Overleg:Jaloezie (gevoel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

jealousy and negativity[bewerken]

I don't think that Jealousy is always negative. Of course, it doesn't feels nice. But all emotions have a important function of warning and becoming aware of situations. A person with a complete lack of fear wouldn't live very long.
Bovenstaande niet ondertekende overlegbijdrage is op 21 april 2006 om 00:28 uur geplaatst door 84.137.129.18.

Allright 84.137.129.18, you have a point there. I will delete the word 'negative'. Bob.v.R 21 apr 2006 00:51 (CEST)


A few remarks regarding this entry. I think jealousy is not a "feeling" but an "emotion". Furthermore, I think that jealousy is a fear of losing what you have; while envy (afgunst) is wanting what the other person has or wanting to destroy it for the other. Also, because of this, jealousy is not one of the seven deadly sins, but envy is. Sinas 27 jul 2006 15:33 (CEST)

Daar ('fear of losing what you have') ben ik het niet mee eens. Ook bij jaloezie gaat het om iets begeren dat iemand anders wel heeft. Bob.v.R 27 jul 2006 15:45 (CEST)
Maar je hebt duidelijk iets nodig dat je kwijt zou kunnen raken toch? In jaloezie komt soms inderdaad ook afgunst of benijden voor, waarbij je wilt hebben wat een ander heeft. Maar het is geen noodzakelijk deel van jaloezie. In de psychologische en filosofische literatuur wordt dit onderscheid dan ook gemaakt. Ik kan ongeveer 6 referenties (van verschillende auteurs) geven uit wetenschappelijke tijdschriften, waarop dit filosofisch en empirisch wordt onderbouwd. Ik moet toegeven dat de discussie over het verschil tussen jaloezie en afgunst een geschiedenis van zo'n 20 jaar kent, maar momenteel is er vrij duidelijke overeenstemming. Ik zal binnenkort als ik iets meer tijd heb een entry over afgunst maken. Sinas 28 jul 2006 10:31 (CEST)
Dan heb ik kennelijk een ander beeld dan jij. M.i. zit in jaloezie altijd een milde vorm van afgunst, in ieder geval in het begrip 'jaloezie' zoals dat in het normale taalgebruik wordt toegepast. Bob.v.R 28 jul 2006 10:41 (CEST)

Opmerking[bewerken]

Er zijn nogal wat artikelen in de Nederlandse Wikipedia gewijd aan emoties, als haat, afgunst, jaloezie e.d. Meestal ontbreekt hierbij een referentie of verwijzing. Hte lijkt nu een beetje uit de duim gezogen. Vind ik. Kan dan niet beter worden onderbouwd? Groet--Albert Kok 3 okt 2007 20:24 (CEST)

Je verzuchting betreft meerdere emoties... (toevallig dat je drie 'negatieve' noemt?). Ik onderschrijf je wens voor betere onderbouwing van harte. Dat geldt trouwens voor alle artikelen in wikipedia. Als je wat meer feedback wilt kun je een verzoek om reacties hier plaatsen: Wikipedia:Overleg gewenst. Groet. VanBuren 5 okt 2007 15:13 (CEST)

vertaling uit het engels[bewerken]

Omdat nu een groot deel van dit artikel uit het engels is vertaald staan er alleen engelse bronnen bij. Als iemand goede nederlandse bronnen kan vinden...Miellyn 10 jun 2009 17:06 (CEST)

Fout in de interwiki's[bewerken]

Het woord "jaloezie" is in het Nederlands aan twee tamelijk verschillende begrippen verwant: 1. jaloezie, ijverzucht (jealousy, Eifersucht); 2. afgunst, nijd (envy, Neid). De interwiki's van dit artikel leiden slechts naar de tweede variant.--David.s.kats 20 aug 2009 14:02 (CEST)

Conceptueel probleem[bewerken]

