Overleg:Informateur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wereldbol De voorbeelden en het perspectief in dit artikel behandelen voornamelijk Nederland en geven misschien geen wereldwijd standpunt over het onderwerp weer.
Probeer dit artikel alstublieft te verbeteren aan de hand van deze tips of bediscussieer het probleem op deze overlegpagina.

Lijst van informateurs[brontekst bewerken]

Het overzicht van (in)formateurs, zeker in de Belgische tabel, is wat onoverzichtelijk. Zou het mogelijk zijn om hier ook de begin- en einddatum van de (in)formatie-opdracht te verwerken, zodat de volgordelijkheid duidelijker is? Zeker waar informatie en formatie elkaar opvolgen. Effeietsanders 30 mei 2017 16:29 (CEST)


Opsplitsen in twee aparte artikelen voor NL en BE[brontekst bewerken]

Is het een idee om het op te splitsen in twee aparte pagina's? Vooral door die tabellen wordt het onoverzichtelijk. Dajasj (overleg) 4 apr 2021 15:27 (CEST)

Goed idee. Ook omdat de formatie echt anders ging toen de koning in Nederland nog een rol speelde. Ik heb een flink stuk van de tekst moeten aanpassen en daarmee ging informatie verloren over hoe het vóór 2012 ging. Dat heeft echter wel zo z'n historische waarde voor wie dat interessant vindt. Mvg, Nederlandse Leeuw (overleg) 4 apr 2021 22:09 (CEST)
Overigens moeten we daarbij wel voorkomen dat we te veel overlap krijgen met Nederlandse kabinetsformatie en Historisch overzicht van kabinetsformaties in Nederland. Mvg, Nederlandse Leeuw (overleg) 4 apr 2021 22:12 (CEST)
Op zich ben ik ook wel aangetrokken tot het idee van het samenvoegen van informateur en Nederlandse kabinetsformatie. Want die overlappen vrij sterk in Nederland, behalve dat de tabel hier een overzicht kent van de formateurs/informateurs én het stukje over gemeentelijk niveau.
Overigens wilde ik de tabel op deze pagina vervangen door deze, als ik die compleet gemaakt heb. Wat vind je daarvan? Ik vind het net wat overzichtelijker én je kan makkelijker zoeken naar hoe vaak bijvoorbeeld Herman Tjeenk Willink het is geweest, door de laatste kolom te sorteren. Dajasj (overleg) 6 apr 2021 13:04 (CEST)

Verwarring in tabel[brontekst bewerken]

In de tabel staat enkele keren een 'informatie' of 'formatie' met een volgnummer genoemd, maar het is niet helemaal duidelijk voor mij hoe dat samenvalt. Weet iemand wat hier de insteek was? Misschien kunnen we de layout iets verduidelijken zodat die boodschap beter overkomt. -- Effeietsanders (overleg) 7 apr 2021 21:37 (CEST)

Soms faalde het bij de formateur, en gingen ze terug naar informateur. Dus dat wisselde elkaar af. Zie mijn laatste comment in het kopje hierboven over de layout waar ik nu mee bezig ben. Feedback is welkom! Dajasj (overleg) 7 apr 2021 21:41 (CEST)
Ah, dus de term verwijst niet naar de personen die erop volgen, maar als 'tussenfase'. Misschien kunnen we dat visueel duidelijk maken door ofwel consequent met data te werken, dan wordt de tijdlijn gelijk ook duidelijker. Als tijdelijke tussenoplossing zou je het woord 'tussenfase:' (klinkt niet echt lekker, moet een beter woord voor te vinden zijn) kunnen invoegen? -- Effeietsanders (overleg) 7 apr 2021 21:49 (CEST)
Wat vind je hiervan Gebruiker:Dajasj/Kladblok/Lijst van informateurs? Dajasj (overleg) 7 apr 2021 22:05 (CEST)
Flinke verbetering! Ik twijfel alleen of we twee rijen nodig hebben wanneer informateurs als duo opereren. Voor sortering is dat een voordeel (zo kun je makkelijker vinden dat Gerrit Zalm niet alleen in 2017 maar ook in 1998 informateur was), maar formeel zijn het denk ik niet twee individuen die benoemd worden, maar worden ze werkelijk als duo benoemd? In het kader van dat laatste zou "Tamara van Ark & Wouter Koolmees" correcter zijn. Ten slotte mis ik de partij een beetje, dat lijkt me een waardevol stukje informatie. Misschien als extra kolom, zodat ook daarop gesorteerd kan worden? Ik weet dan alleen niet of bijvoorbeeld Tjeenk Willing wel als PvdA'er moet worden aangeduid, dat is misschien wat misleidend. -- Effeietsanders (overleg) 8 apr 2021 17:15 (CEST)
Ik ben persoonlijk wel voor aparte cell, inderdaad vanwege het sorteren. Maar in standaardversie lijkt het me duidelijk dat ze packagedeal zijn vanwege de rowspan. Tenzij er grote weerstand is, zou ik dat eigenlijk zo houden.
Ik twijfel nog beetje over de partij. Enerzijds vind ik het niet super waardevol, niet allen zitten daar op partijpolitieke titel. Maar als de consensus daarvoor is (wat ik denk), dan voeg ik dat toe :) Dajasj (overleg) 8 apr 2021 18:10 (CEST)

Verkenners[brontekst bewerken]

Ik zie dat in bronnen verkenner en informateur door elkaar gebruikt worden. Zo wordt bijvoorbeeld Tjeenk Willink aangeduid als informateur en als verkenner. Is er een formeel onderscheid? Voor het overzicht is het misschien handig om ook verkenners op te nemen. -- Effeietsanders (overleg) 7 apr 2021 21:45 (CEST)

Ja er is wel echt een verschil. Vraag me alleen niet wat dat verschil is :P Dajasj (overleg) 7 apr 2021 22:04 (CEST)
In algemene zin wordt verkenner meer voor de beginfase gebruikt, en informateur voor de vervolgfase - maar een formeel onderscheid? Volgens mij worden de twee in de beginfase uitwisselend gebruikt in de media, al wordt verkenner na een bepaald punt niet meer gebruikt. Ik zou het prima vinden om 'verkenner' als een subcategorie van informateur te beschouwen. -- Effeietsanders (overleg) 8 apr 2021 17:09 (CEST)