Overleg:Hogere hotelschool

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Overleg:Hoge Hotelschool)

Kijk ook even op deze overleg-pagina m.b.t. een aantal nog niet zekere feiten a.u.b. welke nog aanvulling danwel nazoeken kunnen gebruiken en/of vergelijk met c.q. blader terug naar vorige versie(s) van deze pagina op de artikel-pagina. - (Brabo 8 apr 2007 21:01 (CEST))[reageer]

Aan de Hoge Hotelschool (of Hoger Hotelonderwijs) wordt men opgeleid voor hoger kader-, management- en adviesfuncties in gastvrijheidsindustrie- en dienstverlenende bedrijven, zoals hotels, restaurants, congres-, toeristische accommodaties, recreatieparken, luchtvaartmaatschappijen en aanverwante en toeleverende ondernemingen.
Na het afronden van deze vierjarige bacheloropleiding in het Hoger beroepsonderwijs (HBO) mag men de (internationaal gebruikelijke) titel Bachelor of Business Administration (BBA) voeren (ook wel Bachelor of Hotel Administration (BHA)).


Hoger Hotelonderwijs wordt ook wel ingedeeld bij het Hoger Economisch Onderwijs (HEO) en is daarmee te vergelijken wat voorheen Heao werd genoemnd. Ook opledingen op het gebied van Hoger Toeristisch Onderwijs en Facilitaire en Civiele Diensten zijn ermee verwant.
De opleiding aan de Hoge Hotelschool (Hoger Hotelonderwijs in kader van Hoger beroepsonderwijs (HBO)) bestaat uit 3 fases; indeling kan per Hotelschool afwijken:

  • Leerjaar 1 of semester 1 en 2: propedeusefase; men leert wat een manager is, wat hij/zij doet en over welke vaardigheden hij/zij moet beschikken. Er wordt geleerd wat zich afspeelt in het contact met de gast (van benaderen van potentiële gasten tot en met het moment dat de gast het hotel tevreden verlaat) en men krijgt inzicht in essentiële vaardigheden en kennis die nodig zijn om een goede gastvrijheidmanager te worden. Basisprincipes van human resource management, marketing, financial management en recht maken hier deel van uit.
Ook basis- en oriëntatie-/selectiefase m.b.t. toelating tot de hoofdfase c.q. vervolgjaren.


  • Leerjaar 2/3 of semester 3, 4 en 5, (6): hoofdfase met praktijkstageperiode(s); middle-management. De in de propedeusefase verkregen kennis wordt vertaald naar managementtaken, -problemen en -theorieën om zo inzicht te in de bedrijfsvoering van een organisatie. Kennis wordt uitgebreid met onder andere marketingstrategie, budgetteren, personeelsbeleid, interculturele communicatie, inkoop, logistiek, informatiemanagement, onderhandelen en kwaliteitscontrole. In het tweede deel van de hoofdfase komen managementtaken op strategisch niveau aan bod; het maken van financiële analyses, methoden om omzetverhoging te bewerkstelligen, marktanalyses en het schrijven van een businessplan. Het jaar wordt afgesloten met een scriptie.


  • Leerjaar 4 of semester (6), 7 en 8: afstudeerfase (of examenfase); afstudeeropdracht en stageperiode met eind-of managementstage.

Campus (internaat)[brontekst bewerken]

Zowel de Hotelschool-opleidingen in Scheveningen (Den Haag) als Maastricht hebben op of nabij de locatie van het eigen opleidingsinstituut een campus (voorheen ook wel internaat genoemd), waar studenten (en vroeger enkele begeleiders) intern verblijven. Hiermee onderscheidde een Hotelschool zich van andere economische- of managementopleidngen.
Voordien was dit campus-verblijf nagenoeg de gehele opleiding, inmiddels is dit beperkt tot het eerste leerjaar. Deze verplichte interne tijd was mede bedoeld ter vorming van de student (men deelde/deelt er zijn kamer(s) en gemeenschappelijke ruimtes met elkaar) en groepsvorming. Tevens om een praktijk- en trainingslocatie nabij te hebben voor hotel-/verblijfsopleidingaccommodatie (receptie; 'rooms division'; schoonmaak-/onderhoud e.d.). In Leeuwarden is een interne tijd niet verplicht, maar is er wel een hotel-accommodatie voor externe gasten ter training en opleiding.
Zoals zo'n beetje alle Hotel- en Horeca-opleidingen in Nederland hebben alle Hotelscholen opleidings-keukens (leskeuken; klassieke keuken; grootkeuken) en opleidings-restaurants (klassiek restaurant; leerlingen-/studenten-restaurant), waar praktijk ervaring kan worden opgedaan en het geleerde direct in de praktijk kan worden toegepast. Externe gasten zijn op bepaalde dagdelen van de week ook welkom voor lunch of diner; vaak is hiervoor reservering of introductie via een student noodzakelijk.

