Overleg:Kaakloze vissen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Pieter, hetzelfde als wat voor de lancetvisjes geldt, geldt voor deze dieren: het zijn geen 'vissen'. Een snoek is nog meer aan een walvis verwant dan aan een slijmprik. (De laatste gemeenschappelijke voorouder is een stuk jonger).

Bovendien zijn slijmprikken en 'gewone' prikken ook niet verwant. Slijmprikken zijn geen craniata , prikken en alle haaien,vissen,slangen en mensen wel. Je hebt natuurlijk best gelijk dat het gebruik van Nederlandse termen de toegankelijkheid bevordert maar is dat een excuus voor botweg foutieve en hopeloos achterhaalde informatie? De 'klasse' Pisces is al een halve eeuw afgeschaft...Jcwf

Het zijn inderdaad geen vissen, maar zij worden steeds hieronder besproken omdat zij wel bij de gewervelden behoren. Bovendien zijn het twee aparte families (slijmprikken en prikken), dat staat er dus. Dat het craniata zouden zijn, staat er niet. Ze behoren tot de acraniata. De benaming vissen is misschien niet van toepassing op deze dieren, maar gemakshalve maar aangehouden om ook deze dieren een plaats in het geheel te gunnen. Daar komt nog bij dat alleen al de naam Lancetvisje aangeeft dat men het dier vroeger stelselmatig voor een vis heeft gehouden. Pieter 23:26 23 jan 2003 (CET)

Het zijn niet twee aparte families van de zelfde klasse. Het zijn eerder twee aparte klassen. Vroeger werden ze samengevoegd in een klasse maar dat is niet juist. Jcwf

Dus ze behoren NIET beide tot de rondbekken?

boorders[bewerken]

Ik heb de volgende tekst verwijderd:

Een nauw verwante familie is die der Boorders (Polistotremaea) :waartoe behoren:

De correctheid van deze tekst lijkt mij bijzonder twijfelachtig. Er zijn geen 'verwante families' - de naaste verwanten zijn de 'echte vissen', en die zijn al honderden miljoenen jaren geleden afgesplitst, dus is er geen sprake van dat de ene familie nauwer verwant zou zijn dan de andere.

Daarnaast leverde een zoektocht op Google me voor 'Polistrotremaea' en 'botboorder' alleen deze pagina op; onder de naam 'vraatboorder' is er verder alleen een insekt bekend. - André Engels 2 jan 2005 00:55 (CET)

Slijmprikken[bewerken]

Er stond opmerking dat slijmprikken geen schedel hebben. Dit is een vergissing. Ze verschillen van de gewone prikken o.m. omdat ze geen wervelkolom hebben zoals bij alle andere vissen incl. prikken en kraakbeenvissen. --HWN (overleg) 25 okt 2011 09:58 (CEST)