Overleg:Het Apeldoornsche Bosch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Foto's[bewerken]

Kameraad Pjotr wil twee van de zelfgemaakte foto´s bij dit item verwijderen, omdat hij niet gelooft dat ze eigen werk zijn. Maar ik jeb ze toch echt zelf speciaal vooor wikipedia gemaakt Wat moet ik doen om u te overtuigen?? (Ik heb veel leukere plaatjes, maar die heb ik juist niet gebruikt omdat ik niet wist hoe dat moest met copyright.) Koosg 19 aug 2007 13:45 (CEST)

Het is volgens mij voldoende om bij Afbeelding:Ontspab.jpg de regels onder "Beschrijving" in te vullen, zoals je dat bij Afbeelding:Achisomg.jpg wel gedaan hebt. N.B.: Het gaat er niet om dat hij de afbeelding wil' verwijderen, maar wel dat de licentie volledig wordt ingevuld, omdat dat voor Wikipedia echt heel belangrijk kan zijn. - Erik Baas 18 aug 2007 14:21 (CEST)

Bedankt voor de uitleg! Koosg 19 aug 2007 18:15 (CEST)

Verwijderingsnominatie Afbeelding:Ab.jpg[bewerken]

Eén of meerdere afbeeldingen die gebruikt worden op deze pagina of overlegpagina, zijn genomineerd voor verwijdering. Het gaat om Afbeelding:Ab.jpg, zie Wikipedia:Te verwijderen afbeeldingen/Toegevoegd 20071102. --E85Bot 3 nov 2007 02:02 (CET)

Filmpjes[bewerken]

Zie voor het waarom van het ongedaan maken van uw ongedaan maken uw overlgpagina, Mwpnl. Ikword er paranoide van; moet dit artikel nou werkelijk zo saai mogelijk zijn? Eerder is er al een plaatje verwijderd, ook al gaf ik nadrukkelijk aan dat het uit een boek uit 1930 kwam! Koosg 23 dec 2007 15:16 (CET)

Crystal Clear action reload.png Discussie verplaatst

Deze discussie is verplaatst naar Overleg gebruiker:mwpnl door Mwpnl

Het beeldmateriaal is relevant voor hun die geïnformeerd willen worden over dagelijkse bezigheden en activiteiten in die tijd. --VanBuren 25 dec 2007 12:33 (CET)
Dan stel ik voor dat je dat ook als zodanig aangeeft op de wiki. Iemand die nu geïnformeerd wil worden over de dagelijkse bezigheden en activiteiten van die tijd zal niet snel op Apeldoornsche Bosch komen, en waarschijnlijk niet eens ver genoeg doorlezen om de links te zien. nl:Mark W (Mwpnl) ¦ talk 25 dec 2007 13:59 (CET)
Dank voor medewerking. Zo gedaan. --VanBuren 25 dec 2007 14:45 (CET)

Lot gedeporteerde patiënten in Auschwitz[bewerken]

Beste Koosg,

Gisteravond kwam ik bij het lezen van Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog, deel 6 een zo gruwelijk verhaal tegen, dat ik het wilde toevoegen op Wikipedia. Tot mijn vreugde zag ik dat jij ooit al een artikel hebt aangemaakt over Het Apeldoornsche Bosch. Ik heb daar nog een en ander aan toegevoegd. Ouddorp (overleg) 28 aug 2012 11:25 (CEST)

Hoi Ouddorp; dat was mijn eerste artikel.. Wat er precies gebeurd is, direct na aankomst in Auschwitz is niet bekend. Er is wel iets uitgewisseld via een van de verpleegkundigen die nog in leven was toen een via Westerbork gedeporteerde arriveerde, de laatste heeft het zelf overleefd. Aangenomen mag worden dat de patiënten niet in staat waren de gaskamers in te rennen. Dat gebeurde wel vaker en voor zulke gevallen was er een kuil aanwezig waar (bijna) doden na doodgeschoten te zijn, ingegooid werden, waarna de lichamen in de kuil werden verbrand. Er is echter ook het verhaal dat er gas in de treinwagons gespotenis, zodater alleen nog doden waren. De herkomst hiervan is me niet bekend.

Hoi Koosg, ik begrijp dat je je in het verhaal hebt verdiept. Ik heb overgenomen wat Loe de Jong hierover schrijft, wellicht zijn er meerdere versies van het verhaal. Zo ja, dan moeten we wellicht de tekst nog aanpassen. Ouddorp (overleg) 28 aug 2012 12:22 (CEST)

  • Aangenomen mag worden dat de patiënten niet in staat waren de gaskamers in te rennen. Dat gebeurde wel vaker en voor zulke gevallen was er een kuil aanwezig waar (bijna) doden na doodgeschoten te zijn, ingegooid werden, waarna de lichamen in de kuil werden verbrand.

De Jong VI, bladzijde 311;

  • Eén Nederlander was op het perron,en zag hoe patiënten door de postketting te breken. volgens hem werden de patiënten onmiddellijk vergast, de 50 personeelsleden naar het kamp gebracht.

Presser, ondergang deel I bladzijde 330

  • Er is echter ook een verhaal dat er gas in de treinwagons gespoten is, zodat er alleen nog doden waren.

Dit is verteld door een verpleegkundige die via Westerbork naar Auschwitz was gebracht en daar enkele van haar collega's nog in leven trof. Ook Gemmeker,de kampcommandant te Westerbork schijnt dit gezegd te hebben(Oosterhof, bladzijde. 38)

    • Omdat er alleen secundaire bronnen zijn over de toedracht in Birkenau,heb ik dat doelbeewust in het midden gelaten. Koosg (overleg) 28 aug 2012 12:43 (CEST)

Namenlijst.[bewerken]

De namen van de mensen zijn inmiddels openbaar geworden: http://www.stamboomforum.nl/actualiteit/2/42261/0/a_p_e_l_d_o_o_r_n_1943_jodenvervolging_psychiatrie_naamlijst_apeldoornsche_bosch_openbaar

In literatuur en andere media[bewerken]

Is het een idee om een kopje 'In literatuur en andere media' of iets dergelijks toe te voegen? Men ziet het ook wel bij andere artikelen. Het lijkt me de moeite waard om hier te vermelden dat de novelle 'De ondergang van de familie Boslowits' van Gerard Reve, een van zijn meest geprezen novellen, de lotgevallen beschrijft van een Joodse familie in Amsterdam die een gehandicapt kind hadden dat in Het Apeldoornsche Bosch verbleef. (Dat kind wordt in de novelle 'Otto' genoemd.) De lotgevallen worden beschreven van vóór de oorlog tot en met het leeghalen van het Apeldoornsche Bosch (dat overigens zelf niet wordt beschreven) en de zelfmoord van de vader van Otto.

'De ondergang' verscheen voor het eerst in 1946 in het tijdschrift 'Criterium' en werd in 1950 afzonderlijk uitgegeven.