Overleg:Honoré Daumier

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Daumier studeerde een jaar automechanica en elektronica[brontekst bewerken]

Sinds 14 juni 2005 viel in het artikel te lezen dat Daumier een jaar automechanica en elektronica had gestudeerd voor hij aan een opleiding in de lithografie begon. Ook zou hij door de Belgische koning Albert II van de armoede zijn gered toen hij blind was geworden.
Bepaald opmerkelijk, want Daumier is geboren in 1808. Toen hij jong was bestonden er nog geen auto's, en was er van elektronica nog geen sprake. (Toen hij in 1879 overleed was de ontwikkeling van de auto net begonnen; elektronica bestond nog steeds niet.) De latere koning Albert II werd pas in 1934 geboren, 55 jaar na Daumiers overlijden.

De onzin in kwestie was toegevoegd door gebruiker:80.201.10.91 [1]; het betrof zijn of haar enige bijdrage aan Wikipedia.[2] Ik heb de passages nu geschrapt.[3]

Mijn dank gaat uit naar gebruiker:Gpvosbot die electronica verbeterde in elektronica[4], gebruiker:82.171.212.243 die gestuurd verbeterde in gestudeerd en albert in Albert,[5] en tenslotte gebruiker:Jurre die op zijn beurt Albert 2 verbeterde tot Albert II en een spatie toevoegde.[6]

Muijz (overleg) 25 mei 2011 00:11 (CEST)[reageer]

Het volgende heb ik verplaatst vanaf mijn overlegpagina:

Ongelooflijk[brontekst bewerken]

Enerzijds droevig: Overleg:Honoré Daumier, anderzijds een bewijs dat fouten uiteindelijk gevonden worden. Well done. --VanBuren (overleg) 28 mei 2011 11:50 (CEST)[reageer]

(einde verplaatsing)

Luide waarschuwing[brontekst bewerken]

Ik ben het met VanBuren eens dat het ongelooflijk is, maar trek er toch een hele andere conclusie uit.

Zoals ik heb aangegeven is er door verschillende gebruikers nog naar de pagina gekeken. Eerst door een bot. Die bot kijkt waarschijnlijk alleen naar spelfouten en we kunnen het een bot niet kwalijk nemen dat hij inhoudelijke fouten niet ziet. Maar vervolgens hebben drie gebruikers nog kleine correcties toegepast - hierboven gesignaleerd - blijkbaar zonder zich maar een moment af te vragen of je in de eerste helft van de 19e eeuw wel automechanica kon studeren, en blijkbaar zonder zich af te vragen of de levens van Daumier en koning Albert II elkaar chronologische gezien wel voldoende overlappen voor de beweerde financiële ondersteuning van de eerste door de laatste.

En daar blijft het niet bij, want na hen is er nog aan het artikel gewerkt door (ik hou de chronologische volgorde aan en sla bots en toevoegers van interwiki over):

Vervolgens heb ik de onzin dan verwijderd - nu hopelijk definitief.


Deze kwestie dient mijns inziens te worden beschouwd als een luide waarschuwing.

Onze vandalismecontrole deugt niet, of althans heeft destijds niet gedeugd, terwijl het hier nota bene ging om een schoolvoorbeeld van vandalisme: bijdrage door een anonieme gebruiker; geen overige bijdragen vanaf hetzelfde IP-adres.
En verder schiet het kritisch vermogen van onze gebruikers blijkbaar ernstig tekort. Honoré Daumier is geen bijzonder obscuur of zeer specialistisch onderwerp; er is door diverse gebruikers aan de tekst gesleuteld, en die gebruikers hoefden niet eens te weten dat er in de eerste helft van de 19e eeuw nog geen sprake was van automechanica en elektronica; dat konden ze gewoon opzoeken. Idem voor het ontbreken van chronologische overlapping tussen de levens van Daumier en Albert II.

Ik ben geneigd te denken dat naast de bloemetjes en de sterretjes die sommigen hier elkaar verstrekken, wellicht nog ruimte is voor het invoeren van virtuele pek en veren bij wijze van kleine didactische hint.

Muijz (overleg) 29 mei 2011 13:24 (CEST)[reageer]

('k heb alleen een afbeelding toegevoegd - heb geen tijd om alle artikelen die ik zo zie te corrigeren en pretendeer ook niet aan vandalismecontrole te doen - is mijn gebied ook niet),--GerardusS (overleg) 29 mei 2011 14:02 (CEST)[reageer]
(verplaatst van ergens midden in mijn bijdrage naar hier) Muijz (overleg) 29 mei 2011 17:19 (CEST) [reageer]