Overleg:Johan Willem Huyssen van Kattendijke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hoe kan hij nu eerst baron zijn geweest en daarna ridder? Dat is een degradatie. Of ging het om erkenning en hadden ze zich in de titel vergist? Känsterle 7 feb 2007 16:34 (CET)

Ik snapte hem eerst ook niet, maar na onderzoek gedaan te hebben ben ik er uit:
  • Zijn vader, W.J. Huyssen van Kattendijke was jonkheer.
  • Jan Willem Huyssen van Kattendijke, eerst jonkheer, werd in 1827 tot baron verheven. Verheffing leidt er toe dat alleen overgang bij eerstgeboorte plaatsvindt, m.a.w. alleen de oudste zoon wordt daarna baron. Tot op heden leeft er nog steeds een baron Huyssen van Kattendijke, zie: Hugo Baron Huyssen van Kattendijke, Chief Representative bij NIB CAPITAL BANK N.V.
  • Jaar daarop, in 1828, verkrijgt Jan Willem Huyssen van Kattdijke ook de titel "ridder". Dit via homologatie, door aanspraak te maken op een buitenlandse ridderlijke titel. Overgang hiervan is op alle mannelijke nakomelingen. Hedentendage zijn er nog steeds "ridders Huyssen van Kattendijke". Bijvoorbeeld kwam ik tegen Henri Willem Karel Ridder Huyssen van Kattendyke, welke in 1946 geïnstalleerd werd als burgemeester van Vriezenveen, zie [1]
  • Willem Johan Cornelis Huyssen van Kattendijke was waarschijnlijk een jongere zoon van hem, dus niet de eerstgeboorte. Hij was daarom geen baron, maar "slechts" ridder.
Conclusie: Hoofd van familie is "baron", de rest van de mannelijke familieleden zijn "ridder", en de vrouwelijke leden zijn "jonkvrouw". Het is dus geen degradatie, ze hebben alleen 2 titels. Demophon 18 okt 2007 12:28 (CEST)
Inderdaad, ik heb het maar even geëxpliciteerd: vanaf 1814 was hij jonkheer, vanaf 1827 werd hij baron met overgang bij eerstgeboorte, een jaar later volgde erkenning van de titel van ridder op alle mannelijke afstammelingen. Hij was zelf dus nooit ridder. Paul Brussel (overleg) 18 sep 2012 21:30 (CEST)