Overleg:Jan Vogel (collaborateur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Crystal Clear app lphoto.png
Verzoek om afbeelding

Bij dit artikel is nog geen afbeelding of foto geplaatst. Voeg een afbeelding toe wanneer deze onder vrije voorwaarden kan worden gebruikt. Door het plaatsen van dit sjabloon op de overlegpagina wordt het artikel in de verborgen categorie Wikipedia:Afbeelding gewenst opgenomen. Zie ook de lijst op Wikipedia:Verzoek om afbeeldingen.

Verwijder dit sjabloon aub als er al een (goede) afbeelding bij het artikel is geplaatst.

Onbetrouwbare bron[bewerken]

Jack van Ommen (auteur van "De mastmakersdochters") schreef mij met betrekking tot dit artikel het volgende:
Bij het nog eens Googelen op Corrie ten Boom vond ik nog meer ongefundeerde historische feiten in haar boek "The Hiding Place". Ik heb al in "De Mastmakersdochters" uitgelegd dat haar opmerkingen over het aantal executies in Vught niet klopt en (ook niet) "dat alle vrouwen van haar leeftijd na haar vrijlating in Ravensbrueck vergast zijn". Wat ik deze keer ontdekte, is dat de SSer Jan Vogel, volgens het boek en ook in Wikipedia, kort voor zijn executie, na de oorlog, door Corrie vergeven zou zijn voor haar en haar familie's arrestatie. De wiki Jan Vogel (collaborateur) heeft als enige bron "De schuilplaats". Maar ik kan nergens iets vinden over een executie of een rechtszaak tegen Vogel. Het enige wat ik vind is dat een SSer Vogel de cel bewaakte in Haarlem waar Jan Bonekamp zat nadat hij op 21 juni 1944 zwaar gewond werd in een aanslag, samen met Hannie Schaft. Dit kwam uit een verhoor van Ruehl, na de oorlog.

Op de OP van de aanmaker schreef hij op 3 januari2018 het volgende:
Beste Hannes, I raad aan dat je betere bronnen gebruikt dan het boek "de Schuilplaats" dit is niet betrouwbaar, er staan veel historische fouten in. Ik kan nergens bewijs vinden dat een Jan Vogel ge-executeerd is. Op zijn minst raad ik aan om bewijs te vinden wie Jan Vogel was, buiten wat er in "de Schuilplaats" vermeld is en of er een proces tegen hem bestaat. Anders zou ik aanraden het te verwijderen.

Kattiel (overleg) 4 mrt 2018 10:43 (CET)

Eens met jou en Jack van Ommen. Ik heb dit artikel zojuist voorgedragen voor verwijdering. Trijnstel (overleg) 15 apr 2018 15:05 (CEST)
Voor als het helpt – ik zag deze 'vondst' hier nog nergens staan –, vond ik zojuist dit nog: https://www.pcob.nl/wp-content/uploads/2017/11/Verslag-contactmiddag-18-oktober-2017.pdf waarin ook melding van het verraad wordt gemaakt, maar geen idee wat zoiets doet op de site van "pcob.nl"? Maar zo'n verslag lijkt me nog onbetrouwbaarder dan een boek. Er zijn echter wel wat namen van mensen genoemd in het verslag, die nader te bevragen zijn, maar dan wordt het onderhand een WP:OO project wat me ook niet de bedoeling lijkt. -- martix (overleg) 15 apr 2018 15:29 (CEST)
Als die Vogel geëxecuteerd is, zal hij toch wel in De Jong staan. En daar staat hij niet in. Dat alles betekent niet dat Vogel niet bestond, misschien staat hij in De schuilplaats onder de verkeerde naam. Handige Harrie (overleg) 15 apr 2018 23:17 (CEST)
Het verhaal van pcob.nl is voor een groot deel overgeschreven uit Wikipedia. Ik herken bewoordingen die ik zelf geschreven heb. Handige Harrie (overleg) 15 apr 2018 23:22 (CEST)
[1] dit kan overgeschreven zijn uit De schuilplaats maar er staan dingen in die niet in het boek staan, zoals dat Vogel vanaf de eerste dag van de bezetting met de moffen samenwerkte. Handige Harrie (overleg) 15 apr 2018 23:26 (CEST)