Overleg:Katholiek Verbond van België

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Afkorting UCB[bewerken]

De afkorting UCB is niet de afkorting van 'Katholiek Verbond van België', maar van de Franstalige benaming 'Union Catholique Belge'. In het Nederlandstalig taalgebied wordt UCB niet gebruikt voor Katholiek Verbond van België. Daarom is het veelvuldig gebruik van deze afkorting niet juist. Wikipedia dient geen nieuwe afkortingen in het Nederlandstalig taalgebied in te voeren. Ik heb deze publicaties geraadpleegd, waar het 'Katholiek Verbond van België' wordt vernoemd:

 1. Middenstandsbeweging en beleid in België: tussen vrijheid en regulering ... (Peter Heyrman). UCB komt voor als afkorting voor 'Union Civique Belge', een rechtse politieke anti-syndicale beweging.
 2. Nieuwe geschiedenis van België: 1905-1950 (Michel Dumoulin): geen vermelding van UCB
 3. P.J. Broekx en de christelijke arbeidsbeweging in Limburg (Luc Vints): geen vermelding van UCB
 4. Oorlogsburgemeesters 40/44: lokaal bestuur en collaboratie in België (Nico Wouters): geen vermelding van UCB
 5. Scripta politica: politieke geschiedenis van België in documenten (1918-2000) (Emmanuel Gerard, Karel van Nieuwenhuyse): geen vermelding van UCB
 6. Léon Degrelle: De Führer uit Bouillon - Biografie (Bruno Cheyns): geen vermelding van UCB
 7. Bronnen Voor de Studie Van Het Hedendaagse Belgie: 19e-20e Eeuw (Patricia Vanden Eeckhout): geen vermelding van UCB
 8. Politieke geschiedenis van België: Van 1830 tot heden (Els Witte, Alain Meynen, Dirk Luyten): UCB komt voor als afkorting voor 'Union Chimique Belge'
 9. Politieke organisatie in West Europa na 1800 (Jelle Jan De Jong): geen vermelding van UCB
 10. Twintig eeuwen Vlaanderen: De Vlaamse beweging, 2: Van 1914 tot 1940, Deel 5 Arie Wolter Willemsen, De katholieke partij in crisis: partijpolitiek leven in België, 1918-1940 (Emmanuel Gerard): geen vermelding van UCB
 11. Bijdragen en mededelingen betreffende de geschiedenis der Nederlanden, Volume 99, Nederlands Historisch Genootschap, 1984: geen vermelding van UCB
 12. Geschiedenis van Brabant: van het hertogdom tot heden (Raymond van Uytven): geen vermelding van UCB
 13. Geuren en kleuren: een sociale en economische geschiedenis van Vlaams-Brabant, 19de en 20ste eeuw (Jan de Maeyer, Peter Heyrman): geen vermelding van UCB
 14. Pierlot, 1930-1950 (Thierry Grosbois): UCB komt voor als afkorting voor 'Union Combattante Belge'

In Odis staat UCB als afkorting, maar er staat niet bij of het de afkorting is van het 'Katholiek Verbond van België' of van de Union Catholique Belge. Een zoekactie op Odis levert nog 9 andere hits:

 1. Kamiel Ackaert: werkte in de UCB (Union Chimique Belge)-fabriek in Zandvoorde
 2. Het tijdschrift 'Chemie en Landbouw' beschrijft UCB als 'Union Chimique Belge'
 3. Nadine Crappé werkte ook voor het chemisch bedrijf UCB
 4. Maurice Dequenne was directeur van de 'Union des Coopérateurs Borains' (UCB)
 5. Victor Parein was beheerder bij het chemiebedrijf UCB
 6. Het tijdschrift 'Solidariteit': geen vermelding van UCB
 7. UCB als afkorting voor de 'Union des Coopérateurs Borains'
 8. Het archief van de 'Union des Coopérateurs Borains'
 9. Rosa Van Salen: geen vermelding van UCB

Dit wil dus zeggen dat Odis bij geen enkele politicus van het 'Katholiek Verbond van België' vermeld wordt dat hij een functie had bij of verkozen werd voor de UCB.

