Overleg:Informatica

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een mooi spreekwoord (Geschiedenis)[bewerken]

Op 12-8-2006 heeft LordDamorco de naam van de wereldberoemde informaticus Edsger W. Dijkstra gewist. Zeer ten onrechte. Ik ben zo vrij geweest de naam terug te zetten. Berend 12 feb 2007 18:47 (CET)

Het is niet de eerste keer dat zijn bijdragen ongedaan worden gemaakt, zie bijvoorbeeld deze revert - Simeon 12 feb 2007 19:48 (CET)
Yups, de uitleg was gewoon te vaag en zwart/wit en er was ergens nog een ander artikel waar nog iets vager stond, of overlappend, ik herinner me het nu niet meer direct. Sommigen (buiten wikipedia hoor) vullen hun tijd met filosoferen over de term "informatica", waarbij men allerlei beweringen lanceert wat informatica dan wel niet is. (beetje nutteloze discussie soms). Uiteráárd heeft de bewering van Dijkstra daarin dan WEL zijn plaats. De reden van het wissen, is dat ik het op dat moment niet zinnig vond om dat beetje te kortweg uitgelegde POV over informatica te gaan nuanceren, of in het artikel nog verder een heel filosofisch karakter te geven. Ik had idealiter het fatsoen moeten hebben het proberen bij te werken, ja ;-) Tuurlijk is het zo dat het pluggen van een moederbord in een computer, of een switch in een rack geen "informatica" zijn ;-) Maar dat stukje vond ik toen een beetje te vaag om bij te schaven ;-) Wees zo vrij echter te pogen er wel iets duidelijker en genuanceerder van te maken (zonder te vervallen in niet-encyclopedisch gefilosofeer). En ja, de naam van EW Dijkstra hoort uiteraard wel bij die tekst :-) --LimoWreck 12 feb 2007 20:19 (CET)

Hoe zag de Babbage computer er uit?[bewerken]

Ik weet het, informatici geven weinig om plaatjes, hooguit diagrammen. Maar ik herinner me dat iemand (een Londens museum?) een paar jaar geleden het Babbage-ontwerp gebouwd heeft. En het werkte! Dat zou ik nou een mooie en echt informatieve aanvulling vinden. Ja, ik weet het, dan moet ik het zelf doen. Maar wie weet, someone stumble upon... Ook een GPS-satelliet is een mooi en zinnig plaatje, evenals een popconcert of zo waar iedereen een mobieltje opsteekt om te fotograferen. Do a great job, I will do mine! Bertux 26 dec 2007 16:56 (CET)

Er is wel een afbeelding beschikbaar van de Difference Engine: zie hier. - Simeon 26 dec 2007 17:07 (CET)

De 4 T's[bewerken]

Slaat dat ook ergens op? Het klinkt redelijk geforceerd. Voegt het iets toe? Heb het ook nog niet eerder gehoord trouwens. - Michh 23 jun 2008 12:57 (CEST)

Heb het nu maar weggehaald. - Michh 12 jul 2008 14:52 (CEST)

Samenvoegen van Computing discipline[bewerken]

Zie ook Overleg:Computing discipline

Zoals op 19 september 2008 voorgesteld, zie hier heb ik Computing discipline ingevoegd met informatica. Mijn argumentatie was:

Het artikel "Computing discipline" bespreekt de takken van informatica. De term "Computing discipline" lijkt buiten de wikipedia nauwelijks te worden gehanteerd, maar vreemder nog is dat het binnen de andere Wikipedia's geen equivalent schijnt te hebben.

Hierop is geen bezwaar geuit, dus heb ik de twee samengevoegd. Ik weet niet in hoeverre dit zo moet blijven ofdat er flink in die tekst gesnoeid kan worden. -- Marcel Douwe Dekker 1 okt 2008 22:09 (CEST)

Het is inderdaad een nogal vage term, met weinig achterliggende steun (lees: externe bronnen die het bestaan van het begrip aantonen, en/of er een duidelijk uitleg achter geven). Van mij part mag je die alinea zelfs wegzwieren, er staat eigenlijk niets in wat niet elders staat uitgelegd, maar dan zonder die "term" erboven. --LimoWreck 1 okt 2008 22:30 (CEST)
Goed plan. Heb ik meteen maar uitgevoerd. -- Marcel Douwe Dekker 2 okt 2008 00:16 (CEST)

De wetenschap van de complexiteit?[bewerken]

De bewering dat de informatica de wetenschap van de complexiteit zou zijn lijkt me onzin: het is geen wetenschap en gaat ook zeker niet over complexiteit in het algemeen. Voor ik de bewering schrap wil ik de vraag stellen wat hier precies mee wordt bedoeld. Rp (overleg) 24 jan 2011 10:11 (CET)

Ik ben geneigd het met je eens te zijn. Ik heb eens naar een bron gezocht van deze bewering, zie hier, en blijk dan niet (echt) bij informatica uit te komen. -- Mdd (overleg) 5 feb 2011 13:32 (CET)
Volgens mij ben ik deze "definitie" ooit wel eens tegen ben gekomen in een voorlichtingsbrochure voor een informatica-opleiding. Er zit wel enige waarheid in maar ik weet niet of het een verhelderende definitie is voor de meeste lezers. —Ruud 22 feb 2011 23:26 (CET)

"Vrouwen waren hierin aanzienlijk beter dan mannen"[bewerken]

Onder "Geschiedenis". Ik heb er een bronnensjabloon aan toegevoegd, weet alleen niet hoe ik die naar deze overleg-entry kan laten verwijzen. Mocht je dat wel weten, voel je vrij om het aan te passen. Ik wil niet beweren dat het geenszins mogelijk is dat vrouwen over het algemeen gesproken beter zijn in berekeningen uitvoeren dan mannen, maar zo'n uitspraak zonder verdere onderbouwing of bronvermelding vind ik maar raar. Is er onderzoek hierover dat we aan kunnen halen? Anders is het misschien een goed idee om die hele zin eruit te halen. --Elon Bing (overleg) 8 mar 2014 14:23 (CET)

De beste oplossing lijkt me om dit door een citaat te vervangen; ik denk dat deze bewering klopt, en ik heb deze bewering op verschillende plekken gezien, maar ik weet jammer genoeg niet meer waar. Rp (overleg) 12 mrt 2014 11:46 (CET)