Overleg:Julien Schoenaerts

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Vlaams acteur[brontekst bewerken]

De wijziging van Vlaams acteur naar Belgisch acteur heeft voor Wikipedia in het Nederlandse taalgebied weinig zin. We mogen aannemen dat Nederlandstaligen weten dat Vlaanderen onderdeel is van België. Dat Schoenaerts een Belg is staat aangegeven in de infobox, maar wie dan nog niet overtuigd is kan zijn geboorte- en overlijdensplaats aanklikken en constateren dat hij in België geboren en overleden is. Had hij de Belgische nationaliteit ? Vermoedelijk wel. De categorie 'Vlaams acteur' maakt deel uit van de categorie 'Belgisch acteur'. Dat mag allemaal bekend verondersteld worden. Hem Vlaams acteur noemen sluit bovendien aan bij wat in de Vlaamse media gebruikelijk is. Het geeft meer informatie, want behalve dat daarmee te kennen wordt gegeven dat het om een Belgisch acteur gaat, weet je bovendien in welke taal en in welke streek hij doorgaans acteerde. Ondertussen zal vermoedelijk de derde generatie Belgen die onder de cultuurautonomie geboren is zopas aan zijn lagere school zijn begonnen, zodat ook voor die kinderen Vlaams acteur niet bepaald vreemd in de oren zal klinken. -rikipedia (overleg) 8 sep 2014 00:19 (CEST)[reageer]

Mythische proporties[brontekst bewerken]

Op 22 februari zette ik in het artikel de bewering terug dat de reputatie van Juliens Schoenaerts soms mythische proporties aannam. Dat is in de eerste plaats gebaseerd op de biografie over Schoenaerts bij het Kritisch Theater lexicon. Ik heb daar al enige verklaring over gegeven op mijn overlegpagina, maar ga er hier nog even op in, nu de tekst opnieuw beschikbaar is. Dat Schoenaerts zo gepercipieerd werd kan je al afleiden uit een simpele googlezoektocht als je ziet met welke termen hij geassocieerd wordt : legende - mythe - genie - god van vlaanderen - Vlaanderens aanbeden topacteur - enz.. Dat uit zich onder andere ook in beschrijvingen als de meest legendarische aller Vlaamse theaterlegendes, of als het over Matthias gaat, de zoon van zijn bijna mythische vader. Ik voeg er geen referenties bij, maar deze woorden en zinnen kan je zo via Google terugvinden op weblogs, op sites van Knack, de Standaard enz..

De auteurs die de biografie van Schoenaerts hebben neergeschreven voor Kritisch Theater Lexicon hebben die werkelijkheid goed gevat zonder te vervallen in een hagiografie en dat is beknopt in het Wikipedia-artikel weergegeven. In de tekst gaat een belangrijk gedeelte over de 'receptie' van Schoenaerts waarin de auteurs zelf de kwalificaties van anderen hanteren en/of letterlijke citaten opnemen van andere recensenten, zonder zich die kwalificaties per se eigen te maken : unieke charisma (p7) - bijzonder spraakmakende toneelcarrière met ronduit mythische allure (p9) - hoog bejubelde Schoenaerts (p11) - Hij proeft zijn tekst, kauwt hem, laat elke nuance van een tandafdruk horen, kleurt woord voor woord met ontelbare schakeringen, haalt de taal over de tong tot ze loepzuiver gepolijst, glashelder en vol betekenis is (p14) - Met een fabuleuze techniek, een volmaakte timing en een grimmig gevoel voor humor, in combinatie met een virtuoos en niet zelden komisch mimisch talent (p16) - monstre sacré (p15) - een weergaloos éénmansbedrijf dat constant creatief blijft en voortdurend de begrenzing van de pure interpretatie overschrijdt met een adembenemende, sensationele en ietwat paranoïde sprong naar de pure identificatie (p18) - het godenkind (p29) - de lekkere mythe van de fool on the hill, de onberekenbare, de ontoerekenbare rare kwast, de excentriekeling met uitzonderlijke gaven (p31) - de geniale kunstenaarsgek (p31).

Mijns inziens voldoende om dit alles samen te vatten in de bewering dat zijn reputatie soms mythische proporties aannam. Vriendelijke groeten, -rikipedia (overleg) 14 mrt 2016 16:33 (CET)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Julien Schoenaerts. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 6 sep 2017 21:39 (CEST)[reageer]