Als we de Nederlandstalige Belgische kranten van 1921 tot 1936 bekijken, zien we dat ze de Nederlandstalige benaming 'Katholiek Verbond van België' 296 keer gebruiken in 12 kranten. Dezelfde zoekfunctie samen met UCB levert niets op. Ook de benaming 'Union Catholique Belge', waarvan UCB de afkorting is werd alleen door Franstalige kranten gebruikt.

Gebruikers dienen hun bronnen te volgen en hier geen eigen afkortingen zoals UCB in te voeren. Daarom dient overal de afkorting UCB vervangen te worden door Katholiek Verbond van België, in sommige publicaties wel afgekort tot Katholiek Verbond of Katholieke Unie (vanaf 1933). Ook is de afkorting UCB niet eenduidig omdat ze in het Nederlandstalige taalgebied meestal gebruikt wordt voor 'Union Chimique Belge', maar soms ook voor andere politiek getinte organisaties met een Franstalige benaming zoals 'Union Civiqie Belge' of 'Union des Coopérateurs Borains'. Akadunzio (overleg) 11 nov 2017 00:27 (CET)

Zoals u dus zelf aangeeft, en vermoedelijk ongewild hiermee bevestigd, er is slechts één gangbare afkorting voor deze partij en dat is UCB. Er is dan ook geen enkel probleem om deze afkorting te gebruiken. Uw actie is bijgevolg dan ook in de trend van uw eerdere bewerkingen. Over dit soort gedrag werd gesteld: Dat er rondom Akadunzio vaak problemen zijn, blijkt ook uit het feit dat dit in ruim twee jaar tijd inmiddels de achtste ArbComzaak is rondom zijn persoon. ... Er in het algemeen sprake is van een "patroon van problematisch gedrag" en een "patroon van ongewenste bewerkingen". (Blokkeerlogboek Akadunzio, Wikipedia:Arbitragecommissie/Zaken/Conflict_Akadunzio-LeeGer#Uitspraak en Wikipedia:Arbitragecommissie/Zaken/Verzoek tot deblokkade na blokkade door Wutsje).
 • Wikipedia:Het systeem bespelen (Met het bespelen van het systeem wordt bedoeld het opzettelijk misbruik maken van algemeen aanvaarde regels en richtlijnen binnen een project. Hierbij worden de regels en richtlijnen geïnterpreteerd op een manier die indruist tegen de bedoeling ervan. Het is een wijze van misbruik waarmee verstorende bewerkingen of manipulaties uitgevoerd worden, waarbij de bestaande consensus verstoord en ondermijnd wordt.)
 • Wikipedia:Bij twijfel niet inhalen (geen zaken "verbetert" die niet duidelijk fout zijn).
Met vriendelijke groet, Bjelka (overleg) 11 nov 2017 01:01 (CET)
Beste Bjelka, er is geen afkorting in het Nederlandstalige taalgebied, want geen enkele bron in het Nederlandstalige taalgebied gebruikt deze afkorting. Jij mag deze afkorting dus ook niet gaan invoeren in het Nederlandstalige taalgebied. Je dient hier op Wikipedia weer te geven wat je in de bronnen vindt en geen eigen interpretaties toe te voegen. (bv. er is geen afkorting voor het 'Katholiek Verbond van België' in het Nederlands, dus mag ik de afkorting van de vertaling in het Frans invoeren) De rest van je betoog doet gewoon niets ter zake bij deze discussie over het Katholiek Verbond van België. De consensus bestaat trouwens alleen maar uit bijdrages van jezelf, dat is dus geen consensus. Akadunzio (overleg) 11 nov 2017 01:16 (CET)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Katholiek Verbond van België. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 11 mei 2019 23:38 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Katholiek Verbond van België. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 26 mei 2019 15:33 (CEST)