Overleg:Jean Arp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De nadruk lag in het artikel teveel op de "Franse" kant van Arp: Jean. Velen (ook internationaal) kennen hem evenwel als de Duitse kunstenaar Hans Arp. Ik heb geprobeerd het evenwicht enigszins te herstellen. Ook heb ik KMM bij dit overzicht betrokken.--GerardusS 12 dec 2007 10:01 (CET) Moet zijn geboorteland niet Duitsland zijn?--GerardusS 12 dec 2007 10:05 (CET)

Beter laat gereageerd dan nooit. In deze versie staat 'Na de annexatie van de Elzas door Frankrijk aan het eind van de Eerste Wereldoorlog, bepaalde de Franse wet dat hij voortaan "Jean" zou gaan heten in plaats van "Hans"'. Ten tijde van die annexatie, 1919, woonde Arp of in Zwitserland of in Keulen, dus hoe kan hij gedwongen zijn zijn voornaam te veranderen? In de Winkler prins staat verder 'bezat de Duitse nationaliteit, maar was zeer Frans georiënteerd'. Dit lijkt me dus iets waar nog eens naar gekeken moet worden. Mvg, Vincent Steenberg-Overleg 24 nov 2008 19:34 (CET)
Ik heb geen aantekeningen meer van een jaar geleden, toen deze zinsnede al in het artikel stond, maar had er geen moeite mee. Het verhaal rond de Elzas (Frans of Duits) is redelijk bizar en volkenrechtelijk dubieus. Of Arp in 1918/1919 in Straatsburg was toen de assimilatiewetten van de Franse regering van kracht (en uitgevoerd) werden doet m.i. niet zo erg ter zake. Het was een administratieve aanpassing van het register der burgelijke stand. Toen Arp in 1926 het Franse staatsburgerschap verkreeg stond hij derhalve in Straatsburg geregistreerd als Jean en niet meer als Hans. Dit laat onverlet dat Arp zelf tweetalig was opgevoed en de naam Jean beslist niet zal hebben afgewezen: als (ex)Elzasser zal hij zijn Duitszijn ook niet hebben benadrukt. Als de zinsnede moet worden veranderd of aangepast heb ik daar ook geen moeite mee. Voor mij telt eigenlijk alleen zijn Duits/Franse achtergrond i.p.v. de aanname dat hij naast een Franse nationaliteit ook als Fransman geboren is. Groetend--GerardusS 25 nov 2008 09:00 (CET)
Dat snap ik niet helemaal. Je blijft toch niet de rest van je leven in je geboorteplaats ingeschreven? Weet je nog waarvan je die aantekeningen hebt overgenomen, dan duik ik t.z.t. een keer de bieb in om het te checken. Mvg, Vincent Steenberg-Overleg 25 nov 2008 11:21 (CET)
Ik bewaar mijn aantekeningen meestal enkele weken. Ik kom nu al om in het papier. Ik las iets dergelijks, maar zeg nogmaals dat de zinsnede er al stond. Iemand die voor december 2007 een bijdrage leverde kan daar wellicht op antwoorden. Groetend--GerardusS 25 nov 2008 11:36 (CET)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Jean Arp. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 16 aug 2017 07:50 (CEST)