Overleg:Kansrekening

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het komt vaker voor dat in een paginanaam ergens tussen haakjes 'wiskunde' achter staat, omdat het begrip in een ander vakgebied een andere betekenis heeft. Bij het begrip 'verwachting' lijkt het me goed werkbaar om ook daar tussen haakjes 'wiskunde' achter te zetten. Het is niet nodig om in te zoomen tot het begrip 'kansrekening' want ik meen dat 'verwachting'sowieso binnen het brede gebied van de wiskunde 1 eenduidige betekenis heeft. Ik zou dus als naam voor die pagina toch de voorkeur geven aan 'verwachting (wiskunde)' boven 'verwachting (kanserekening)' of (nog minder prefereerbaar wat mij betreft) 'verwachting (statistiek)'.

'Verwachting' houdt zich bezig met uitkomstenruimten van stochastische variabelen, en kansen op uitkomsten. Ik meen daarom dat sowieso verwachting meer te maken heeft met kansrekening dan met statistiek.

Groet, Bob.v.R 23 mei 2004 06:11 (CEST)

Ik heb de nieuwe pagina aangemaakt omdat de huidige 'verwachting (wiskunde)' alleen volstrekt onjuiste informatie bevat en omdat ik ook het idee had dat 'wiskunde' wat onnodig breed geformuleerd was: voorzover ik weet wordt het begrip alleen in de kansrekening gebruikt en niet in de rest van de wiskunde. Achteraf bedacht ik mij dat 'statistiek' inderdaad ook een wat ongelukkige titel is en dat 'kansrekening' beter was geweest. Maar als jij een voorkeur hebt voor de overkoepelende term 'wiskunde' dan vind ik dat ook prima. Moeten we alleen even de links terugzetten (het zijn er gelukkig maar een paar). Groeten, RonaldW 23 mei 2004 09:05 (CEST)
Ook ik heb het idee dat verwachting alleen in combinatie met kansrekening gebruikt wordt, binnen de wiskunde. Mijn 'principe' is om, waar dat nodig is, voor de gebiedsbepaling tussen haakjes een hoofdgebied te nemen, waar mogelijk een van de gebieden die genoemd worden op de hoofdpagina van Wikipedia. Dit heeft als voordeel dat er niet onnodig veel verschillende 'tussen haakjes' gebieden ten tonele worden gevoerd. In die zin is dan de toevoeging 'kansrekening' of toevoeging 'statistiek', onnnodig smal, omdat er binnen de wiskunde slechts één begrip 'verwachting' gehanteerd wordt.

Dit ter toelichting op mijn bovenstaande opmerkingen. Als je akkoord bent, dan wil ik de veranderingen wel doorvoeren. Groet, Bob.v.R 23 mei 2004 12:27 (CEST)

Prima. Ik heb de inhoud al gekopieerd naar Verwachting (wiskunde) en de wijzigingen in de links teruggedraaid, dus dat al is klaar. Groeten, RonaldW 23 mei 2004 13:40 (CEST)