageer]

Eén of meerdere afbeeldingen die gebruikt worden op deze pagina of overlegpagina, zijn genomineerd voor verwijdering. Het gaat om Afbeelding:De-na^d.gif, zie Wikipedia:Te verwijderen afbeeldingen/Toegevoegd 20080608. --E85Bot 9 jun 2008 03:07 (CEST)[reageer]