Overleg:Hoogland (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dorp en/of wijk[brontekst bewerken]

Er was gisteravond een korte bewerkingsoorlog rondom de vraag of Hoogland een dorp of een wijk binnen de gemeente Amersfoort genoemd moet worden. Er is daarop een beveiliging voor 3 dagen ingesteld. De beveiliging werd vanmorgen aangepast met de oproep om op deze overlegpagina de discussie te voeren. Wel, volgens ons artikel over Amersfoort, en dan de sectie 'Wijkindeling' heeft Amersfoort wijken en dorpen, en is Hoogland een van die dorpen. Hoe zit het nou precies qua BAG en zo? Dat er sprake is van een aparte woonplaats klopt sowieso, anders stonden er geen plaatsnaamborden op de plekken waar men Hoogland binnenrijdt. Maar is het wellicht naast dorp tevens een wijk? Ook dat kan namelijk. Wie de finesses weet, mag het laten weten. Als het hier wordt uitgelegd kan dat van pas komen bij eventuele volgende (potentiële) bewerkingsoorlogen. Apdency (overleg) 21 nov 2020 10:44 (CET)

De bebouwde kommen van Hoogland, Hooglanderveen en Amersfoort zijn in het veld duidelijk gescheiden met blauwe bebouwdekomverkeersborden. De kernen hebben eigen postcodes 3828 en 3829 die zijn ingevoerd na de annexatie van 1974. JoostB (overleg) 21 nov 2020 11:38 (CET)
N.B. Het lukt mij niet om de CBS-tabel Woonplaatsen in Nederland 2020 te downloaden. Ik heb wel deze gevonden met in de gemeente Amersfoort de woonplaatsen Amersfoort, Hoogland, Hooglanderveen en Stoutenburg Noord. JoostB (overleg) 21 nov 2020 11:48 (CET)
In Wijken en buurten in Leeuwarden zijn losse dorpen als Stiens en Grouw ook 'Wijken en buurten van.... JoostB (overleg) 21 nov 2020 11:54 (CET)
Dit doet denken aan Hoogkerk, waar al sinds 1969 hetzelfde speelt m.b.t. de stad Groningen. Daar is min of meer een bestand bereikt met een formulering als "is een dorp in en een wijk van". Wutsje 21 nov 2020 14:10 (CET)
Ik vind dat na 50 jaar de boosheid over de annexatie eens weg moet zijn. Hoogland is gewoon een wijk van Amersfoort, waar meer woningen in jaren-80 bloemkoolwijken staan dan aan de oude weg richting Bunschoten. Wijken in grote steden verdienen een lemma dus Hoogland (Amersfoort). De geschiedenis over hoe het vroeger was kan je dan kwijt op Hoogland (gemeente), vergelijkbaar met Zuilen (gemeente) in het Utrechtse. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Japiot (overleg · bijdragen) 22 nov 2020 01:41‎
Je mag hier jouw eigen mening uiten. Maar kijk eens naar de feiten? JoostB (overleg) 22 nov 2020 12:45 (CET)
De bloemkoolwijken in Bieshaar-noord (Kolkrijst, Zandkamp, Fluitekamp, Breeland en Boskamp; Z. en F. inderdaad langs de Bunschoterstraat (N199) dateren uit de beginjaren 1970 en zijn nog onder het bewind van de gemeente Hoogland gebouwd. JoostB (overleg) 22 nov 2020 12:45 (CET)