Overleg:Kastlijntje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Naam[bewerken]

In de tekst staat nu: In de tijd dat men loden letters gebruikte, werd een liggend streepje kastlijntje genoemd als dat op een staafje lood was aangebracht dat net zo dik was als het corps. Dan blijft voor mij als lezer nog steeds de vraag: waarom heet het een kastlijntje? Bob.v.R (overleg) 14 jun 2017 12:48 (CEST)

Helaas geen reacties. Inmiddels vermoed ik dat de verklaring te maken moet hebben met kast (druktechniek), maar ik heb daar geen bronnen voor. Bob.v.R (overleg) 4 jul 2017 12:10 (CEST)
Sorry voor de late reactie. Het heeft in de eerste plaats te maken met het typografisch vierkant (zinvolle zoekterm in Google), dat is het vierkant met een breedte gelijk aan hoogte van het corps. Dat typografisch vierkant is een belangrijk begrip bij het zetten van loden letters. En inmiddels achterhaald in de huidige typografie. Ik moet eens in een grote bibliotheek gaan kijken om de juiste formulering te vinden met een goede bronvermelding. Ik neem aan dat het kastlijntje in dezelfde letterkast ligt als de hoofdletters resp. de kleine letters van een bepaald lettertype. Het kastlijntje, een kwart slag gedraaid, is dan een maat voor de hoogte van het corps van het betreffende lettertype in de letterkast. – Maiella (overleg) 4 jul 2017 13:23 (CEST)