Achtergrond[brontekst bewerken]

In den beginne was er sprake van opleidingen voor het diploma vakbekwaamheid voor het café-bedrijf, restaurant-bedrijf (en slijters-bedrijf); een en ander in verband met het feit dat er met alcohol gewerkt werd.
Voor het hotel-bedrijf waren er geen aparte opleidingen. Alleen als het hotel ook drank schonk en/of (samengestelde) maaltijden bereidde, diende men diploma's te hebben voor respectievelijk vakbekwaamheid café- c.q. restaurant-bedrijf.
Zo was er de Drank- en Horecawet die aan een bedrijfsleider (bedrijfsleiding) c.q. aan de ondernemer (eigenaar) eisen stelde, zo diende deze voorts nog te beschikken over bewijs (of diploma) Handelskennis Horeca-bedrijf (een vereenvoudigde opleiding van het Middenstands-diploma). En voor het schenken van alcohol waren er allerlei ontheffingen/verloven (Verlof A, Verlof B e.d.)
Om tegemoet te komen aan kadervorming en verbetering gastheerschap in hotelwezen, startte men in de 20e eeuw hotelvak-opleidingen, waarbij het café-/bar- en restaurantvak (drankenkennis, menuleer, keukenleer, warenkennis, recht, ...; later ook: personeelsbeleid, sociale hygiëne, gastvrijheidskunde, ...) ook aan bod kwamen.
In Nederland is inmiddels is het systeem van vakbekwaamheids-opleidingen en -diploma's herzien. Er zijn cursussen en opleidingstrajecten (voorheen leerlingwezen, inmiddels beroepsleerwegen) te volgen vanuit Onderwijscentrum Horeca (en Toerisme?), (voormalig lager, inmiddels voorbereidend-), middelbaar- en hoger beroepsonderwijs. Vrijstellingen en ontheffingen, rekening houden met leeftijden zijn gaandeweg overgegaan in meer en meer vereenvoudiging van beroepsbekwaamheid en stimulering ondernemerschap. Ook doet EVC zijn intrede: rekening houden met Elders/Eerder Verworven Competenties.
Voor de instituten die Hoger Hotelonderwijs aanbieden veranderde met de jaren ook de benamingen voor hun scholen: Hotelvakschool; Hogere Hotelschool; Hotelschool, Hogeschool voor bedrijfskunde/management; Hotelschool.


Ondernemingseisen[brontekst bewerken]

Iemand die een horeca-bedrijf wil starten als ondernemer heeft vaak niet meer nodig dan een 'Verklaring Sociale Hygiëne' (eenvoudige cursus) en 'Bewijs van Goed Gedrag'(?) in kader van niet een delict of veroordeling in verband met alcohol te hebben gehad. Tevens dient bijvoorbeeld te worden voldaan aan eisen die een gemeente kan stellen in kader van Ruimtelijke Ordening als bestemmingsplan, structuur-/visie-plan, bepalingen horeca-concentratiegebied, beeldkwaliteitseisen, bouw-en inrichtingsbesluit. Verder dient meestal (naast een bouwvergunning?) een omgevingsvergunning (voorheen hinderwet ?) en een gebruiksvergunning (brand- en veiligheidseisen) aangevraagd te worden c.q. te worden verleend.


Terminologie[brontekst bewerken]

  • CR = Café-Restaurant
  • HCR = Hotel-Café-Restaurant - bedrijf
  • HoReCa = Hotel-Restaurant-Café (bedrijfstak)
  • Lager Beroepsonderwijs (LBO; Voorbereidend Beroepsonderwijs (VBO)
  • CCD = Consumptieve-en Consumptief-Technische Diensten (Beroepen)
  • Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs (VMBO)
  • Middelbaar beroepsonderwijs (MBO) (ROC = Regionaal Opleidingscollege)
  • Middelbare Horeca(vak)school (MHS)
  • Middelbaar Toeristisch en Recreatief Onderwijs (MTRO)
  • Hoger beroepsonderwijs (HBO)
  • Hogere Hotelschool (HHS) (Hoger Hotelonderwijs (HHO))
  • HHM = Hoge Hotelschool Maastricht
  • Heao = Hoger Economisch en Administratief Onderwijs
  • EVC = Elders/Eerder Verworven Competenties


Toelatingseisen[brontekst bewerken]

In Nederland is men toelaatbaar tot de Hoge Hotelschool met een havo-, vwo- of MBO-diploma (niveau 4) met naast Engels een (complete) tweede moderne vreemde taal (MVT 1 + 2). Het vak Management en Organisatie (M&O) wordt door Hotelschool Maastricht aanbevolen. Wanneer de aankomend student 21 jaar of ouder is en niet voldoet aan de vooropleidingseisen, dan kan men op sommige hotelscholen deelnemen aan een zogenaamd colloqium doctum.

Wanneer een tweede moderne vreemde taal ontbreekt, is het mogelijk om na een toelatingsexamen toch toegelaten te worden.