In principe is jaloezie een emotie die ontstaat als je bang bent iets belangrijks kwijt te raken aan een ander: Je bent bijvoorbeeld jaloers als je bang bent dat een ander er met je partner vandoor gaat. Afgunst ontstaat juist als een ander iets heeft dat jij niet hebt. Bij afgunst wil je niet dat die ander dat heeft (je misgunt het de ander). Benijden is een derde variant, die ontstaat als een ander iets heeft dat je zelf mist, maar je juist motiveert om datgene te bereiken wat de ander heeft. Probleem is dat we in Nederland doorgaans dit alles jaloezie noemen, maar in principe verwijzen de drie woorden (jaloezie, afgunst, en benijden) dus naar drie verschillende dingen.

Dit punt kan ik wetenschappelijk onderbouwen, met referenties naar filosofen en psychologisch onderzoek. Echter, ik besef dat veel mensen dit intuitief anders zullen zien. In 2006 heb ik dit punt al een gemaakt, maar toen was niet iedereen het daar mee eens. Wat denken anderen, zal ik dit aanpassen in de tekst of niet? Sinas 3 jan 2010 15:24 (CET)

U hebt volledig gelijk! (Of toch zeker wat betreft de begrippen jaloezie en afgunst. Over het begrip benijden ben ik minder op de hoogte.) Dit artikel is voor mij al langer een doorn in het oog. Ik denk dat u veel kan bijdragen door deze pagina grondig te wijzigen. Groetjes Tom. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 83.134.156.138 (overleg · bijdragen) op 17 april 2016 om 03:08 uur.

Afbeeldingsuggestie[bewerken]

Afbeeldingen op Commons[bewerken]

Afbeeldingen die op Commons: staan, kunnen direct gebruikt worden.

Afbeeldingen op Wikipedia[bewerken]

Lokaal geüploade afbeeldingen zul je eerst naar Commons moeten verplaatsen om ze te kunnen gebruiken. Het afbeeldingenbeleid van de verschillende projecten is echter niet altijd gelijk aan het beleid van Commons, zie m:Non-free content en Commons:Commons:Licensing voor meer informatie. Controleer dus eerst of een afbeelding wel verplaatst kan worden. Een handig hulpmiddel bij het verplaatsen is CommonsHelper.

Je kunt deze afbeeldingen ook in een galerij bekijken. --Erwin85TBot 15 nov 2010 22:18 (CET)

De ander[bewerken]

Praktisch werkend met emoties: Ik vraag mij werkelijk af of je echt iets kwijt moet raken AAN EEN ANDER, of niet meer het probleem is dat je iets NIET van jouw wordt/blijft. Onafhankelijk ervan of iemand het krijgt en wie het dan krijgt. Het gaat er meer om dat je het had willen hebben/behouden.

Ik maak regelmatig mee dat mijn klanten jaloers zijn op andere mensen die (nog) wel met behoud van controle (lijken te) kunnen drinken. Zij zijn die controle al lang kwijt geraakt maar niet aan een ander. En het accepteren van de jaloezie en deze ook juist onderzoeken op realiteit en inhoud, dat helpt hen juist om waardevolle behoeftes bij zichzzelf beter te (h)erkennen

En natuurlijk is woede (in dit verhaal dus de afgunst) een manier om met het verdriet van het afscheid om te gaan (zie ook uw voorbeeld van de relatie met een ander).

Zou dan in uw woorden jaloezie een overlappende verzameling zijn waar binnen enerzijds benijden en anderzijds afgunst een plaats zouden hebben of is er wel degelijk een verschil tussen afgunst en jaloezie (namelijk het misgunnen bij de eerste).

Mijn cliënten zeggen in ieder geval dat zij het de ander wel gunnen dat hij lijkt te kunnen drinken maar dat zij zich wel jaloers voelen dat iemand die genieting kan hebben zonder controle te verliezen. (Expertenwissen) groet,
Bovenstaande overlegbijdrage is geplaatst op 15 juli 2011 op 15:56 uur door 83.160.139.250.