Overleg:Jos Callaerts

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Enkele vraagtekens[brontekst bewerken]

Er zitten enkele pertinente onduidelijkheden in het artikel: de info van de verkoopsites lijken maar deels te stroken met de informatie die in deze lemma gegeven zijn. Derhalve onstaan de volgende vragen:

(1) Is Callaerts werkelijk tot twee keer toe naar de Antwerpse kunstacademie gegaan?

(2) indien zo, was de eerste keer misschien voor zijn architectuuropleiding?

(3) Diverse artikels (wellicht copies van elkander) suggereren dat Callaets zich sinds 1937 uitsluitend op de schilderkunst gericht heeft, terwijl in deze lemma nadrukkelijk gesteld wordt dat ie zijn werk en schilderen lang is blijven combineren...

(4) Meer info over de prijzen die hij gewonnen heeft?

(5) Om welke Jordaens en welke Van Dijck gaat het, waarvan Callaerts werk heeft gecopieerd?

Overigens zou Callaerts ook vermeld staan in Paul Piron's encyclopedie, dus als iemand daar inzicht in heeft, zou mogelijk eea kortgesloten kunnen worden. Chescargot ツ (overleg) 7 sep 2021 23:14 (CEST) Beste,[reageer]

Volgende vind ik terug voor hierboven staande punten:
(1) en (2): Van 1912 tot 1914 studeert hij aan de Koninklijke Academie, voor architectuur opleiding, professor Bilmeyer roept hem als stagiair architect vervolgens bij zich. Doch hij studeert verder aan de Koninklijke academie, waardoor hij in 1919 eerste prijzen voor schilderen en figuurtekenen haalt. Op 40-jarige leeftijd schrijft hij zich in als "leerling" aan het hoger instituut voor schone kunsten te Antwerpen(1939-1941)
(3): Tot de pensioengerechtigde leeftijd, dat is tot 1961, heeft hij zijn taak voortgezet, die loopt van architect en binnenhuisarchitect bij de wederopbouw (Armentières), beëdigd landmeter (Antwerpen), adjunct-adviseur bij het Ministerie van Wederopbouw en nog één jaar te Brugge bij de dienst voor Stedenbouw.
(4): Ik vind een attest terug (dat ik kan inscannen), van de Quaestor van de Kamer der Volksvertegenwoordigers, waar hij premie krijgt omwille van gunstige rangschikking in prijskamp om schilderij van eedaflegging van Koning Leopold III en vervolgens wordt uitgenodigd om deel te nemen aan prijskamp voor vervaardigen van schilderij voor eedaflegging van de prins Regent en van Koning Boudewijn. Van de andere prijzen heb ik nog geen extra documentatie gevonden.
(5): Welke Jordaens, welke Van Dyck, hier ga ik verder achter aan. Gaat blijkbaar over bekende gezichten en figuren van deze schilders, welke hij in meerdere werken heeft gekopieerd.
mvg Dirk Dirk Callaerts (overleg) 12 sep 2021 00:03 (CEST)[reageer]