Voor zowel de Hoge Hotelschool in Den Haag als in Maastricht als in Leeuwarden geldt een selectieprocedure, waarvan (theoretische) onderzoeken (met name intelligentie-en beroepsmotivatie-/interesse-tests) en/of gesprekken deel kunnen uitmaken.

Opleidingsinstituten[brontekst bewerken]

Er zijn verschillende hogescholen in Nederland die opleidingen verzorgen op het gebied van hotel- en gastvrijheidsindustrie.

(Internationale) Hotelschool The Hague (v/h Hogere Hotelschool Den Haag (HHS)) (vestigingen in Scheveningen (Den Haag) en Amsterdam). Dit is Nederlands oudste (Hogere) Hotel(vak)opleiding en is begonnen in 1920 (?) vanuit algemene grondslag en op initiatief van Horeca-ondernemersorganisatie(s) (Horecaf?). De hoofdlocatie is aan de Brusselselaan in Scheveningen met een studenteninternaat een kilometer verderop.
De studentenvereniging van de Hotelschool Den Haag heet La Confrérie en de leden zijn ... .

Hotelschool Maastricht (v/h (Katholieke) Hogere Hotelschool Maastricht (KHHS)) (sinds 20.. faculteit van Hogeschool Zuyd in Maastricht). Dit is Nederlands een na oudste (Hoge(re)) Hotelopleiding, oorspronkelijk gestart in 1950 (?) vanuit Katholieke grondslag. De campus heeft zijn basis in en rond Kasteel Bethlehem in de wijk Limmel aan de noordkant van Maastricht. Hier zijn voorts de onderwijsgebouwen en een viertal flats voor studentenhuisvesting (Kanjel, Maas, Jeker en Geul ?) gevestigd.
De studentenvereniging van de Hotelschool Maastricht heet: Amphitryon en de leden zijn 'Amphtryanen'. Afgestudeerden en leden van Amphitryon kunnen de titel van 'Seigneur'/'Dame' du Château Bethlehem' verwerven. Voor afgestudeerde leden met uitzonderlijke verdiensten is er de mogelijkheid 'Grand Seigneur'/'Grande Dame' du Château Bethlehem' te worden.


Hotelschool Leeuwarden (faculteit van Christelijke Hogeschool Nederland in Leeuwarden). Deze opleiding is gestart in 1990 (?) vanuit Protestants-Christelijke grondslag.
De studentenvereniging van de Hotelschool Leeuwarden heet Io Vivat en de leden zijn '... '.


  • Overige

Naast bovenstaande reguliere Hotelscholen zijn er in Nederland diverse (particuliere) hogescholen en instituten die opleidingen op het het gebied van hospitality management aanbieden, bijvoorbeeld onder de namen "Hoger Hotelonderwijs", "Hoger Hotelmanagement" of "Hotel- en eventmanagement" of "Hotel-, Toerisme- , Congres- en/of Evenementenopleidingen".

...

Internationaal[brontekst bewerken]

Voorts zijn er in het buitenland diverse Hogere Hotelscholen en Hotelmanagementopleidingen, waar met name instituten in Frankrijk, Zwitserland en in mindere mate ook België, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten hoog aangeschreven staan.
Voorbeelden:


Voorts zijn er door de Hotelscholen in Den Haag en Maastricht samenwerkingsverbanden met (Hoger) Onderwijsinstituten in o.a. Aruba, Curaçao (Nederlandse Antillen) voor gehele of gedeeltelijke opleiding in het (hogere) hotel- en -managementonderwijs.


Vervolgopleidingen[brontekst bewerken]

Na het voltooien van de bachelor-opleiding Hoger Hotelonderwijs in kader van Hoger beroepsonderwijs (HBO) bestaan er mogelijkheden zowel in Nederland als daarbuiten om vervolgopleiding(en) te doen in het kader van master-onderwijs. Hiervoor zijn er master-leergangen op de Hotelscholen in Den Haag en Maastricht en zijn er tevens afspraken gemaakt met Hoger Onderwijs-instituten en Universiteiten in Nederland en het buitenland, waardoor met de titel Master of Business Administration (MBA) danwel Master of Hotel Administration of Master of Science in Hotelmanagement of Master of Management in Hospitality.


Bekende afgestudeerden[brontekst bewerken]



  • Een student(e) die studeert aan een Hoge Hotelschool wordt ook wel 'hotello' genoemd. Afgestudeerden worden als groep ook wel als 'hotello's' aangeduid. (N.B. vanuit sommige opleidingen in het Engelse taalgebied refereert men ook wel aan de term hotelies.)


Verwante onderwerpen[brontekst bewerken]

Externe verwijzingen[brontekst bewerken]


In Hasselt (België) bestaat wel een hotelschool, maar het is geen hogere hotelschool, wel één op secundair niveau. Moet dat dan vermeld worden in een artikel over Hoge hotelschool? Mijn voorstel: schrappen. Op hoger onderwijsniveau bestaat wel een oppleiding "toerisme".Door de wol geverfd 22 jun 2007 12:11 (CEST)[reageer]